Σύρος: έτοιμο για αποβίβαση το 9ο Animasyros

Το animasyros γίνεται εννιά χρονών. Ένα φεστιβάλ που δεν σταματά να μεγαλώνει και… οργανωτικά. Αφιερώματα στo animation της Τουρκίας, της Αυστραλίας και της Λιθουανίας, ταινίες που αναδεικνύουν τη σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου, τη συνέχεια της πολλά υποσχόμενης συνεργασίας του φεστιβάλ με την Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλες εκπλήξεις, τόσο για τo φανατικό, πλέον, κοινό του όσο και για τους «νεοφώτιστους», περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φετινού «Animasyros». Συνολικά 233 ταινίες προερχόμενες από 34 χώρες θα προβληθούν στο πλαίσιο των τεσσάρων διαγωνιστικών τμημάτων (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους - Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό ) και των υπόλοιπων ενοτήτων του φεστιβάλ, που για πρώτη φορά επεκτείνεται έξω από τα όρια της Ερμούπολης και περιλαμβάνει εκδηλώσεις στην έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία και στη Μονή Πατέρων Καπουκίνων στην Ανω Σύρο. Πολύ απλά μιλάμε για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο φεστιβάλ (www.animasyros.grτου είδους στην Ελλάδα...

Πρωτοτυπία

Ας πάμε στο πρόγραμμα τώρα που για μια ακόμη χρονιά παρουσιάζεται ένα πρωτότυπο event που είδαμε για πρώτη φορά πέρσι και το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το Animasyros και η Εθνική Λυρική Σκηνή «ξαναπαντρεύουν» δύο μορφές τέχνης φαινομενικά αταίριαστες, το λυρικό θέατρο και το animation, παρουσιάζοντας ένα μοντέρνο «διάβασμα» μιας κλασσικής όπερας.  Φέτος, το εγχείρημα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο έργο animated opera, που θα παρουσιαστεί προσεχώς στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μια νέα δημιουργία που βασίζεται στην όπερα του Μωρίς Ραβέλ, «Το παιδί και τα μάγια». Επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων o μαγικός animated κόσμος που δημιούργησε η Ειρήνη Βιανέλλη, θα ζωντανέψει με τις φωνές των μονωδών της ΕΛΣ και την σκηνοθετική επιμέλεια της Αγγέλας-Κλεοπάτρας Σαρόγλου.

Ταινίες

Προσθέστε στα παραπάνω, ότι στη Σύρο κάνει πρεμιέρα η πολυαναμενόμενη νέα ταινία της Laika «Ο Κούμπο και οι Δυο Χορδές» που θα προβληθεί στον Δημοτικό Κινηματογράφο Παλλάς. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους του animasyros συναντάμε το «Window Horses» της Καναδής Αν- Μαρί Φλέμινγκ, μια τρυφερή ιστορία αναζήτησης της πολιτιστικής και εσωτερικής ταυτότητας μιας νεαρής Καναδής ποιήτριας με ρίζες από την Ιαπωνία και το Ιράν (και τις φωνές των Σάντρα Ο και Έλεν Πέιτζ ), καθώς και το ρεαλιστικό «And We Were Young» του Αμερικανού Άντι Σμετάνκα, γυρισμένο με super 8 και θέμα μια ομάδα αμερικανών στρατιωτών στη Γαλλία στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Τη ψήφο του κοινού θα διεκδικήσει επίσης το ακατάλληλο «Nerdland» του Κρις Πρινόσκι, η ιστορία δυο φίλων γύρω στα 30 που αποφασίζουν να γίνουν πάση θυσία διάσημοι (με τις φωνές του Πολ Ραντ και του Πάτον ). Το «Life Animated» αφηγείται τη συγκινητική αληθινή ιστορία του Όουεν, ενός παιδιού που χρησιμοποιεί τις ταινίες της Disney για να εκφράσει συναισθήματα και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του. Την πεντάδα του Μεγάλου Μήκους Διαγωνιστικού συμπληρώνει το Ισπανικό «Psiconautas» η ονειρική πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του νικητή του Animasyros 6.0 Αλμπέρτο Βάσκεζ, που δημιούργησε μαζί με τον Πέδρο Ριβέρο.

Μικρού μήκους

Τα μικρού μήκους διαγωνιστικά είναι και πάλι η καρδιά της διοργάνωση περιλαμβάνοντας εκατοντάδες φιλμ στα προγράμματά τους, ενώ πιστή στην παράδοση των εννέα χρόνων της το animasyros 9.0 φιλοξενεί πολλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα. Όπως για παράδειγμα το «Βλέμμα στην Τουρκία», το οποίο περιλαμβάνει 19 ανεξάρτητες μικρού μήκους ταινίες της γείτονος χώρας. Τέλος, οι «Κινούμενοι Αντίποδες: Βλέμμα στο Αυστραλιανό Animation» θα προβάλλουν μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες που πρωταγωνίστησαν στην δραστήρια εθνική σκηνή της μακρινής χώρας, ανάμεσά τους το αριστουργηματικό «Mary & Max» του Άνταμ Έλιοτ… Το φετινό «Αnimasyros», καθώς και η καθιερωμένη «Αγορά» για επαγγελματίες του animation, θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου. .

Με πληροφορίες από το Athinorama.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News