Στα …καλά καθούμενα

Ο Ζαπατίνας συνεχίζει να κάνει κωμωδίες (Ένας κι ¨Ένας, το Φιλί της Ζωής, Μία φορά κι ένα …μωρό, Λάκης ο Γλυκούλης)  με το τρελούτσικο ύφος που τον χαρακτηρίζει. Οι ταινίες του είναι γεμάτες φάρσες, ανθρώπους που συναντιούνται τυχαία και συνεχίζουν μαζί την πορεία τους, ανεκδοτολογικά επεισόδια και υπερβολή στο στήσιμο των καταστάσεων όπως και των χαρακτήρων, ενώ η αφήγηση προχωρά με έναν εύθυμο αέρα, λικνίζοντας τους θεατές σε μια ατμόσφαιρα ιλαρή κάνοντάς τους να ξεχάσουν τα προβλήματα.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η νέα του ταινία «Στα Καλά Καθούμενα», με τη Ζέτα Μακρυπούλια, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και την Άννα–Μαρία Παπαχαραλάμπους στους τρεις κεντρικούς ρόλους. Η Αθηνά θα μπει δυναμικά στη ζωή του Μπάμπη, πατώντας το γκάζι και γκρεμίζοντας έναν τοίχο το σπιτιού του (!) και θα τον παρασύρει σε ένα ταξίδι στην εξοχή της Πελοποννήσου, στη διάρκεια του οποίου θα συναντήσουν μια ψεύτικη καλόγρια. Τα τρία αυτά πρόσωπα σχηματίζουν μια «παρέα» γύρω από την οποία διάφοροι άλλοι χαρακτήρες θα ξεπηδήσουν, χαρακτήρες-τύποι της ελληνικής κοινωνίας, με ένα παρουσιαστικό και μια στάση αρκετά χονδροκομμένη, όπως ταιριάζει στις φαρσοκωμωδίες. Ο Μπάμπης σε όλη αυτή τη διαδρομή παθαίνει διάφορα «καψόνια», θα λέγαμε, σπρωγμένος, χτυπημένος και αναποδογυρισμένος από πολλούς, αντιμετωπίζοντας τις καταστάσεις με το αφελές βλέμμα ενός αθώου παιδιού. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα παθήματά του δείχνουν να έχουν εμπνευστεί από εκείνα του Σαρλό.

Οι διάλογοι κινούνται στο επίπεδο του αστείου και έχουν ως στόχο μόνο αυτό και τίποτε άλλο, ενώ οι αναληθοφάνειες πλημμυρίζουν μια πλοκή που δε δείχνει να νοιάζεται τόσο για αυτές, όσο για το πώς θα διηγηθεί «ανέκδοτα». Μερικοί χαρακτήρες, μάλιστα, δείχνουν πολύ μεγαλύτεροι ή μικρότεροι σε ηλικία σε σχέση με τα πρόσωπα που παριστάνουν. Έτσι, αποκαλούν γερόντισσα τη νέα κατά τα άλλα «καλόγρια» (Άννα–Μαρία Παπαχαραλάμπους), ο Μπάμπης σε σχέση με την αρραβωνιαστικιά του δείχνει αρκετά νεαρός, η Ναταλία Δραγούμη υποδύεται τη σύζυγο ενός φανερά ηλικιωμένου άνδρα. Η συγκεκριμένη αντίφαση, προφανώς εντάσσεται μέσα στο γενικότερο κλίμα του παράλογου που διατρέχει την αφήγηση. Όλα τα παραπάνω δε θα ενοχλήσουν τους θεατές, εφόσον εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πρωτόκολλο θέασης μιας φαρσοκωμωδίας.

Η σκηνοθετική προσέγγιση του Ζαπατίνα παραπέμπει σε τηλεοπτικά σήριαλ του είδους. Το «Στα Καλά Καθούμενα» είναι μια διασκεδαστική κωμωδία όπου όλα γίνονται «στα καλά καθούμενα» και προσφέρει άπλετο γέλιο στο κοινό. Θα πρότεινα να τη δουν όσοι αγαπάνε τις κωμωδίες.

«ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ»

Παρασκευή 24 Οκτ. έως και Τετάρτη 29 Οκτ.!

Ώρες προβολής 19:30 και 22:15.

Σκηνοθεσία:    ΝΙΚΟΣ ΖΑΠΑΤΙΝΑΣ

Σενάριο:          ΝΙΚΟΣ ΖΑΠΑΤΙΝΑΣ

Ηθοποιοί:        ΝΑΤΑΛΙΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ, ΖΕΤΑ ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΨΙΔΑΣ, ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ , ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ , ΤΖΟΫΣ ΕΥΕΙΔΗ , ΤΑΣΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΙΔΗΣ , ΘΩΜΑΪΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Διάρκεια:         93 λεπτά

Είδος ταινίας:  KΩΜΩΔΙΑ

Καταλληλότητα ταινίας:          ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News