Σύρος: Ερχονται έντεκα κύκλοι σεμιναρίων στη σχολή Κινηματογράφου

Με δεδομένο ότι το πρώτο δείγμα γραφής, τον περασμένο Οκτώβριο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο η επαναφορά του θέματος «δημιουργία σχολής και στούντιο κινηματογράφου» με άρωμα Χόλιγουντ ήταν απλά θέμα χρόνου… Και το πιο εντυπωσιακό; Παρά την καλή θέληση από την πλευρά των επενδυτών (σ.σ. επιμένουν για την Ελλάδα και δη τη Σύρο, με τον αρμόδιο υπουργό να μην υπογράφει τις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να έρθουν οι επενδυτές) και την … παγερή στάση της Κυβέρνησης, έχουμε εξελίξεις… Και αυτές γίνονται γνωστές μέσω της εφημερίδας «Δημοκρατία», που φιλοξενεί δηλώσεις τόσο του βραβευμένου Αμερικανού σκηνοθέτη Στίβεν Μπερνστάιν, όσο και του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμερικανός φιλέλληνας και ισχυρός άνδρας της βιομηχανίας του θεάματος γοητεύτηκε από τη φυσική ομορφιά της Σύρου, επεδίωξε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να τους μιλήσει για το μεγαλόπνοο σχέδιό του, και πέρυσι ξεκίνησε ένα σύντομο πιλοτικό πρόγραμμα μαθημάτων που στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.

«Υπήρχε με όλους άριστη συνεργασία. Από τον Νίκο Παππά και την Ελενα Κουντουρά μέχρι τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημιάρκο και τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη. Επίσης, η ανταπόκριση στα σεμινάρια ήταν παραπάνω από εντυπωσιακή. Περιμέναμε γύρω στους 40 φοιτητές, αλλά είχαμε περισσότερους από 400» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο σκηνοθέτης, που σήμερα φτάνει στην Ελλάδα.

Το ερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν 11 κύκλοι σεμιναρίων, αλλά αυτή τη φορά διδάσκοντες θα είναι σπουδαία ονόματα της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας που συμμετείχαν σε μπλοκμπάστερ, όπως ο «Τιτανικός», οι «Πειρατές της Καραϊβικής» και ο «Σημαδεμένος». «Τα μαθήματα θα είναι δωρεάν για τους Έλληνες και θα περιλαμβάνουν ενότητες, όπως η εικονική πραγματικότητα, ο φωτισμός, η σκηνοθεσία, αλλά και η έρευνα για την παραγωγή ταινιών. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό που προσφέρουμε. Αν και οι αλλοδαποί φοιτητές θα πληρώσουν, οι Έλληνες δεν θα το κάνουν ποτέ, και με αυτόν τον τρόπο θα εκπαιδεύσουμε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, πιθανούς εγχώριους σκηνοθέτες χωρίς κόστος για αυτούς, εκτός από τη στέγαση και τα ταξίδια».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης θεωρεί ότι η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα αποτελέσει μια οικονομική και τουριστική επανάσταση για τη Σύρο.

Όπως δήλωσε: «η κινηματογραφική παραγωγή είναι μια αναξιοποίητη βιομηχανία. Όπως κάθε δραστηριότητα, συνεισφέρει στην οικονομία προσφέροντας υπηρεσίες με εμπορική αξία, συντηρώντας θέσεις εργασίας. Μέσω της παγκόσμιας προβολής, προσβλέπουμε στην αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας και την προσέλκυση επενδύσεων στον τουρισμό και στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών».