Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚινηματογράφοςΟσκαρ για τους άντρες του Λιμενικού

Οσκαρ για τους άντρες του Λιμενικού

|

Οσκαρ σε Ελληνίδα (Δάφνη Ματζιαράκη) φοιτήτρια δημοσιογραφίας με θέμα τον αξιωματικό (Κυριάκο Παπαδόπουλο) του λιμενικού σώματος και την ομάδα του που σώσουν πρόσφυγες στο Αιγαίο από τον Οκτώβριο του 2015  

Ο ελληνικός και διεθνής Τύπος τον χαρακτήρισε ‘φύλακα άγγελο’ των προσφύγων. Οι επώνυμοι, που πέρασαν κατά δεκάδες από το νησί, τον συνεχάρησαν θερμά. Μετρά μαζί με τους συναδέλφους του, στους οποίους πάντα αναφέρεται, διασώσεις πολλών χιλιάδων ανθρώπινων ζωών.  Για τα όσα έκανε τον τίμησε ως εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος στη Λέσβο, η Ακαδημία Αθηνών.  Και τώρα ήρθε η ώρα να περάσει στην ιστορία μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε με το Οσκαρ σε Φοιτητικό διαγωνισμό Κινηματογράφου… Ο λόγος για τον αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος, Ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο (κυβερνήτης του σκάφους ΠΛΣ 602) που μαζί με τους συναδέλφους του καθημερινά σώζουν πρόσφυγες και έγραψαν τη δική τους σελίδα με τη δράση τους ανάμεσα στα θαλάσσια σύνορα Λέσβου – Τουρκίας….  Και έφτασε η στιγμή να τιμηθούν από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Πως έφτασαν έως εκεί; Μα μέσω του ντοκιμαντέρ που γύρισε η Δάφνη Ματζιαράκη, Ελληνίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια- η οποία  τιμήθηκε με «Όσκαρ» από την Ακαδημία συμμετέχοντας στο Φοιτητικό διαγωνισμό Κινηματογράφου.  Βραβεύθηκε στην κατηγορία ντοκιμαντέρ για το «4.1Miles», ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που βρέθηκαν στη μέση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Η δύναμη του ανθρώπου

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Λέσβο και συγκεκριμένα πάνω στο σκάφος, με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και το πλήρωμά του. «Πέρασα τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με καπετάνιο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου «4.1 Miles» (σ.σ. η απόσταση που χωρίζει τη Λέσβο από την Τουρκία) στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας. Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου (Oscar) στην κατηγορία του» έγραψε η ίδια η Δάφνη Ματζιαράκη στον προσωπικό της λογαριασμό το facebook.

Αυτή την εβδομάδα το ντοκιμαντέρ  θα κάνει πρεμιέρα σε ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις ΗΠΑ, στο «Telluride» του Colorado και θα δημοσιευτεί σε λίγο καιρό από τους «New York Times». Στο διαγωνισμό πήραν μέρος φοιτητές από 286 Πανεπιστήμια της Αμερικής και 95 ξένα Πανεπιστήμια ενώ η επιτροπή έλαβε 1749 ταινίες.

Η Δάφνη Ματζιαράκη είναι ανάμεσα στους 17 φοιτητές που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Κινηματογράφου στον 43ο Διαγωνισμό για το 2016. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

«Είμαι χαρούμενη που με αυτό τον τρόπο πολύς ακόμα κόσμος θα δει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και πως η δύναμη ενός ανθρώπου μπορεί καμία φορά να νικήσει τα πάντα. Είμαι περήφανη ως Ελληνίδα για ανθρώπους σαν τον Κυριάκο. Το Λιμενικό Σώμα θα πρέπει να είναι εξίσου περήφανο» τονίζει η ίδια η φοιτήτρια μιλώντας σήμερα στη δημοσιογράφο της εφημερίδας «Νέα της Λέσβου» Πέλλη Γιακουμή.

Μοναδικές στιγμές

Η Δάφνη Ματζιαράκη δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τις 25 ημέρες παραμονής της στη Λέσβο, για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, που ας σημειωθεί ότι το ετοίμαζε για την πτυχιακή της εργασία. Όχι μόνο γιατί έμελλε η δουλειά της αυτή , να της ανοίξει   δρόμους που δεν μπορούσε ούτε η ίδια να φαντασθεί, για την μετέπειτα σταδιοδρομία της, αλλά γιατί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έγινε μάρτυρας των πολύνεκρων ναυαγίων που έγιναν τον Οκτώβριο του 2015 στην Εφταλού και τη Μυτιλήνη. Το σκάφος ΠΛΣ 602 όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν παντού και έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους, ανέσυρε όμως και αρκετούς νεκρούς μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά.   Μάλιστα η νεαρή φοιτήτρια βρέθηκε στο σκάφος όταν ο κυβερνήτης Κυριάκος Παπαδόπουλος μαζί με τη Ζωή Λειβαδίτου κατάφεραν να επαναφέρουν ένα βρέφος μόλις ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του. Αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές, κατέγραψε με το φακό της Δάφνη Ματζιαράκη και έγινε η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας όλων των δραματικών επιχειρήσεων του λιμενικού για να σώσει ζωές. Ο φακός της είναι ο αυτόπτης μάρτυρας της ανθρωπιάς στη Λέσβο.

Μία άγνωστη ιστορία

Μέσα από το ντοκιμαντέρ της Ελληνίδας φοιτήτριας καταγράφεται και μια ιστορία ανθρωπιάς από μια κάτοικο του Μολύβου η οποία δεν έγινε γνωστή ποτέ.  Η Στέλλα ήταν ανάμεσα στους Μολυβιάτες που έσπευσαν να βοηθήσουν όταν το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου οι λιμενικοί έβγαζαν επιζώντες από το πολύνεκρο ναυάγιο της Εφταλούς. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, της εμπιστεύθηκε μια Αφγανή έγκυο στον 8ο μήνα,  που μόλις έβγαλε από τη θάλασσα, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση σοκ καθώς είχε χάσει τον σύζυγό της. Η Στέλλα περιέθαλψε την νεαρή Αφγανή ενώ με τη βοήθεια μιας φωτογραφίας που της έδωσε κατάφερε να εντοπίσει μια ώρα αργότερα το σύζυγό της ο οποίος επίσης ήταν μεταξύ των διασωθέντων. Το ζευγάρι, που ήδη έχει εγκατασταθεί στο εξωτερικό, βάφτισαν την κόρη τους «Στέλλα» για να τιμήσουν εκείνη την κάτοικο του Μολύβου που τις εφιαλτικές στιγμές του ναυαγίου βοήθησε και έφερε κοντά αυτή την οικογένεια. Το ντοκιμαντέρ εκτός από τις δραματικές διασώσεις καταγράφει και τις προσωπικές στιγμές του Κυριάκου Παπαδόπουλου παρακολουθώντας την καθημερινότητά του που μοιράζεται ανάμεσα στη θάλασσα και στην οικογένειά του. Καταγράφει στιγμές με τις κόρες του και τη σύζυγό του.  Αποτελεί μια ματιά στη ζωή του ανθρώπου που χαρακτηρίσθηκε ήρωας.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η εφημερίδα «New York Times» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αξιοποιήσει το ντοκιμαντέρ της για να προβληθεί όχι πλέον ως μια φοιτητική εργασία, αλλά ως μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή με αξιώσεις να φθάσει ακόμη πιο ψηλά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες