Αμοργός... Ενα μόνο παιδί στο νηπιαγωγείο Αρκεσίνης και κίνητρο γονιμότητας από το Δήμο

Μπορεί οι Αρκιοί να έχουν έναν μαθητή αλλά υπάρχουν κι άλλα νησιά και δη στις Κυκλάδες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα έστω και σε μικρότερη κλίμακα... Και αναφερόμαστε στην πανέμορφη Αμοργό… Όπου θα λειτουργήσει το ολοήμερο νηπιαγωγείο στην ορεινή Αρκεσίνη με μόλις μία μαθήτρια. Όχι δεν είναι αστείο. Είναι η πραγματικότητα…  Αναφερόμαστε στην μικρή Ιωάννα που θα κινείται στην σχολική αίθουσα του νηπιαγωγείου, υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Φωτεινής Μπαλάφα, η οποία αποφάσισε για δεύτερη συνεχή χρονιά να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο συγκεκριμένο νησί. Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια νηπιαγωγός στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ1, ήταν συνειδητή της επιλογή να φύγει από την Αθήνα για κάποιο χρονικό διάστημα. Πέρυσι, είχε δύο μαθητές στο προνήπιο και φέτος θα διδάσκει μόνο στην Ιωάννα. Χαρακτήρισε την εμπειρία ως πολύ ιδιαίτερη και τόνισε ότι αισθάνθηκε ένα συναισθηματικό δέσιμο με τα δύο παιδιά-μαθητές της. «Νιώθω σαν νονά. Κι εδώ στην Αμοργό, την νησιωτική Ελλάδα εκτιμάς τα απλά πράγματα, που στην Αθήνα τα θεωρείς δεδομένα και τα βλέπεις με διαφορετική ματιά. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες τον χειμώνα, ο καιρός, η ακτοπλοΐα, η έλλειψη κάποιων αγαθών, οι συγκοινωνίες, καθώς αν δεν έχεις ΙΧ δεν μπορείς να μετακινηθείς. Όταν βλέπεις ένα παιδί το οποίο ικανοποιείται με πέντε, πράγματα θέλεις να του δώσεις 100, όσα περισσότερα μπορείς. Δεν είναι πάντα εφικτό». Να σημειώσουμε εδώ ότι η Αμοργός έχει συνολικά τέσσερα νηπιαγωγεία... 

Βοήθεια από το Δήμο

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” ο Δήμος Αμοργού προχωρεί σε υλοποίηση προτάσεων που θα έχουν ως στόχο την παροχή κινήτρων σε νέους ώστε όχι μόνο να μετακομίσουν στο νησί αλλά και να τεκνοποιήσουν στην πανέμορφη Αμοργό… Ο κος Φωστιέρης δήλωσε ότι «Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο που έστω και με ένα παιδί αποφάσισε να λειτουργήσει το ολοήμερο νηπιαγωγείο. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα, καθώς θέλουμε να δώσουμε κίνητρα σε γονείς που θα γεννήσουν στο νησί μας και αυτά θα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί ».

Ο ίδιος επισήμανε πως: η απόφαση του Υπουργείου είναι δίκαιη, γιατί αυτή την στιγμή το νήπιο έχει ίδιες ευκαιρίες με τα άλλα παιδιά. Στο δημοτικό τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς φοιτούν 9-10 παιδιά, ενώ ακόμη καλύτερα στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Και μιλάμε για ένα νηπιαγωγείο που αποτελεί κόσμημα, είναι βιοκλιματικό και δεν είναι ενεργοβόρο.

Τέλος, ο κ. Φωστιέρης αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση του νησιού είπε πως: «φέτος είχαμε μια πολύ καλή χρονιά. Αυξήθηκε η τουριστική περίοδος τουλάχιστον για 15 μέρες. Επίσης προσπαθούμε και εμείς να την παρατείνουμε. Ήδη έχουμε προγραμματίσει έναν αγώνα ορεινού δρόμου που θα γίνει 16-17 Σεπτεμβρίου στην Αιγιάλη, ενώ στις 18-24 του ίδιου μήνα θα αναβιώσουμε την ταινία “Το απέραντο γαλάζιο” με διεθνείς αγώνες ελεύθερης κατάδυσης που θα γίνουν στην Αγ. Άννα».