Πρώτο βήμα για να έχουμε κινηματογραφικές ταινίες στην Ελλάδα

Και με το …καλησπέρα της χθεσινής ημέρας είχαμε την είδηση «Θετικότατα τα αποτελέσματα από την σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Έγιναν οι βελτιωτικές παρατηρήσεις και το αργότερο έως την Παρασκευή θα έχει ψηφιστεί. Το πρώτο μεγάλο βήμα, έγινε"… Ποιος το είπε; Μα ο Γιώργος Λεονταρίτης, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, σε ανάρτησή του στα social media όταν ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και στην ειδική επιτροπή για το σχέδιο νόμου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση επενδυτικών προτάσεων από ξένους ώστε να έχουμε και στην Ελλάδα κινηματογραφικές ταινίες όπως στο εξωτερικό και δη σε Κροατία ή Τουρκία που είναι οι βασικοί μας αντίπαλοι…

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και οι Κυκλάδες (με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) να είναι σε εγρήγορση από τη στιγμή που υπάρχει ακόμη …ζεστή η πρόταση των Αμερικανών για δημιουργία σχολής κινηματογράφου στην Σύρο…

Και το μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νοτίου Αιγαίου ήταν απλό «δεν μπορείς να πετάς χρήματα και δωρεάν διαφήμιση από το παράθυρο όταν κόβεις συντάξεις και μισθούς»…
Ο κ. Γ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε σε σκηνοθέτη κάτοχο τεσσάρων Όσκαρ και γνωστών κινηματογραφικών ταινιών ο οποίος ήθελε να ξεκινήσει γυρίσματα στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο το μεγάλο ποσοστό του ΦΠΑ που έπρεπε να καταβάλει τον απέτρεψε. Ο περιφέρειαρχης υπενθύμισε ότι η Ρόδος απέκτησε τη μεγάλη της φήμη λόγω των κινηματογραφικών ταινιών που γυρίστηκαν στο νησί την δεκαετία του 60 και του 70.

 «Έχουμε έμπρακτο ενδιαφέρον από πολλούς παράγοντες του κινηματογράφου» πρέπει όμως και το κράτος να βοηθήσει τόνισε ο κ. Χατζημάρκος και πρότεινε για τις περιπτώσεις αυτές ο ΦΠΑ να χαρακτηρίζεται ως εξαγωγική δραστηριότητα και να μην καταβάλλεται. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λεονταρίτη ο οποίος ζήτησε να υπάρχει επιστροφή του ΦΠΑ. Ο κ. Λεονταρίτης αποκάλυψε ότι υπάρχει μεγάλη ενδιαφέρον να γίνουν επενδύσεις στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων την Σύρο. Ενημέρωσε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για τη ίδρυση σχολής κινηματογράφου, αλλά και για την κατασκευή δύο στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

Εμπόδιο ωστόσο στα σχέδια αυτά είναι ο «λαβύρινθος» των διαδικασιών που πρέπει να διασχίσει ο επενδυτής για να βρει την άκρη. «Απλοποιείστε τις διαδικασίες. Τρομάζει τους επενδυτές η προοπτική της εμπλοκής πολλών φορέων για να ξεκινήσουν στην συνέχεια τα σχέδια τους» ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Το project Χόλιγουντ στη Σύρο

Αυτό που περιέγραψαν σε αδρές γραμμές στη Βουλή  οι δυο αιρετοί ήταν το project υπό τον τίτλο «Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Σχέδιο στη Σύρο» που έφερε την  υπογραφή Steven Bernstein, ενώ στην επενδυτική ομάδα μετείχαν και άλλοι καταξιωμένοι παραγωγοί, σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές όπως οι Richard Gladstein, Andrew Lane, Martin Meunier, George Macropulos και Gary Romolo Fiorelli. Το ύψος μόνο της αρχικής επένδυσης προϋπολογιζόταν  στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ με δυνατότητες για επιπλέον χρηματοδότηση ακόμη και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η πρόταση μεταφέρθηκε τον Νοέμβριο του 2016  στην Υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά η οποία δεσμεύθηκε ότι θα «τρέξει» τις απαιτούμενες διαδικασίες που απαιτούνται σε κυβερνητικό επίπεδο για να γίνει αυτή η επένδυση. Το βασικό προαπαιτούμενο που έθεσαν οι επενδυτές είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας για τέτοια θέματα με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, καθώς στην παρούσα φάση είναι απαγορευτική για επενδύσεις, λόγω υπερφορολόγησης, γραφειοκρατίας για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις κλπ. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Λεονταρίτης, ο Steven Bernstein επισκέφθηκε τη Σύρο το καλοκαίρι και ενθουσιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομορφιά της, χαρακτηρίζοντάς ένα φυσικό στούντιο.