Emery Tales... Ειδική προβολή και εκδήλωση σήμερα (16/05) για το σμυρίγλι Νάξου

"Στην ορεινή Νάξο, οι κάτοικοι των χωριών βγάζουν τα χρήματα τους μαζεύοντας πέτρες... Από την εποχή των Οθωμανών έξι κοινότητες είχαν το δικαίωμα να εξάγουν σμυρίγλι που είναι "κρυμμένο" στο βουνό "Αμόμαξη". Παλιά αυτή η μαύρη πέτρα είχε μεγάλη ζήτηση. Σήμερα τη δίνουν στο κράτος κυρίως για να λάβουν την ασφάλεια τους οι εργάτες, οι οποίοι δίνουν πολύ μεγάλο αγώνα με άγονες περιοχές. Οι νέες γενιές φεύγουν μακριά... "Δίχως σμυρίγλι τα χωριά μας θα εξαφανιστούν" λέει ο Γιαννούλης. 

Δικαίωμα να εργαστούν στα ορυχεία της Νάξου έχουν 400 άνδρες, με κύριο ενδιαφέρον και αγωνία εάν το κράτος θα συνεχίσει την εξόρυξη του σμυριγλιού... Το σμυρίγλι είναι η ζωή και η ιστορία τους. Θα υπάρξει όμως μέλλον; Μήπως θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους;" 

Αυτή ήταν η ανάρτηση που συνόδευε το ντοκιμαντέρ "EmeryTales" των Sussane Bausinger & Στέλιου Ευσταθόπουλου «Emery Tales» που αναφέρεται στο σμυρίγλι και τους σμυρισεδργάτες της Νάξου. Εντός ντοκιμαντέρ που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2015 και κέρδισε κριτικούς και κοινό στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης  και όχι μόνο. Ο λόγος; Μα γιατί πολύ απλά έβγαλε στο φως μία ιστορία που έχει πόνο, δάκρυ, μάχη καθημερινά κόντρα σε αντίξοες συνθήκες και με αποτέλεσμα; Που τις περισσότερες φορές δεν είναι και το πλέον ιδανικό... 

Ο Στέλιος Ευσταθόπουλος είχε δηλώσει για το ντοκιμαντέρ ότι: «Φτάσαμε στη Νάξο το φθινόπωρο του 2013, με σκοπό να φτιάξουμε ένα μικρό φιλμάκι για την εξόρυξη της σμύριδας που, όπως είχαμε διαβάσει, ίσως δεν θα συνέχιζε για πολύ. Και συναντήσαμε έναν κόσμο μυστήριο. Οθωμανικά προνόμια, σμυριδοκατάλογοι.. δεν καταλάβαμε τίποτε! Τότε, συνεπαρμένοι από τον άγνωστο αυτό κόσμο, αποφασίσαμε να καλύψουμε με δικά μας έξοδα την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ που θα εξερευνούσε τις ζωές των ανθρώπων της σμύριδας».  

«Συναντώντας τους ανθρώπους των ορεινών χωριών, αρχίζαμε να προσεγγίζουμε σιγά- σιγά τον ιδιόμορφο «τρόπο παραγωγής» της σμύριδας, την άνθηση και παρακμή του» εξήγησε η Susanne Bausinger προσθέτοντας. «Να νιώθουμε την τεράστια σημασία της μαύρης πέτρας για τη ζωή των χωριών και να κατανοούμε πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί η «φόρμουλα» για να συνεχίσει η εξόρυξη. Και να που τελικά το φιλμάκι μεγάλωνε, δίνοντας όπως ελπίζουμε και στους θεατές την δυνατότητα «αποκρυπτογράφησης» ένος άγνωστου στους περισσότερους κόσμου, μέσα από τη γνωριμία με τους ανθρώπους στα σμυριδοχώρια της Νάξου».

Οσο για τον λόγο της αναφοράς του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ; Μα πολύ απλά γιατί απόψε θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με προβολή του από την Κινηματογραφική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων. Ωρα έναρξης, στις 8:15 το βράδυ στην αίθουσα Λάκωνος 9, Αμπελόκηποι, Πάρκο ΚΑΠΑΨ.  Στην εκδήλωση το παρών θα δώσουν και οι δύο σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ όπου μετά την προβολή του θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή τους. Επίσης θα παραστούν και θα χαιρετίσουν αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων της Νάξου αλλά και ο πρόεδρος του Σωματείου Σμυριδεργατών.
Θα απαγγελθούν ποιήματα λαϊκών ποιητών σχετικά με τη σμύριδα και θα ακουστούν σκοποί και τραγούδια από τη Νάξο

Συντελεστές Directors: Stelios Efstathopoulos, Susanne Bausinger

Producer: FAOS TV PRODUCTIONS

Screenwriters: Stelios Efstathopoulos, Susanne Bausinger

Director of Photography: Stelios Efstathopoulos

Assistant Director: Magda Georgiadou

Composer: Panagiotis Kapernekas, Aliki Markantonatou

Editor: Tassos Mavrogiannis

Sound: Andreas Ntoutsias, Georgios Potagas

Narrator: Aris Gerontakis

Executive Producer: Eckehard Ensslen-Holl