Σαντορίνη - Κινηματογραφική Λέσχη: Απόψε (18/01) έχει ... Αποδημητικά Πουλιά

Η κινηματογραφική Λέσχη Θήρας προβάλλει σήμερα (18/01) στο χώρο της (Οινοποιείο Μπουτάρη - Μεγαλοχώρι) την ταινία "Αποδημητικά Πουλιά" (Κ-15)  - Ωρα έναρξης 20:45.κι όπως τονίζεται στην πρόσκληση " Δραματική Κοινωνική Εθνογραφικη Κολομβία Επίσημη Υποβολή ΣΤΗΝ Κατηγορία ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΟΣΚΑΡ ΕΤΟΣ 2018 Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 μια οικογένεια Κολομβιανών ιθαγενών μπλέκεται με το εμπόριο μαριχουάνας, κάτι που θα αλλάξει τη ζωή των μελών της με πολυτελή, αλλά και τραγικό τρόπο. Παραδοση και λαϊκός πολιτισμός από τη μια, εκσυγχρονισμός και καπιταλισμός από την άλλη, συγκρούονται σε μια εικαστικά μεγαλόπρεπη και ατμοσφαιρικά δυσοίωνη saga ανόδου και πτώσης από τους δημιουργούς του «Στην Αγκαλιά του Φιδιού». Αθηνοραμα (Χ. Μήτσης)" 

Σύνοψη: Η εναρκτήρια νότα που ξεκίνησε το τραγούδι του εμπορίου ναρκωτικών στην Κολομβία, γίνεται προσωπική υπόθεση μέσα από την τραγική ιστορία μιας οικογένειας ιθαγενών που βρίσκονται, σχεδόν αυθόρμητα, αναμεμειγμένοι στην αναπτυσσόμενη επιχείρηση πώλησης μαριχουάνας σε νέους Αμερικανούς της δεκαετίας του ‘70. Το εύκολο χρήμα μοιάζει να τους χαρίζει όλα όσα ονειρεύονταν μα παράλληλα διαβρώνει τους παραδοσιακούς θεσμούς της κοινότητας. Όταν η απληστία και το πάθος έρχονται σε σύγκρουση με τους άγραφους νόμους τιμής, ξεσπά ένας εμφύλιος πόλεμος που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό, τις προγονικές παραδόσεις τους ακόμη και την ίδια τους τη ζωή!  Μία ταινία μυθοπλασίας βαμμένη στο χρώμα του ακόρεστου πάθους του σύγχρονου κόσμου που έρχεται σε βίαιη σύγκρουση με την παράδοση.

Τρία χρόνια αφότου διεκδίκησε το ξενόγλωσσο Όσκαρ, ο δημιουργός του εξωτικού «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» μετακομίζει από τις ζούγκλες του Αμαζονίου στις ερήμους της Κολομβίας, για λογαριασμό ενός βίαιου και υποβλητικού έπους, που αποτέλεσε την επίσημη έναρξη του φετινού Δεκαπενθημέρου Σκηνοθετών στις Κάννες Χωρισμένη σε πέντε κεφάλαια – τραγούδια, και καλύπτοντας ένα χρονικό πλαίσιο τριών δεκαετιών, από τα μέσα του '60 μέχρι τις αρχές του '80, η ταινία παρακολουθεί δυο φατρίες ιθαγενών στην έρημο της Βόρειας Κολομβίας να συγκρούονται όταν τα νεώτερα μέλη τους εμπλέκονται με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και στην πορεία παραβιάζουν τους κώδικες ηθικής με τους οποίους γαλουχήθηκαν.

Σαν ένα βίαιο γκανγκστερικό φιλμ το οποίο έχασε το δρόμο του από τον πολιτισμό και κατέληξε να περιπλανιέται σε αφιλόξενες στέπες, το δημιούργημα των Σίρο Γκέρα και Κριστίνα Γκαλέγκο μοιάζει να βαδίζει σε περιοχές που παλιότερα είχαν διαβεί οι καταραμένοι ήρωες του Σαμ Πέκινπα. Ζωηρά χρωματισμένο και γυρισμένο σε σινεμασκόπ, το «Αποδημητικά Πουλιά» μεταμορφώνεται σε μια γνήσια τραγωδία πάνω στη σύγκρουση της παράδοσης με τον πολιτισμένο κόσμο και την αιώνια ροπή του ανθρώπου προς την αυτοκαταστροφή.

Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, από τον κατάλογο του 24ου Φεστιβάλ

Αποδημητικά Πουλιά | Birds of Passage | Pájaros de verano

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ciro Guerra, Cristina Gallego 

ΣΕΝΑΡΙΟ: Maria Camila Arias, Jacques Toulemonde Vidal, βασισμένο σε μία ιστορία της Cristina Gallego  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: David Gallego  

ΜΟΥΣΙΚΗ: Leonardo Heiblum 

ΜΟΝΤΑΖ: Miguel Schverdfinger 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Carmiña Martínez, Jhon Narváez, José Acosta, José Vicente Cotes, Juan Martínez, Natalia Reyes  

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 125’