Νάξος - Θεατρικό Μουσείο "Ιακ. Καμπανέλλης": Απόψε (21/08) έχει ...Ιούλιο Καίσαρα

Ενδεχομένως να αποτελεί και την καλύτερη κινηματογραφική έκδοση της ιστορίας του Ιούλιου Καίσαρα και της συνομωσίας εναντίον του… Αναφερόμαστε στην ταινία «Ιούλιος Καίσαρ» (Πρωτότυπος τίτλος Julius Caesar γνωστό και ως William Shakespeare's Julius Caesar) είναι ιστορικό δράμα παραγωγής 1953 βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς.

Ο Μάνκιεβιτς, που διασκεύασε ο ίδιος το έργο του Σαίξπηρ για τη μεγάλη οθόνη συγκέντρωσε μια πλειάδα αστέρων της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ για να συμμετάσχουν στην ταινία, μεταξύ των οποίων και τον Μάρλον Μπράντο, ο οποίος εμφανίζεται στο ρόλο του Μάρκου Αντώνιου και έλαβε την τρίτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του.

Πλάι στον Μπράντο εμφανίζεται ο Τζέιμς Μέισον στο ρόλο του Βρούτου, ο Τζον Γκίλγκουντ στο ρόλο του Κάσσιου, ο Λούις Κάλχερν στο ρόλο του Ιούλιου Καίσαρα, η Γκριρ Γκάρσον στο ρόλο της Καλπούρνιας και η Ντέμπορα Κερ στο ρόλο της Πόρκιας. Η ταινία προτάθηκε για 5 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας αλλά την πάτησε..

Εκείνη τη χρονιά ανέβηκε το «Όσα παίρνει ο άνεμος» και όπως ήταν λογικό, ο … άνεμος τα πήρε όλα… Όσο για τον Μπράντο; Αν και οι κριτικοί υποδέχτηκαν την ερμηνεία του με τα καλύτερα σχόλια, το Οσκαρ πήγε τελικά στον Γουίλιαμ Χόλντεν (Θάλαμος Εξόντωσης 17 , Stalag 17) Και ο «Ιούλιος Καίσαρας» αρκέστηκε μόνο στο «Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης»…

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μα πολύ απλά, απόψε έχει κινηματογραφική προβολή… Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης από τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ (σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου)

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2019, συνεχίζει τις προβολές κινηματογραφικών ταινιών με ταινίες βασισμένες σε θεατρικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 και ώρα 21.00 θα προβληθεί η ταινία ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ  (1953) σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Μάνκιεβιτς.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

«Ο Ιούλιος Καίσαρ επιστρέφει στη Ρώμη, μετά τη νίκη του εναντίον του Πομπήιου και εκλέγεται Ύπατος για τέταρτη φορά και ισόβιος δικτάτορας. Η συγκέντρωση των εξουσιών στα χέρια του Καίσαρα οδηγεί μια ομάδα συγκλητικών, της οποίας αποτελεί μέλος και ο Βρούτος – που ο Καίσαρας θεωρούσε γιο του – να οργανώσουν τη δολοφονία του. Ο Καίσαρ, παρά τις συστάσεις ενός μάντη – που τον προειδοποιεί να προσέχει την ημέρα των Ειδών του Μαρτίου – και της συζύγου του Καλπουρνίας, πηγαίνει στο Καπιτώλιο την ημέρα που οι εχθροί του σκοπεύουν να τον δολοφονήσουν και τον σκοτώνουν μπροστά από το άγαλμα του Πομπήιου. Ο Βρούτος εξηγεί στο εξαγριωμένο πλήθος τους λόγους για τους οποίους ήταν αναγκαία η δολοφονία του Καίσαρα, μέχρι που παίρνει το λόγο ο Μάρκος Αντώνιος και αντικρούει όλα τα επιχειρήματα του Βρούτου».

Η είσοδος για όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.