Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑιγαίο: Κρουαζιέρα με 775 κιλά κάνναβης με άρωμα Νάξου και Νισύρου

Αιγαίο: Κρουαζιέρα με 775 κιλά κάνναβης με άρωμα Νάξου και Νισύρου

|

Μϊα απίστευτη υπόθεση με καταδίκη τριών Τούρκων σε ισόβια κάθειρξη για μεταφορά ναρκωτικών αξίας έξι εκατομμυρίων ευρώ (!!!) – Πως εμπλέκεται η Νάξος και η έξοδος του καπετάνιου στον Κάμπο Κωμιακής ζητώντας βοήθεια 

Το σήμα έφτασε στις επτά το απόγευμα: «Ιστιοφόρο σε δυσχερή θέση νοτιοδυτικά της Νισύρου». Το πλήρωμα που έσπευσε να βοηθήσει απόρησε με την επιλογή του καπετάνιου. Δεν ήταν καιρός για κρουαζιέρα στο Αιγαίο. Σφοδρή θαλασσοταραχή, άνεμος 7 μποφόρ, νερά να χτυπούν το κατάστρωμα συνεχώς. Μέρες σαν κι αυτή, ακόμη και το Λιμενικό απέφευγε τις περιπολίες για λόγους ασφαλείας. Το τουρκικής σημαίας «Pamira», όμως, έπρεπε να συνεχίσει την πορεία του προς την Αλικαρνασσό πάση θυσία. Δεν είχε περιθώριο για άλλη καθυστέρηση.

Προτού χαράξει η 1η Σεπτεμβρίου 2017 το ιστιοφόρο ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Μανδρακίου της Νισύρου. Οι λιμενικοί κέρασαν τους δύο Τούρκους επιβάτες καφέ και ζήτησαν από τον ομοεθνή τους κυβερνήτη να τους ακολουθήσει. Ηθελαν να ελέγξουν τις βλάβες που είχε υποστεί το σκάφος. Μια μυρωδιά στους χώρους ενδιαίτησης, όμως, τους κίνησε υποψίες. Μέσα στην πλωριά καμπίνα βρήκαν 775 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, τυλιγμένα σε σακούλες σκουπιδιών, χωρισμένα σε 61 συσκευασίες. «Πονούσε το κεφάλι μου μία εβδομάδα», διαμαρτυρήθηκε αργότερα ένας από τους λιμενικούς. Τόσο έντονη ήταν η οσμή. 

Τον Ιανουάριο του 2019 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου καταδίκασε και τους τρεις Τούρκους σε ισόβια κάθειρξη. Εκρινε ότι από τα ναρκωτικά που μετέφεραν μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδος έως και έξι εκατομμυρίων ευρώ. Ολοι τότε είχαν δηλώσει αθώοι. Δεν γνώριζαν για τα δέματα, υποστήριξαν. Δεν είχαν πάρει μυρωδιά. Την περασμένη Δευτέρα κάθισαν ξανά στο εδώλιο, σε δεύτερο βαθμό. Είχε μεσολαβήσει η μεταστροφή ενός εκ των τριών. Μέσα από τη φυλακή είχε αποφασίσει να μοιραστεί την αλήθεια.

Ο 46χρονος Μ.Κ. δεν λογάριαζε τα έξοδα στις διακοπές του. Ζούσε μόνιμα επί δύο δεκαετίες στην Ελβετία, όπου είχε δικό του εστιατόριο και εισόδημα 7.000 φράγκων τον μήνα. Η ιδέα μιας κρουαζιέρας στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2017 του φάνηκε δελεαστική. Θα πραγματοποιούσε το ταξίδι μαζί με τη σύντροφο και τη μεγάλη του κόρη, καθώς και τον 42χρονο ξάδελφό του, Ο.Κ.

Το ιστιοφόρο, όμως, που τους περίμενε στο λιμάνι του Λαυρίου δεν είχε ιδιαίτερες ανέσεις. Το «Pamira» ήταν ένα παλιό και βρώμικο σκάφος μήκους 18,5 μέτρων. Η σύντροφος και η κόρη του εστιάτορα αρνήθηκαν να επιβιβαστούν. Εκείνος επέμεινε. Δεν ήθελε να χαλάσει χατίρι, όπως υποστήριξε αργότερα, στον ξάδελφό του. Νοίκιασε μια καμπίνα για 3.000 ευρώ. Ακόμη κι όταν οι δύο καπετάνιοι τσακώθηκαν πριν από τον απόπλου και τους παράτησαν στην Ελλάδα, ο Μ.Κ. δεν έκανε πίσω. Βρέθηκε, μέσα σε λίγες ημέρες, άλλος κυβερνήτης. Ο Α.Μ., Τούρκος μαραγκός στο Λαύριο, δέχτηκε έναντι 1.000 ευρώ να οδηγήσει τα δύο ξαδέλφια στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

«Κρουαζιέρα δεν ήταν να κάνει, με τίποτα. Μύριζε βοθρίλα», κατέθεσε μετά τη σύλληψή του ο καπετάνιος, αλλά δήλωσε άγνοια για την κάνναβη. Είπε ότι η καμπίνα ήταν κλειδωμένη, δεν είδε τα δέματα και ότι κοιμόταν στο κατάστρωμα. Το ίδιο υποστήριξε ο Μ.Κ. «Εχω κάνει επέμβαση στο διάφραγμα, δεν ήξερα πώς μυρίζει η κάνναβη», ισχυρίστηκε.

Το ταξίδι τους ήταν περιπετειώδες. Ανοιχτά της Νάξου το ιστιοφόρο παρουσίασε πρόβλημα. Εβγαζε καπνούς από το πρυμναίο κατάστρωμα. Το «Pamira» αγκυροβόλησε στον κόλπο του Κάμπου Κωμιακής, ο καπετάνιος βγήκε κολυμπώντας στη στεριά και ζήτησε βοήθεια. Αγόρασε εξαρτήματα και ανταλλακτικά για να επισκευάσει την αντλία σεντίνας του σκάφους.

Εξω από την Αστυπάλαια, όμως, μια νέα βλάβη τους πρόδωσε. Δεν δούλευαν οι προπέλες. Είχαν τελειώσει τα λάδια και φώναξαν συνεργείο να τους τραβήξει σε έναν κολπίσκο για να επιδιορθώσουν τη ζημιά. Ο επίλογος του ταξιδιού τους γράφτηκε ανοιχτά της Νισύρου. Ενα μεγάλο κύμα έβαλε νερά στο σκάφος και έσβησε η μηχανή. Ακυβέρνητοι στο Αιγαίο, οι τρεις Τούρκοι καλούσαν σε βοήθεια.

Αλλαγή στάσης

Ενα μήνα μετά την πρωτόδικη απόφαση, τον Φεβρουάριο του 2019, ο Ο.Κ. αποφάσισε να αναιρέσει όσα μέχρι τότε υποστήριζε. Στην ομολογία του, την οποία κατέθεσε σε γραπτό υπόμνημα μέσα από τις δικαστικές φυλακές Κω και είναι σε γνώση της «Καθημερινής», παραδέχτηκε ότι γνώριζε για το φορτίο της κάνναβης. «Η απόφαση που ελήφθη στο δικαστήριο της Ρόδου ήταν υπερβολικά βαριά. Πίστευα ότι θα γλιτώσω με χαμηλότερη ποινή», ανέφερε. Είπε ότι τα ναρκωτικά είχαν φτάσει από την Αλβανία στην Αθήνα και ότι δέχτηκε να επιβλέψει τη μεταφορά τους μέχρι την πατρίδα του. Η κρουαζιέρα ήταν μια πρόφαση.

Οπως υποστήριξε ο ίδιος, ο ξάδελφός του και ο καπετάνιος δεν ήταν ενήμεροι. «Το σημείο όπου βρίσκονταν οι ναρκωτικές ουσίες ήταν κλειστό και μπροστά από την πόρτα είχα τοποθετήσει μια καρέκλα», ανέφερε. «Δεν υπήρχε περίπτωση να μυρίσουν, γιατί ήταν τυλιγμένες με πάνω από μία πλαστικές σακούλες».

Την περασμένη Δευτέρα, κατά την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, έγινε δεκτό το αίτημα συνηγόρων της υπεράσπισης και δεν κατέθεσαν μάρτυρες κατηγορίας. Ο Τούρκος εστιάτορας στην Ελβετία υποστήριξε ξανά και μέσω του συνηγόρου του Αχιλλέα Δασκαλάκη ότι είναι αθώος. Παρότι ο ξάδελφός του επωμίστηκε όλη την ευθύνη, το δικαστήριο έκρινε ότι και οι τρεις γνώριζαν. Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και έσπασαν τα ισόβια. Τα δύο ξαδέλφια καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 ετών έκαστος και ο καπετάνιος σε φυλάκιση 7 ετών.

«Πίστευα ότι οι ελληνικές αρχές δεν θα ελέγξουν το σκάφος, καθώς στο Λαύριο, στη Νάξο και στην Αστυπάλαια δεν είχαμε πρόβλημα, παρά τις βλάβες», είχε αναφέρει στη γραπτή ομολογία του ο Ο.Κ. Αλλιώς, όπως υποστήριξε, θα μπορούσε να είχε πετάξει τις σακούλες στη θάλασσα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air