Σύρος: Ο Bernstein έτοιμος να ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας "Last Resort"

Για τους Αμερικανούς είναι απλά τα πράγματα. Καταθέτω μία πρόταση και εάν σας αρέσει την υλοποιούμε, εάν όχι, πάμε για άλλα. Η γραφειοκρατία και τα «θα δούμε» ή «δεν ξέρουμε εάν το σενάριο αγγίζει την ιστορία του τόπου μας» είναι κάτι που ελάχιστα τους  ενδιαφέρει. Άλλωστε κινηματογράφο κάνουν… Δεν παραδίδουν μαθήματα ιστορίας σε έδρα Πανεπιστημίου. Και το κυριότερο ξέρουν ότι δεν θα αλλάξουν μία ιστορία χιλιετιών μέσα από μία ταινία μίας ή δύο ωρών… Αυτά είναι για όσους θέλουν απλά να βλέπουν …φαντάσματα.

Ο βραβευμένος αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός Steven Bernstein εδώ και μερικά χρόνια έχει …κολλήσει με τη Σύρο και τις Κυκλάδες. «Έδεσε» και ως χαρακτήρας με τον αντιπεριφεριάρχη Κυκλάδων κο Γιώργο Λεονταρίτη και πρωταγωνιστούν σε ένα project από το 2016 που έχει ως στόχο όχι απλά να δημιουργήσει μία σχολή κινηματογράφου στην Σύρο αλλά να μεταμορφώσει την «Αρχόντισσα του Αιγαίου» και τα γύρω νησιά σε ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά στούντιο σε όλο τον κόσμο… Αυτό όμως προϋποθέτει και αλλαγές στο νομικό πλαίσιο. Αλλαγές που έστω και αργά αρχίζουν να υλοποιούνται αλλά παραμένουν εκείνα τα εμπόδια που φέρνουν δυσκολίες…

Όμως, ο Αμερικανός σκηνοθέτης είναι έτοιμος. Και μάλιστα όπως διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ (ert.gr) είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει το δεύτερο μέρος του σχεδίου του.. Το πρώτο είναι τα σεμινάρια της σχολής κινηματογράφου. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και θα είναι πληρέστερα σε θεματολογία σε σχέση με εκείνα του περασμένου Οκτωβρίου. Και βέβαια θα τα παρακολουθήσουν περισσότεροι «μαθητές» και θα υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτές από την Αμερική σε όλα τα είδη του κινηματογράφου…

Ποιο είναι το δεύτερο στάδιο; Μα η πραγματοποίηση κινηματογραφικής ταινίας. Με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να έχει ανάψει το φως όσον αφορά την χρηματοδότηση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, η Ερμούπολη αναμένεται σύντομα να μεταβληθεί σε ένα μικρό στούντιο για χάρη του «Last resort«. Ταινίας όπου το σενάριο το έχει γράψει ο ίδιος ο Bernstein θα αναλάβει και την σκηνοθεσία και θέμα; Θρίλερ με ισχυρή δόση ..χιούμορ.

Και όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κος Λεονταρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ «Βλέπουμε τη θετική ανταπόκριση του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής, να προχωρήσει επιτέλους στην οριστική επίλυση του προβλήματος, που δεν επιτρέπει ουσιαστικά στις ξένες μεγάλες οπτικοακουστικές παραγωγές να έρθουν στην Ελλάδα. Υπολείπονται όμως πολλά βήματα και στις φοροαπαλλαγές και στην επιστροφή του ΦΠΑ. Για να έρθουν οπτικοακουστικές παραγωγές θα πρέπει να δίνουμε τα ίδια κίνητρα που δίνουν και τα άλλα κράτη. Θα πρέπει να ξεπεραστούν και διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες και θεσμικές αγκυλώσεις που αφορούν ιδιαιτέρως το ΥΠΠΟ, το ΚΑΣ που εμποδίζουν την ταχεία εξέλιξη μιας παραγωγής».

Ενώ από την πλευρά του ο αμερικανός σκηνοθέτης που έχει ως στόχο να έρθουν επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα μέσα από τις παραγωγές ταινιών σημειώνει «Η Ελλάδα έχει σπουδαία κινηματογραφική ιστορία, θα πρέπει να είστε περήφανοι, θεωρώ πως αυτή η επένδυση θα είναι μια φυσική εξέλιξη…»

Ο Steven Bernstein, κινηματογραφιστής, παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, βραβευμένος με το Βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, έχει συνδέσει το όνομα του με βραβευμένες ταινίες του Χόλιγουντ, όπως το Monster που χάρισε το Όσκαρ στη Σαρλίζ Θερόν, το πρόσφατο Dominion , με τον Τζον Μάλκοβιτς, Scary Movie 2, Like Water for Chocolate, One night with the King, Decoding Annie Parker, White Chicks και πολλές άλλες. Ήταν υποψήφιος Βραβείο Αμερικανικής Εταιρείας Κινηματογραφίας για το «Magic City». Κέρδισε επίσης Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Καννών, για το έργο του στον τομέα της διαφήμισης. Το βιβλίο του Film Production (Focal Press) έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία όσον αφορά το film making. Έχει δημιουργήσει μια σειρά σχολών κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια, ως κριτής, στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.