Ολλανδία: Πέρασε στην αιωνιότητα ο "Roy Batty" του Blade Runner

«Έχω δει πράγματα που εσείς οι άνθρωποι δεν θα πιστεύατε. Διαστημόπλοια να φλέγονται στον ώμο του Ωρίωνα. Ακτίνες Γ να λάμπουν στο σκοτάδι κοντά στην Πύλη Tannhäuser. Όλες εκείνες οι στιγμές θα χαθούν για πάντα στο χρόνο σαν δάκρυα στη βροχή. Καιρός να πεθάνω». Θεωρήθηκε και όχι άδικα , ένας από τους πιο σημαντικούς μονολόγους στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι η σκηνή "tears in rain" από την μυθική - για την εποχή του - Blande Runner (γυρισμένη το 1982 σε μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και σκηνοθεσία του Ridley Scott), εκεί οπου ο Rutger Hauer, το πανίσχυρο ανδροειδές Roy Batty κλέβει την παράσταση από τον ηθικό και καλό Deckard, τον Harrison Ford... 

O Rutger Hauer, έφυγε πριν από λίγες ημέρες (19 Ιουλίου) σε ηλικία 75 ετών και η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 24 Ιουλίου όπως ανακοινώθηκε από τον μάνατζέρ του, σκορπίζοντας την θλίψη σε όλους τους φίλους του κινηματογράφου.. Αλλωστε, σχεδόν σε όλες τις ταινίες του, ο Ολλανδός ηθοποιός ξεχώριζε από το ψυχρό επιβλητικό του βλέμμα και την υπόσχεση στο πρόσωπό του ότι "τα έχω δει όλα και τίποτα δεν έχει σημασία". Ενας από τους πλέον χαρισματικούς κακούς σε μία καριέρα που κράτησε σχεδόν πενήντα χρόνια... 

Γεννημένος στο Μπρέκελεν, ο Rutger Hauer, ήταν γόνος καθηγητών υποκριτικής. Μεγάλωσε στο Άμστερνταμ και προτού τον κερδίσει η υποκριτική ακολούθησε διάφορα επαγγέλματα για να βγάλει τα προς το ζην.Η καριέρα του ξεκίνησε το 1969 στην ολλανδική τηλεοπτική σειρά “Floris”. Το 1982, όμως, η καριέρα του απογειώθηκε όταν έπαιξε, το δολοφονικό, αλλά… συναισθηματικό ρομπότ, επικεφαλής συμμορίας στο μεγαλειώδες “Blade Runner” Και οι πόρτες του Χόλιγουντ άνοιξαν για τα καλά.. Μερικές ακόμη σημαντικές ερμηνείες του ήταν ως Navarre στην περιπέτεια Ladyhawke (1985) και ως John Ryder στο θρίλερ The Hitcher (1986).

Έπαιξε, επίσης, στις ταινίες "Flesh+Blood", "Blind Fury", "Escape from Sobibor" (κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για β ανδρικό ρόλο), "Nighthawks", "Wedlock", "Sin City", "Confessions of a Dangerous Mind", "The Osterman Weekend", "The Blood of Heroes", "Batman Begins", "Hobo with a Shotgun" και άλλες.

Πέραν της υποκριτικής και των κινηματογραφικών ταινιών, ο Χάουερ έδωσε τη φωνή του στον πρωταγωνιστή του βιντεοπαιχνιδιού επιστημονικής φαντασίας Observer, Daniel Lazarski, ενώ ίδρυσε το Rutger Hauer Starfish Association, έναν οργανισμό ευαισθητοποίησης για το AIDS.

Το 2007 είχε εκδοθεί η αυτοβιογραφία του με τον αναπόφευκτο ίσως τίτλο – παραπομπή σε εκείνο το πεισιθανάτιο σπάραγμα του Roy Batty, "All Those Moments [Όλες εκείνες οι στιγμές]: Stories of Heroes, Villains, Replicants, and Blade Runners". Στην πρώτη σελίδα υπάρχει το εξής επίγραμμα του ίδιου: «Τι έρχεται πρώτα, η πίστη ή η επιτυχία; Δεν ξέρω. Ό,τι και να ισχύει όμως, πρέπει να πιστεύεις ότι όλα θα λειτουργήσουν τελικά. Μοιάζει παράξενο ίσως, αλλά ποτέ μου σχεδόν δεν είχα αυτοπεποίθηση, συγχρόνως όμως ποτέ μου δεν είχα πρόβλημα να παίρνω γρήγορες αποφάσεις. Συνεπώς, με κάποιο τρόπο υπήρχε η αυτοπεποίθηση μέσα κι ας μην την αντιλαμβανόμουν»

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα lifo.gr