Αφιέρωμα στον "σμυριγδοκέφαλο" Μανώλη Γλέζο (φωτογραφίες)

Ο Μανώλης Γλέζος έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα… Μερικές εβδομάδες μετά την τελετή που έγινε στη Πάρο στη μνήμη του Νίκου Γλέζου, του αδελφού του Μανώλη ο οποίος και εκτελέστηκε στην κατοχή, τώρα η Απείρανθος φόρεσε τα γιορτινά της. Και το τριήμερο 30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου υποδέχτηκε κινηματογραφικό συνεργείο με επικεφαλής τον 23χρονο ελληνοβρετανό σκηνοθέτη Ανδρέα Χατζηπατέρα, ο οποίος επιχείρησε μέσα από ένα ταξίδι στο χωριό του Γλέζου να σκιαγραφήσει και να παρουσιάσει τη προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Μανώλης Γλέζος. Και όπως ήταν λογικό είχαμε κινητοποίηση από τους κατοίκους της Απεράθου, όπου με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κο Γιώργο Μπάκαλο έγινε μία μεγάλη προσπάθεια για να προβληθεί με τον καλύτερο τρόπο το χωριό του Γλέζου.

Όπως κι έγινε. Και τα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου όταν αποχώρησαν από τη Νάξο ήταν γεμάτοι από εικόνες, ήχους, τοπία, συναισθήματα που όλα μαζί συνθέτουν αυτό που λέμε «Πολιτισμός», «Παράδοση» από τη γενέτειρα του «Νόλη», του Μανώλη Γλέζου. Του «σμυριγδοκέφαλου» όπως τον αποκαλούν οι παλαιότεροι και με δεδομένο ότι το σμυρίγλι είναι ιδιαίτερα σκληρό και δύσκολο στην εκμετάλλευσή του. Όπως και ο Γλέζος.

Να σημειώσουμε εδώ ότι είναι η δεύτερη φορά από το 2011 όπου κινηματογραφικό συνεργείο έρχεται στην Απείρανθο για να δημιουργήσει ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο απειρανθίτη… Το πρώτο ήταν με την ευκαιρία της παρουσίας του Γλέζου στην Ευροβουλή που κάθισε μία εβδομάδα αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάπου αυτό το ντοκιμαντέρ χάθηκε… Τώρα έρχεται μία δεύτερη προσπάθεια, άμεσα θα προβληθεί μέσω της Ελληνικής τηλεόρασης, στη συνέχεια θα πάρει μέρος σε φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι θα προβληθεί και σε παγκόσμιο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που έχουν σχέση με πρόσωπα που με τη παρουσία τους άλλαξαν ή επηρέασαν τη ζωή ενός τόπου, ενός κράτους ή ενός έθνους..

Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή για τους Απειρανθίτες… Να δουν το ντοκιμαντέρ για τον δικό τους Νόλη να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με αντίστοιχα ντοκιμαντέρ προσωπικοτήτων και η Νάξος να είναι στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων και προβολών…

Όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να φιλοξενηθούν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την τριήμερη παρουσία του κινηματογραφικού συνεργείου στην Απείρανθο «  Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γεώργιος Μπάκαλος, με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και τιμή, γνωρίζοντας τις ευθύνες του για την ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ - ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ – ΣΥΜΒΟΛΟ με ΟΝΟΜΑ ΒΑΡΥ ΣΑΝ ή ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΑ …εκείνη του ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟ ….. και πολλάκις έχει προκαλέσει ακόμη και το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ …, φιλοξένησε (ο Πρόεδρος) τους ανθρώπους του κινηματογραφικού συνεργείου και την ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ξενάγησε, διευκόλυνε (ως όφειλε) - επιλύοντας προβλήματα και αντιξοότητες που είχαν παρουσιαστεί,… ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ !!!!! ΘΕΩΡΩ πως, ανεξάρτητα ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ και ΠΡΟΣΣΕΓΓΙΣΕΩΝ, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ , ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΛΕΖΟΥ… ακόμη και για την ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ….ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟ !!!!!!  Εκπροσωπώντας ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΠΕΡΑΘΙΤΙΚΟ ΛΑΟ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  στον ίδιο το ΝΟΛΗ !!!!! αλλά και στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ για τις ΦΙΛΟΤΙΜΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ και τον απαράμιλλο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ !!!!!»

Να αναφέρουμε ότι στα πλαίσια της περιήγησης και της παρουσίασης της Απειράνθου, το κινηματογραφικό συνεργείο πήρε συνεντεύξεις από αρκετούς εκ των κατοίκων του χωριού, ανάμεσά τους και ο κος Μπάκαλος, επισκέφθηκαν σχεδόν όλη την περιοχή της Απειράνθου, γνώρισαν τα έργα που ξεκίνησε ο Γλέζος όπως τα περίφημα φράγματα, είδαν από κοντά την αγωνία για την εξόρυξη του σμυριγλιού και βέβαια έλαβαν μέρος σε βραδιές μουσικής και επισκέφθηκαν και το «μνημείο» των πεσόντων του 1917 όταν σφάχτηκαν 37 γυναικόπαιδα γιατί η Απείρανθος αντιτάχθηκε στη βούληση Βενιζέλου. Και είναι ένα μνημείο που κατασκευάστηκε από τον Μανώλη Γλέζο σε μία γωνιά του νεκροταφείου του χωριού… Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κος Μπάκαλος στέλνει στον σκηνοθέτη κο Χατζηπατέρα ένα σπάνιο βίντεο του 2004 με τον Μανώλη Γλέζο να χορεύει απεραθίτικα. Και η σπανιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι είναι ελάχιστες οι φορές όπου ο 94χρονος σήμερα Απειρανθίτης πολιτικός έχει ..συλληφθεί να χορεύει.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News