Αμοργός: Περισυλλογή 151 μεταναστών, αγνοούμενος ο διακινητής που έπεσε στη θάλασσα

Το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες

Συναγερμός χθες στο Λιμεναρχείο της Νάξου και στους Σταθμούς Δονούσας και Αμοργού λίγο μετά τις 10 το βράδυ... Αιτία, η πληροφορία ότι υπάρχουν μετανάστες στη περιοχή... Και όπως ήταν λογικό όλοι στο πόδι... Με την ένταση του ανέμου ακόμη και στα οκτώ μποφόρ, μόνο εύκολη δεν ήταν η αποστολή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που έψαχνε μεταξύ Δονούσας - Αμοργού για το που βρίσκονται οι μετανάστες και κυρίως εάν είναι καλά στην υγεία τους....

Και όπως έγινε γνωστό, τα ξημερώματα έγινε η περισυλλογή 151 μεταναστών που επέβαιναν σε ακυβέρνητο θαλαμηγό πλοίο.... Οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών βρέθηκαν στις Μικρές Κυκλάδες, εντοπίστηκαν στα βορειοανατολικά της Αμοργού.Οπως βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης της ιστοσελίδας και τον ευχαριστούμε, εκεί βρίσκεται το σκάφος όπου βρίσκονταν.... Αντίθετα, οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο που βρίσκονταν στην περιοχή...

Να σημειώσουμε ότι εκτός από στελέχη του Λιμενικού, βγήκαν και ιδιώτες με τα σκάφη τους σε μία συγκινητική προσπάθεια για να περισυλλέξουν τους μετανάστες. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στην Αμοργό, πρόσφυγες, η τελευταία φορά όμως ήταν πριν από τέσσερα χρόνια (!!!)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως αυτή τη στιγμή είναι ο διακινητής όπου σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων όταν εμφανίστηκαν τα στελέχη του Λιμενικού, πήδηξε στη θάλασσα και αγνοείται...  Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται έρευνες για τον εντοπισμό του ενώ στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών και προσφύγων συμμετείχαν παραπλέοντα πλοία, ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού, ναυαγοσωστικό και πλωτό σκάφος.
 
Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν από το ΑΠΕ - ΜΠΕΟι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν σε λιμάνι της Τουρκίας με φορτηγό πλοίο, κάτι που μοιάζει παράξενο καθότι θα πρέπει να περάσουν από την σχετική διαδικασία ταυτοποίησης από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος (και όχι μόνο).
 
Και η επίσημη ανακοίνωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο αναφέρει:

"Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε  βραδινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή 5,5 ν.μ. βορειοανατολικά της ν. Αμοργού υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αποτέλεσμα την διάσωση εκατόν πενήντα ενός (151) αλλοδαπών, που επέβαιναν σε ακυβέρνητο Θ/Γ σκάφος, από Φ/Γ πλοίο σημαίας Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. 

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες, για θαλαμηγό σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή και ξεκίνησε επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν πλοία και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ενώ ενεργοποιήθηκαν ένα (01) πλοίο ανοικτής θαλάσσης, ένα (01) περιπολικό σκάφος και ένα (01) ναυαγοσωστικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 

Η επιχείρηση έλαβε χώρα και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7- 8BF). Παράλληλα, ερευνάται η θαλάσσια περιοχή προς εντοπισμό ατόμου, το οποίο φέρεται να διέφυγε κολυμπώντας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News