Λευτέρης Ελευθερίου και Γιώργος Χωραφάς στην ταινία ύμνο για την Κρήτη (video)

Για μία ακόμη φορά ο Λευτέρης Ελευθερίου εμφανίζεται στην μεγάλη οθόνη. Πότε προλαβαίνει θα αναρωτηθεί κανείς; Ναι αλλά όταν είναι να είσαι στο πλευρό του Γιώργου Χωραφά, τότε νομίζω ότι αξίζει το κόπο. Και ο Ναξιώτης ηθοποιός βρίσκει ρόλο και κερδίζει τις εντυπώσεις σε μία ταινία ύμνο για την Κρήτη… Και στις 15 Ιουνίου, στην μεγάλη οθόνη, όσοι περάσουν τις πόρτες των κινηματογράφων θα πάρουν τζούρα από Ελλάδα, από Κρήτη σε όλο το μεγαλείο της… Κι αυτό γιατί θα δουν την ταινία «Ξα μου» της Κλειώς Φανουράκη.

Γυρισμένη στην Κρήτη, κυρίως στο Νομό Ηρακλείου και την ενδοχώρα του, η Κλειώ Φανουράκη και το σενάριο της έρχεται να δείξει πώς κάποιος μπορεί μέσα από την κρίση, να βρει το πραγματικό νόημα της ζωής. Ο Τζώνη (σ.σ. Γιώργος Χωραφάς), μέσα σε μια «high season» εποχή χάνει την θέση του ως διευθυντής μεγάλου ξενοδοχείου. Μετά από χρόνια, στα 56 του, καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του και να βρει το νόημα της ζωής του το οποίο είχε χάσει με την πιεστική δουλειά του και τις απαιτήσεις της. Έτσι, η επιστροφή στην φύση και την Κρητική γη έρχεται να του δώσει την απάντηση. Η ταινία δηλαδή θέλει να αποδείξει ότι η κρίση στην χώρα μας, αλλά και κάθε είδους κρίση, μπορεί να καταρριφθεί και να αναγκάσει τον καθένα από εμάς να βρούμε και πάλι τον εαυτό μας, την «εξά» μας.

Στην ταινία, το Κρητικό στοιχείο, η κουλτούρα, τα έθιμα, η φύση του νησιού, η φιλοξενία των Κρητικών είναι έντονη ενώ από την μουσική, μέχρι και το σενάριο ακούμε την Κρητική διάλεκτο, ιστορίες και μύθους όπως αυτή του Μίνωα ή του Ξένιου Δία.

Σημειώστε πως στο σενάριο εμπλέκεται η θεωρία του Σπηλαίου του Πλάτωνα. Πώς; Σκεφτείτε πως όλοι μας νομίζουμε ότι πραγματικό είναι αυτό που βρίσκεται μπροστά μας (όπως η φωτιά που έβλεπαν οι δεσμώτες). Τα δεσμά μας είναι η καθημερινότητά μας. Η ταινία σου δείχνει ότι μόνο όταν σπάσουν τα δεσμά αυτά και βγεις έξω, θα δεις την πραγματική αλήθεια.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η ταινία ήταν ανάμεσα στις 26 που έδωσαν το παρών στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (από 3 έως 13 Νοεμβρίου) και έδειξε τον δρόμο με τον οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί ο ελληνικός κινηματογράφος…  Όσο για το «Ξα Μου»; Σημαίνει απλά «ας κάνω ότι θέλω»…
Η ταινία μέσα από τα πρόσωπα

 «Ξα μου» (Ελλάδα, 2016, 87′)

Πρωταγωνιστεί: Γιώργος Χωραφάς.

Συμπρωταγωνιστούν οι: Σοφία Χίλλ, Λευτέρης Ελευθερίου, Ζωή Χωραφά, Τατιάνα Καλαντζή, Γιώργης Σμπώκος, Αντώνης Ορφανός, Μάνος Πετράκης, Άγγελος Χιλλ, Γιώργης Μανωλάκης, Δημήτρης Τσουπέι, Καλλιρόη Καραμάνου, Ευγενεία Σμπώκου, Γιώργος Μοσχοβίτης κ.ά.

Φιλική Συμμετοχή: Άννα Φόνσου, Nίκος Μπουσδούκος, Αλέξανδρος Μυλωνάς.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Kλειώ Φανουράκη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θωμάς Βαρβίας

Moντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης

Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Σκιαδόπουλος

Παραγωγή: Amusic FREEater

Κομμώσεις / μακιγιάζ & επιμέλεια κοστουμιών: Ρενάτα Μαστοράκη

Μουσική (κατά αλφαβητική σειρά): Mάρω Θεοδωράκη, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργης Μανωλάκης

Μιξάζ: Kώστας Βαρυμποπιώτης

Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας

Σχεδιασμός Ήχου: Aλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Άρης Λουζιώτης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Κοντογιάννης

Script: Mαρία Κιούλπαλη Μάνος Πετράκης, Κώστας Τσαμπουράκης

Βοηθοί Παραγωγής: Xριστίνα Δημητριάδου, Γιώργος Μοσχοβίτης, Κώστας Τσαμπουράκης

Φροντιστής: Γιώργος Μοσχοβίτης

A’ Βοηθός Οπερατέρ: Χρήστος Δούρος

Β’ Βοηθός Οπερατέρ: Κώστας Δρακάκης

Ηλεκτρολόγος: Σάκης Κιούσης

Μακενίστας: Θανάσης Καράμπελος

Βοοman: Γιώργος Φαρμάκης

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News