The Irishman... Η ταινία του Σκορσέζε με τις καλύτερες κριτικές όλων των εποχών

ο "The Irishman" (Ο Ιρλανδός) είναι πλέον η ταινία του Martin Scorsese που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές όλων των εποχών, σύμφωνα με τον ιστότοπο Rotten Tomatoes για κριτικές, πληροφορίες και ειδήσεις κινηματογραφικών έργων.

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Robert De Niro, Al Pacino και Joe Pesci. έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση από κριτικούς πριν από την έναρξη προβολής της, την 1η Νοεμβρίου (από τις 27 Νοεμβρίου το Netflix) και στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 21 Νοεμβρίου. Μαζί με την ιερή τριάδα το cast συμπληρώνουν επίσης μεγάλα ονόματα όπως οι: Harvey Keitel, Ray Romano, Bobby Cannavale, Anna Paquin, Stephen Graham, Stephanie Kurtzuba, Jack Huston, Kathrine Narducci, Jesse Plemons, Domenick Lombardozzi, Paul Herman, Gary Basaraba, και Marin Ireland. 

Το "The Irishman" κέρδισε σε κριτικές τις ταινίες "Taxi Driver" (Ο Ταξιτζής) και Raging Bull (Οργισμένο Είδωλο) του βραβευμένου με Όσκαρ Αμερικανού σκηνοθέτη.

Στο Rotten Tomatoes τονίζεται ότι πρόκειται για ένα επικό δράμα με γκάνγκστερ, που παρά τη μεγάλη διάρκειά του ανταμείβει τους θεατές και ότι ο Martin Scorsese με το “The Irishman” επανέρχεται σε οικεία θέματα, με καυστικό, αστείο και βαθυστόχαστο αποτέλεσμα. To επερχόμενο γκαγνκστερικό έπος φέρνει αρκετά στο Goodfellas και το Casino του ίδιου σκηνοθέτη και ενώνει για πρώτη φορά στο ίδιο κάδρο τα ιερά τέρατα των Robert De Niro, Al Pacino και Joe Pesci.

"Μια στοχαστική και εκλεπτυσμένη πρόταση. Οι παλιοί φίλοι του Χόλιγουντ εξακολουθούν να είναι η πραγματική πρόταση - μαγνητίζουν, είναι επαγγελματίες και μοναδικοί. Ας ελπίσουμε ότι θα τους δούμε ξανά σύντομα”.

Να σημειωθεί ότι μαζί με το trailer δόθηκαν στη δημοσιότητα και μερικά στιγμιότυπα που απεικονίζουν τον "Ιρλανδό" Frank Sheeran του De Niro σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Ένα επίτευγμα που επιτυγχάνεται χάρη στην αντιγηραντική (De-aging CGI) τεχνολογία, την οποία έχουμε δει πρόσφατα σε ταινίες όπως τα Rogue OneAnt-Man και Avengers: Endgame

Κόντρες με ...υπερήρωες 

Ωστόσο δεν βαίνουν όλα καλώς για τον Scorseseμετά τον πρόσφατο ισχυρισμό του ότι οι ταινίες της Marvel δεν είναι “κινηματογράφος”. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών ηθοποιών που υποδύονται υπερήρωες του σύμπαντος της Marvel, όπως οι Robert John Downey Jr., Paul Rudd και James Gunn.  Ο τελευταίος (σκηνοθέτης των Guardian of the Galaxy) τόνισε ότι δεν μπορούν να εκτιμήσουν όλοι τις ταινίες υπερηρώων, ακόμα και μερικοί ιδιοφυείς άνθρωποι. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε και την χαρακτηριστική λέξη “απαίσιες” του Coppola στις δηλώσεις του. Τι δήλωσε « Πολλοί από τους παππούδες μας πίστευαν ότι όλες οι ταινίες γκάνγκστερ ήταν οι ίδιες, συχνά αποκαλώντας τες "απαίσιες". Μερικοί από τους παππούδες μας πίστευαν το ίδιο για τα westerns και πίστευαν ότι οι ταινίες του John Ford, του Sam Peckinpah και του Sergio Leone ήταν όλες οι ίδιες. Θυμάμαι έναν μεγάλο θείο μου στον οποίο είχα θυμώσει για τα Star Wars. Απάντησε λέγοντας: "Τα είδα αυτά όταν το έλεγαν 2001, και, θέε μου, ήταν βαρετό!" Οι υπερήρωες είναι απλά οι σημερινοί γκάνγκστερ / καουμπόηδες / εξερευνητές τους διαστήματος. Ορισμένες ταινίες υπερηρώων είναι φοβερές, μερικές είναι απλά ωραίες. Όπως οι ταινίες western και αυτές των γκάνγκστερ (και πριν από αυτές, γενικά οι ΤΑΙΝΙΕΣ), δεν είναι σε θέση όλοι να τις εκτιμήσουν, ακόμα και μερικές ιδιοφυΐες. Και αυτό είναι ο꨻.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της de-aging CGI τεχνολογίας, πρόκεται για την ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του Netflix που κόστισε κοντά στα $159 εκατομμύρια δολάρια.  

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ