Το στοίχημα της Disney με την εξαγορά της Fox

Σε κάθε επενδυτική κίνηση υπάρχει η …βιτρίνα αλλά και η άλλη άποψη… Και το ίδιο ισχύει και για την ενέργεια της χρονιάς από την εξαγορά από την Disney της 21st Century Fox έναντι 52 δις δολαρίων και με τις υπογραφές να πέφτουν την περασμένη Πέμπτη… Συμφωνία που σε πρώτη  ανάγνωση περιλαμβάνει τα κινηματογραφικά στούντιο της 20th Century Fox, την εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων 20th Century Fox Television, τα καλωδιακά δίκτυα, μεταξύ των οποίων το FX και το National Geographic, και το μερίδιο της εταιρείας σε διεθνή δίκτυα. Η Disney θα αποκτήσει την πλειονότητα των μετοχών του Hulu, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 60%. Εκτός από την παραγωγή και τα δίκτυα διανομής της 21st Century Fox, στην Disney περνά και ο μεγάλος κατάλογος πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρείας. Πλέον η Disney έχει τα δικαιώματα των πρώτων ταινιών Star Wars.

Και με το καλησπέρα, είχαμε την επόμενη φάση… Και αυτή έρχεται με την εμφάνιση του Μπομπ Ιγκερ, του ισχυρού άνδρα της Disney, ο οποίος έδωσε το παρών στην επίσημη ευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του Star Wars και μάλιστα καθισμένος ανάμεσα στους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι.

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα insider.gr “Ο κ. Ίγκερ είχε κάθε λόγο να χαμογελάει. Η προ πέντε ετών εξαγορά της Lucasfilm έναντι 4 δισ. δολαρίων ξεκίνησε έναν νέο κύκλο της δημοφιλούς σειράς ταινιών επιστημονικής φαντασίας και έφερε μεγάλα κέρδη στα ταμεία της Disney. Πλέον, ο κ. Ίγκερ ελπίζει πως η τελευταία κίνηση στην οποία προχώρησε με την εξαγορά της 21st Century Fox έναντι 66 δισ. δολαρίων θα έχει αντίστοιχη επιτυχία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η αλήθεια είναι πως το νέο στοίχημα του Ίγκερ είναι σημαντικά μεγαλύτερο και είναι το μεγαλύτερο που έχει βάλει ποτέ η Disney. O ίδιος πάντως εμφανίζεται βέβαιος ότι θα του βγει. Μιλώντας σε αναλυτές για την εξαγορά ο Μπομπ Ίγκερ δήλωσε ότι οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν «μια πολυπρόσωπη παγκόσμια εταιρεία ψυχαγωγίας με το περιεχόμενο, τις πλατφόρμες και την επιρροή» που χρειάζονται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κοινού.

Ο κ. Ίγκερ έχει ένα πολύ καλό ιστορικό εξαγορών. Τα τελευταία χρόνια έκλεισε τρεις συμφωνίες (Pixar, Marvel Studios και Lucasfilm) που έκαναν την Disney σε έναν τιτάνα του σινεμά βγάζοντας ταινίες που στήριζαν εμπορικά και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της εταιρείας όπως τα θεματικά της πάρκα αλλά και τα παιχνίδια και άλλα προϊόντα.

Πέρα όλων των άλλων η συμφωνία με τη Fox αποτελεί μια αναγνώριση της μεγάλης αλλαγής που συντελείται στις καταναλωτικές συνήθειες παγκοσμίως. Οι ψηφιακές υπηρεσίες streaming όπως η Netflix και η Amazon τραβάνε τους τηλεθεατές μακριά από τις τηλεοράσεις αλλά και τις κινηματογραφικές αίθουσες. Το ESPN, το αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο της Disney, χάνει συνεχώς συνδρομητές καθώς οι θεατές ακυρώνουν τις καλωδιακές συνδρομές τους. Η εποχή της τηλεόρασης κατά την οποία ο κ. Μέρντοχ έφτιαξε την αυτοκρατορία του αντικαθιστάται από τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η Disney διαθέτει ήδη εκπληκτικό περιεχόμενο, από τις ταινίες με υπερήρωες της Marvel έως και τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της Pixar. Η συμφωνία με την Fox της δίνει περισσότερο περιεχόμενο όπως οι ταινίες Avatar και οι X-men, αλλά της δίνει και ένα απευθείας κανάλι σύνδεσης με τους καταναλωτές που δεν είχε.

Η Disney αποκτά τη δυνατότητα να προωθεί τα περιεχόμενο της στους εκατομμύρια τηλεθεατές του Sky στην Ευρώπη καθώς και στα εκατοντάδες εκατομμύρια θεατών των καναλιών Star στην Ινδία. Αποκτώντας και το 30% που διαθέτει η Fox στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Hulu η Disney κερδίζει πρόσβαση και στους 47 εκατομμύρια χρήστες της.

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα για την Disney. Όπως σημείωσε ο αναλυτής Νταγκ Κράουτζ, στην αγορά του streaming η εταιρεία θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό από τις Netflix και Amazon «που έχουν τα χρήματα και καμιά βιασύνη να βγάλουν κέρδη σύντομα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «εντέλει η συμφωνία θα βελτιώσει την θέση της Disney στην συγκεκριμένη αγορά, παραμένει όμως ένας κακός τομέας για να ανταγωνιστεί κάνεις του κορυφαίους».

Οι αναλυτές και οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη στον Μπόμ Ιγκερ, ο οποίος όταν ανέλαβε τα ηνία της Disney τον Οκτώβριο του 2005, οι μετοχές της άξιζαν 23,81 δολάρια η καθεμία και η κεφαλαιοποίησή της έφθανε 45,8 δισ. ενώ αυτή την εβδομάδα η μετοχή της έφθασε τα 107,6 δολάρια και η κεφαλαιοποίησή της τα 162,5 δισ. δολάρια. Ο μεγιστάνας των media Ρούπερτ Μέρντοχ που πλέον βάσει της συμφωνίας γίνεται μέτοχος της Disney αναμένεται να υποστηρίξει τον κ. Ίγκερ και το νικηφόρο σερί του".