Νάξος - Θεατρικό Μουσείο "Ιακ. Καμπανέλλης": Απόψε (11/09) έχει ...Coriolanus

Βράδυ Τετάρτης και πιστοί στο ραντεβού οι φίλοι του Κινηματογράφου στη Νάξο θα μετακινηθούν έως το Θεατρικό Μουσείο "Ιακ. Καμπανέλλης" όπου σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και με ώρα έναρξης 9 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία Coriolanus...Μία δράση που γίνεται σε συνεεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου και του Θεατρικού Μουσείου "Ιακ.Καμπανέλλης" με την ομπρέλλα του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με ελεύθερη είσοδο. 

Ταινία του 2011 σε σκηνοθεσία Ralph Fiennes αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά σε μια σύγχρονη εποχή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare “Coriolanus” που γράφτηκε περί τα 1607-1608, ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό έργο που εστιάζει κυρίως στη σχέση λαού - εξουσίας.  Η τελευταία τραγωδία του Shakespeare αναφέρεται σε δύο ιστορικές περιόδους: στον πέμπτο αιώνα της πρώιμης Δημοκρατίας της Ρώμης και στην ελισαβετιανή εποχή, όπου η άνοδος του φιλελευθερισμού έχει δείξει τα δόντια του. Ο Ralph Fiennes, δίνοντας μια γνήσια τραγική νότα στην ταινία, τοποθετεί τη δράση στο Βελιγράδι, (παρόλο που αυτό δεν ξεκαθαρίζεται εντελώς στο φιλμ). Σκληρό, βίαιο θέαμα που θα παιχτεί στους δρόμους μιας ρημαγμένης πόλης με υπερσύγχρονα όπλα πολέμου και ένοχες συνειδήσεις. Ταυτόχρονα με την τραγική πορεία του ήρωα αποτυπώνεται άμεσα και ρεαλιστικά η ανευθυνότητα του πλήθους που παρασύρεται από ανήθικους κερδοσκόπους, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Υπόθεση ταινίας 

Σε μια εποχή που ομοιάζει με την σημερινή και σε μια πόλη με το όνομα Ρώμη, οι πολίτες ζουν σε περίοδο φτώχειας και εξαθλίωσης. Ο Γάιος Μάρκιος άνδρας με ισχυρά ιδεώδη, ήρωας της πόλης, λόγω της περιφρόνησης που τρέφει προς τον λαό δημιουργεί έντονες αντιπάθειες που οφείλονται κυρίως στον απολυταρχικό χαρακτήρα του. Κατά την διάρκεια μιας μάχης στην Κοριόλη καταφέρνει να νικήσει, σχεδόν μόνος, τους Βόλσκους. Για το επίτευγμα αυτό του δίδεται τιμητικά τον όνομα «Κοριολάνος» και με βάση αυτή του την φήμη διεκδικεί και τελικά κερδίζει τον τίτλο του Ύπατου της Ρώμης. Μόνο που αμέσως μετά, οι εχθροί του καταφέρνουν να στρέψουν το λαό εναντίον του και να τον εξορίσουν. Πικραμένος, ο Κοριολανός συμμαχεί με τους μέχρι πρότινος εχθρούς του και αποφασίζουν να επιτεθούν στη Ρώμη.

Info ταινίας 

Tίτλος: Coriolanus
Ελληνικός τίτλος: Κοριολάνος
Έτος παραγωγής: 2011
Σκηνοθεσία: Ralph Fiennes
Σενάριο: John Logan (screenplay), William Shakespeare (play)
Ηθοποιοί: Ralph Fiennes, Gerard Butler, Brian Cox, Vanessa Redgrave
Πρωτότυπη μουσική: Ilan Eshkeri
Διάρκεια: 123΄