Νάξος- Κινηματογραφική Λέσχη: «Ανάμεσα στον Μαρξ και μία γυμνή γυναίκα»

Οι δρόμοι απόψε οδηγούν στο Κάστρο της Νάξου. Στη Σχολή Ουρσουλινών. Εκεί όπου η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, πιστή στο εβδομαδιαίο ραντεβού της, μας προσφέρει μία ακόμη ξεχωριστή ταινία… Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, ώρα 21:00 και στο πανί έχουμε το «Ανάμεσα στον Μαρξ και μία γυμνή γυναίκα».. Ταινία που έρχεται από τον Ισημερινό (σημερινό Εκουαδόρ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Θερβάντες» και το Προξενείο του Ισημερινού (Εκουαδόρ) στην Ελλάδα, συνεχίζοντας το αφιέρωμα στον ισπανόφωνο κινηματογράφο.

Σκηνοθέτης; Ο Καμίλο Λουσουριάγα. Ο πλέον γόνιμος σκηνοθέτης της χώρας του Ισημερινού και αποτελεί σημείο αναφοράς για την κινηματογραφία της χώρας του. Στο «Ανάμεσα στον Μαρξ και μια γυμνή γυναίκα» ασχολείται και πάλι με τη λογοτεχνία μεταφέροντας στο σινεμά το ομώνυμο βιβλίο του σύγχρονου συγγραφέα Χόρχε Ενρίκε Αδόουμ. Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδυάζει το διήγημα, την ποίηση και το δοκίμιο και έχει χαρακτηριστεί ως ένα έξοχο λεκτικό πείραμα. Η ταινία γυρίστηκε το 1996 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στον Ισημερινό, σε διεθνή Φεστιβάλ όπως της Αβάνας, όπου κέρδισε το Βραβείο Κοράλ Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, ενώ στο Φεστιβάλ της Τριέστης κέρδισε τα Βραβεία Καλύτερου Σεναρίου και Μουσικής Επένδυσης.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η ταινία συνδυάζει ρεαλιστικές σκηνές με αισθησιακά όνειρα και αλλόκοτα επεισόδια, έως ότου ο συγγραφέας ξεπεραστεί από το έντονο συναισθηματικό φορτίο των καταστάσεων και παραδεχτεί σε ένα ιδιωτικό διάλογο με τον Καρλ Μαρξ, ότι δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα. Ο Καμίλο Λουσουριάγα, χρησιμοποιεί διαφορετικά επίπεδα αφήγησης, με αποτέλεσμα μια ταινία που παραπέμπει στον μαγικό ρεαλισμό της Λατινικής Αμερικής

Σύμφωνα με το συγγραφέα Χόρχε Ενρίκε Αδόουμ «ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Καμίλο Λουσουριάγα, ως σκηνοθέτη, είναι η χρήση της κινηματογραφικής μεταφοράς, ως αντικατοπτρισμό της λογοτεχνικής μεταφοράς».

Παίζουν: Λισέτε Καβρέρα (Μαργκαραμαρία), Μάια Κουλίεβα (Ροσάνα), Φελίπε Ταράν (Αφηγητής), Αρίστιδες Βάργκας (Γκάλο Γκάλβες).

Πηγή : Camera Stylo