Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚινηματογράφοςΜ. Βρετανία: Εφυγε από τη ζωή, ο Ντέιβ Πράουζ ή πιο γνωστός...

Μ. Βρετανία: Εφυγε από τη ζωή, ο Ντέιβ Πράουζ ή πιο γνωστός ως “Νταρθ Βέιντερ”

|

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο βρετανός ηθοποιός Ντέιβ Πράουζ, που είχε ενσαρκώσει τον Νταρθ Βέιντερ στον «Πόλεμο των Άστρων».

Darth Vader …..Φανταστικός χαρακτήρας του Τζορτζ Λούκας στη σειρά ταινιών «Ο Πόλεμος των Άστρων». Ο τρομακτικός Σκοτεινός Άρχοντας (η «σκοτεινός πατέρας» με βάση τα Ολλαδνικά) των Σιθ, που επιβάλλει με ωμή βία τη θέληση και τους κανόνες της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας στο γαλαξία.  Χρησιμοποιεί το κόκκινο φωτόσπαθο και την Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης, ή αλλιώς Σκοτεινή Πλευρά, μαζί με τις διοικητικές ικανότητές του, προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του. Κι ενώ είναι ο απόλυτος κακός, στο έκτο επεισόδιο αποκαλύπτεται ότι είναι ο πραγματικός τραγικός ήρωας και των έξι ταινιών, χρησιμοποιημένος από τον αληθινό κακό, τον Πάλπατιν….

Ο Νταρθ Βέιντερ υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες «κακών» στην ιστορία του κινηματογράφου: κατατάχτηκε τρίτος στον κατάλογο 100 Heroes and Villains του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Θεωρούνταν ως ένας από τους πιο εμβληματικούς κινηματογραφικούς κακούς όλων των εποχών, καθώς και ένας από τους σπουδαιότερους χαρακτήρες που έχει αναδείξει η ιστορία του κινηματογράφου.

Γιατί η αναφορά στον φανταστικό αυτό ήρωα του κινηματογράφου; Γιατί πολύ απλά σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Βρετανός ηθοποιός Ντέιβ Πράουζ (ενσάρκωσε τον ρόλο του Νταρθ Βέιντερ στην πρώτη τριλογία του «Πολέμου των Άστρων») πέθανε χθες, Σάββατο, το πρωί σε ηλικία 85 ετών, όπως ανακοίνωσε ο πράκτοράς του, ο Τόμας Μπάουινγκτον.

«Με μεγάλη θλίψη σας ανακοινώνουμε πως ο πελάτης μας Ντέιβ Πράουζ πέθανε χθες (Σάββατο) το πρωί σε ηλικία 85 ετών», έγραψε ο Μπάουινγκτον στο Facebook.

Η καριέρα του Πράουζ ως ηθοποιού διήρκησε 50 χρόνια, αλλά ήταν ο ρόλος του στο Star Wars που του έφερε τη διεθνή φήμη. Eπιλέχθηκε για το ρόλο του Νταρθ Βέιντερ κυρίως για τον σωματότυπό του (είχε ύψος 1.98 μ.). Όμως η έντονη προφορά του Μπρίστολ που τον χαρακτήριζε δεν θεωρήθηκε κατάλληλη για τον «κακό» του Star Wars, κι έτσι τη φωνή του χαρακτήρα ενσάρκωσε ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς.

Ο Πράουζ ήταν επίσης γνωστός στους διαγωνισμούς bodybuilding στη δεκαετία του ’60. Αγωνίστηκε στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας και εκπροσώπησε την Αγγλία ενάντια στους Lou Ferrigno και Arnold Schwarzenegger.

Ακόμα και πριν ασχοληθεί με την ηθοποιία ο Πράουζ είχε καταγράψει επιτυχία στους κύκλους του Χόλιγουντ, προετοιμάζοντας τον αείμνηστο Κρίστοφερ Ριβ για τις φυσικές απαιτήσεις του ρόλου του ως Σούπερμαν, ως προσωπικός εκπαιδευτής του ηθοποιού.

Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν στην ταινία του 1967 “Casino Royale”, τέσσερα χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε στο περίφημο «κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ενώ έχει συμμετάσχει επίσης σε σειρές όπως το «The Saint», το «Space 1999» και το «Doctor Who».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press – τώρα και στο Google News

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν