Αμόλυβδη ... Χωρίς έλεγχο η πορεία της: Κίμωλος 1,97 και Αμοργός 1,94 ευρώ / λίτρο

Τουλάχιστον 6-7 λεπτά ανά λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης και άλλα τόσα στην τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει «κοστίσει» μέχρι τώρα το ράλι στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Μέσα σε ένα τρίμηνο η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 8,93% ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα, η ανατίμηση ξεπερνά το 7%. Το γεγονός ότι αυτή η ανατίμηση δεν περνάει εξ’ ολοκλήρου στην τιμή της αντλίας, οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: στην υπερφορολόγηση.

Το δυστύχημα του Έλληνα καταναλωτή να πληρώνει τον 3ο μεγαλύτερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στην αμόλυβδη, γίνεται… ευτύχημα σε περιόδους ανατίμησης των διεθνών τιμών. Ο ειδικός φόρος, δεν είναι συνάρτηση κάποιου άλλου οικονομικού μεγέθους. Βρέξει, χιονίσει, το δημόσιο ξέρει ότι την αμόλυβδη θα εισπράξει περίπου 1 ευρώ ανά λίτρο. 

Και οι μεγάλοι χαμένοι δεν είναι άλλοι από τους νησιώτες... Τα ...μεταφορικά βλέπετε. Η θάλασσα, ο ήλιος και το αγόρι που  λέει και το γνωστό τραγούδι. Αποτέλεσμα; οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης να έχουν εκτοξευθεί ακόμη και στα επίπεδα των 2 ευρώ ανά λίτρο στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» τα καπέλα σε πρατήρια των νησιών φτάνουν και τα 0,40 ευρώ σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή, ενώ οι διαφορές από βενζινάδικο σε βενζινάδικο στο Λεκανοπέδιο αγγίζουν τα 0,20 ευρώ το λίτρο.

Η κερδοσκοπία σε όλο της το μεγαλείο, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων αλλά και η άνοδος της μέσης τιμής της αμόλυβδης κατά 4 λεπτά το λίτρο, μέσα σε λίγες ώρες, στο όνομα της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα 77 δολάρια το βαρέλι, παρ’ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες καυσίμων έχουν αγοραστεί σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά ακολουθεί δικούς της κανόνες, όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες σε νησιά των Κυκλάδων οι τιμές έχουν εκτιναχτεί  ακόμη και στα 1,97 ευρώ το λίτρο, όπως στην Κίμωλο. Στην Αμοργό 1,96, στην Ανάφη 1,94, τη Μήλο 1,93, κοντά στα 1,90 κινούνται οι ανώτατες τιμές σε Σίφνο, Σαντορίνη, Νάξο.  Και ενώ η μέση πανελλαδική τιμή στις 9 Μαΐου μετρήθηκε στα 1,593 ευρώ το λίτρο.

Και η Κυβέρνηση; Ανησυχεί για τους αριθμούς...  Και αυτό διότι ο φετινός προϋπολογισμός συντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με πρόβλεψη για τιμή του πετρελαίου στα 50-52 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του 2018. Η απότομη αύξηση της τιμής σε επίπεδα άνω των 70 δολαρίων μπορεί να επηρεάσει και το εμπορικό ισοζύγιο αλλά και τα φορολογικά έσοδα. Προς το παρόν, οι συνέπειες είναι περιορισμένες καθώς η μεταβολή ήταν απότομη και δεν έχουν φανεί μεγάλες συνέπειες είτε στην κατανάλωση είτε και στις εισαγωγές-εξαγωγές.