Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑμοργός: Οι δράσεις του δήμου για ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα

Αμοργός: Οι δράσεις του δήμου για ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα

|

Ποιες είναι οι δράσεις που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αμοργού για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων ζημιών από ζώα (παραγωγικά) που δεν έχουν επιτήρηση…

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τα ζώα και δη τα παραγωγικά (σ,σ. κυρίως κατσίκια) τα οποία χωρίς επιτήρηση κινούνται ανεξέλεγκτα και τις περισσότερες φορές καταστρέφουν τα πάντα στο διάβα τους… Ε και ο Δήμος Αμοργού παίρνει τα μέτρα του όπως διαβάζουμε μέσα από ανακοίνωση στα social media ..

«Σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Αμοργού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές περιουσιών οι οποίες προξενούνται από την ανεξέλεγκτη δράση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, του Ν. 4056/2012.

Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος έχει ιδρύσει και λειτουργεί κτηνοτροφική εκμετάλλευση αιγοπροβάτων, με κωδικό εκμετάλλευσης ΕL82309677, έχει συγκροτήσει τέσσερα (4) συνεργεία περισυλλογής ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων (στις Τοπικές Κοινότητες Αμοργού, Αιγιάλης, Θολαρίων και Καταπόλων) καθώς και τριμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με την συμμετοχή κτηνιάτρου.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να διαθέτουν ενώτια στα ζώα τους (σκουλαρίκια) με τον αριθμό του μητρώου τους στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κυκλάδων, τα οποία εφόσον κυκλοφορούν εκτός της σταβλικής τους εγκατάστασης, θα πρέπει να βρίσκονται υπό τη συνεχή και μόνιμη επιτήρηση του ιδιοκτήτη τους. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούνται ανεπιτήρητα.

Πιο συγκεκριμένα ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν φέρει σήμανση (παρ1, άρθρο 17, Ν4056/2012).

Τα συνεργεία περισυλλογής ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων περισυλλέγουν τα ανεπιτήρητα ζώα και τα οδηγούν στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση του Δήμου. Εκεί εάν δεν διαθέτουν σήμανση, σημαίνονται με ενώτια, καταχωρούνται στο μητρώο της δημοτικής εκμετάλλευσης και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.

Σε περίπτωση που τα ανεπιτήρητα φέρουν σήμανση, επιβάλετε πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ ανά αιγοπρόβατο στον ιδιοκτήτη του ζώου και εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός δεκαημέρου, το συγκεκριμένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης του καταβάλει στο δήμο δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση. Τα ανωτέρω πρόστιμα βεβαιώνονται από την τριμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος και επιβάλλονται και εισπράττονται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Η εκποίηση των ανεπιτήρητων ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά γίνεται από το δήμο με διαδικασίες πλειστηριασμού ενώ παράλληλα ο δήμος δύναται να διαθέτει τα προϊόντα αυτά δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση.

Κατόπιν των ανωτέρω ενημερώνονται οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας να διατηρούν αυστηρά τα ζώα τους εντός της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης ή όταν τα ζώα πρέπει να εξέρχονται αυτής, να διασφαλίζεται πάντα η συνοδεία και η επιτήρησή τους.

Επίσης παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων να ενημερώνουν το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου (τηλ 22853 60201) ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γρίσπο Κωνσταντίνο (τηλ 6936659080).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;