Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑμοργός - Αιγιάλη: Οχι στο αλιευτικό καταφύγιο, όχι στο .. μάντρισμα

Αμοργός – Αιγιάλη: Οχι στο αλιευτικό καταφύγιο, όχι στο .. μάντρισμα

|

Αρθρο – παρέμβαση της αρχιτεκτόνισσας Βιβιάννας Μεταλληνού σχετικά με την επικείμενη κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στον όρμο Αιγιάλης… Τι αναφέρει για την συζήτηση που έγινε το βράδυ του Σαββάτου (17/10) στην Αμοργό για το θέμα..

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020, είχα τη μοναδική ευκαιρία να βρεθώ στη μαζική συγκέντρωση που έγινε στον Όρμο Αιγιάλης για το ζήτημα του έργου του αλιευτικού καταφυγίου Αιγιάλης. Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο ανάρτηση διαβούλευσης από το Λιμενικό Ταμείο μέσω του Δήμου Αμοργού, που στην ουσία τρέχει το έργο, 3 – 11/9/2020 και χθες, στο πλαίσιο των λαϊκών συνελεύσεων για την ενημέρωση του έργου της δημοτικής αρχής και την ανταλλαγή απόψεων με τους δημότες – που δεν ψηφίζουμε, αλλά διατυπώνουμε απόψεις στο πλαίσιο της ζύμωσης μιας απόφασης- ήταν η συζήτηση για το λιμάνι.

Της Βιβιάννας Α. Μεταλληνού (*)

Το λιμάνι μας. Είχα διαβάσει προσεκτικά όλα τα σχόλια της διαβούλευσης στις αρχές Σεπτέμβρη, τα οποία ήταν εξαιρετικά εμπεριστατωμένα, εμβριθή, με έντονη κοινωνική ευαισθησία και ευρυμάθεια.
Σήμερα τα ξαναδιάβασα για να καταλάβω τι παρακολουθήσαμε χθες.

Ενώ το σύνολο των τοποθετήσεων σε μια, εξαιρετικού επιπέδου, το επαναλαμβάνω, διαβούλευση, ήταν αρνητικό για την χωροθέτηση του καταφυγίου στην μοναδική φυσική ακτογραμμή του λιμανιού της Αιγιάλης, το μάντρισμα και δευτερευόντως για τα επιμέρους στοιχεία του έργου, ο Δήμαρχος, οι αιρετοί της Αιγιάλης και ο μελετητής του έργου παρουσίασαν μια τρίτη εναλλακτική πρόταση, μικρότερης κλίμακας σε εγκαταστάσεις, στην ίδια ακριβώς θέση στο μάντρισμα, επιχειρηματολογώντας ότι έλαβαν υπόψη τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης! O tempora o mores.

Ακούστηκαν ξανά ήρεμες και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις -αν και θέλει ακόμα πολλή δουλειά ο πολιτικός μας πολιτισμός- τέθηκαν ερωτήματα πλαισίου της διαδικασίας – για να καταλάβουμε για τι μελέτη και ποιο στάδιο ενημερωνόμαστε- επαναλήφθηκαν οι σοβαρότατες αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη τοποθεσία του καταφυγίου και η απάντηση ήταν ότι δεν προτάθηκε και καμία εναλλακτική θέση!

Μα αυτή ακριβώς είναι και η ουσία της μελέτης, της οποίας μελέτης! Να εξασφαλίσει με επιστημονικά αδιαφιλονίκητο τρόπο τη βέλτιστη πρόταση για την χωροθέτηση καταρχάς και στη συνέχεια τη μορφή του καταφυγίου. Να κάνει έρευνα ο μελετητής, να συλλέξει δεδομένα, τις τοπικές συνθήκες από τους ντόπιους, την σημαντικότητα του τοπίου, τις κοινωνικές συμπεριφορές που το αφορούν, εφόσον μιλάμε για ένα ιδιαιτέρου κάλλους σχηματισμό, τις αρχαιολογικές του δεσμεύσεις – γιατί ναι, στη νότια πλευρά του υπάρχει εντοπισμένη αρχαϊκή θέση, μερικώς αναδειγμένη- άνεμολογικά στοιχεία και φυσικά συγκριτικές παρουσιάσεις πιθανών χωροθέτησεων στην ευρύτερη περιοχή.

Χθες λοιπόν, μετά από παρότρυνση του προεδρείου, ακούστηκαν και αυτές οι προτάσεις με κυριότερη αυτή για τοποθεσία στον Άγιο Παύλο στον απάνεμο όρμο της Νικουριάς, η οποία χρήζει άμεσης διερεύνησης.

Ο ίδιος ο μελετητής στα ερωτήματα για την καταλληλότητα της θέσης απάντησε ότι δεν είναι ιδανική, αλλά τι να κάνουμε, γύρω στο λιμάνι δεν είχε και τίποτα άλλο. Στην υπόδειξη του Μιχάλη του ψαρά, ότι ασφαλές καταφύγιο θέλουμε και όπου ναναι, δεν δεσμεύθηκε κάνεις.

Τα λιμενικά έργα χρειάζονται χρόνο για την ωρίμανση τους και οι συνθήκες του ‘80 όπου ανάγεται η ξεχασμένη πρόταση που ανέσυρε ο Δήμαρχος και βάλθηκε να την υλοποιήσει με την ευκαιρία χρηματοδοτικών προγραμμάτων που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα, απέχουν έναν καινούργιο αιώνα με τη σημερινή μέρα.

Υπεραμύνθηκε του πρωτογενούς τομέα, τον οποίο το καταφύγιο εξυπηρετεί. Μαζί σου είμαστε δήμαρχε, μόνο που ο τρόπος το 2020 άλλαξε.

Παγκόσμια Ημέρα της Διατροφής χθες και η ΕΕ ανακοίνωνε την κατεύθυνση της γαστρονομίας από το χωράφι στο τραπέζι μας! Από τις βάρκες στην περίπτωση μας στο τραπέζι μας! Και μη μου πει κάνεις ότι όλη αυτή η προσέγγιση δεν περιλαμβάνει την προστατευόμενη εικόνα της βάρκας η του τρεχαντηριού να ξεφορτώνει σε μια ακτή, ένα μάντρισμα!

Επειδή στην επίμονη ερώτηση μου σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε, η απάντηση ήταν στην οριστική μελέτη, και επειδή η οριστική μελέτη έχει συγκεκριμένο αντικείμενο που έχει συμβασιοποιηθεί και περιγραφικά και οικονομικά, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει δυνατότητα για εναλλακτικές προτάσεις, πιστεύω αισιόδοξα ότι δεν θα δοθεί ακόμα εντολή έναρξης του σταδίου, θα εξαντληθεί η διερεύνηση για εναλλακτική χωροθέτηση και με αυτοσυγκράτηση και αισιοδοξία θα προχωρήσουμε σε ένα καταφύγιο που θα συμπυκνώνει το όραμα όλων μας! Γιατί θέλει υπομονή, επιμονή και όραμα ο πολιτισμός!

(*) Βιβιαννα Α Μεταλληνού
Αρχιτέκτων, Ιστορικός περιβάλλοντος
Ειδική μελετήτρια ιστορικών τοπων και τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες