Αμοργός: Θεοφάνεια και ...λουκουμάδες όπως επιτάσσει το έθιμο (φωτο)

Και στην Αμοργό, οι καταπληκτικές καιρικές συνθήκες έπαιξαν το ρόλο τους ώστε να ολοκληρωθεί η τελετή του Μέγα Αγιασμού όπως επιβάλει άλλωστε και η παράδοση….

Εν αρχή από το λιμάνι της Αιγιάλης, όπου στον αγιασμό των υδάτων δύο άτομα βούτηξαν στα νερά για τον Τίμιο Σταυρό και η μάχη του Βαγγέλη Δενδρινού και του Νικήτα Βεκρή ήταν αμφίρροπη. Ο μικρός Νικήτας ήταν αυτός που έπιασε τον Τίμιο Σταυρό και με το σύλλογο «Αρχαία Βίγλα» να γλυκάνει τους πάντες με τους λουκουμάδες που μοίρασε… Και βέβαια οι ιερείς ευλόγησαν όχι μόνο τα καϊκια των ψαράδων αλλά και τα σπίτια του οικισμού ακολουθώντας το τυπικό της ημέρας…

Κι από την Αιγιάλη στα Κατάπολα και από εκεί στα Παραδείσια στην Κάτω Μεριά όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα amorgos-news.gr

Στα Κατάπολα, παρουσία και του δημάρχου Αμοργού Νικόλαου Φωστιέρη, βούτηξαν τέσσερα άτομα, δύο μάλιστα από τα μέλη του πληρώματος του Blue Star και δύο Αμοργιανοί. Τον σταυρό έπιασε ο Αλέξανδρος Βεκρής.

Μετά την κατάδυση του Σταυρού όλοι μεταφέρθηκαν στο Blue Star Naxos. Εκεί τους υποδέχτηκε ο καπετάνιος Ηλίας Βερβενιώτης και ο παπάς ευλόγησε τη γέφυρα, το μηχανοστάσιο και τους χώρους του πλοίου.

Στην Κάτω Μεριά με καπνογόνα και δυναμίτες πραγματοποιήθηκε στα Παραδείσια η κατάδυση του Σταυρού ενώ μετά μοιράστηκαν σε όλους φωτόπιτες που είχαν φτιάξει οι γυναίκες. Τον σταυρό έπιασε ο Γιώργος Νομικός.

Ευχαριστούμε πολύ τον Dimitris Tholaria και την Ιωάννα Συνοδινού για τις φωτογραφίες 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News