Ανδρος - Δ. Αδάμης: έπιασε με καμάκι γοφάρι σχεδόν 6 κιλά και έκανε παγκόσμιο ρεκόρ (!!!)

Είναι το τρίτο παγκόσμιο ρεκόρ του ανδριώτη στην καταγωγή (από το Γαύριο) Δημοσθένη Β. Αδάμη. Πριν λίγες μέρες έπιασε με καμάκι ένα γοφάρι σχεδόν 6 κιλά! Η ευρωπαϊκή επιτροπή ψαρέματος σε συνεργασία με την παγκόσμια αναγνώρισαν την επιτυχία του νεαρού Δημοσθένη ως παγκοσμιο ρεκόρ στο είδος αυτού του ψαριού. Μέχρι σήμερα στο Εν Άνδρω έχουμε παρουσιάσει δύο ακόμα παγκόσμιες επιτυχίες του Δημοσθένη: στη συναγρίδα και στο λαβράκι.

Το παγκόσμιο ρεκόρ στο γοφάρι 5,885 κιλά με καμάκι!

Σήμερα το μεσημέρι (6/2) ο Δημοσθένης ανακοίνωσε τη νέα επιτυχία του. Μετά από επικοινωνία μας είπε για την αναγνώριση του ρεκόρ του στο γοφάρι, αυτή την φορά. Του ζητήσαμε από την ιστοσελίδα enandro.gr  δυο λόγια για το είδος του ψαριού και πως το έπιασε. Με ιδιαίτερη χαρά έστειλε σημείωμα σε λίγα λεπτά και υλικό από τα δύο προηγούμενα ρεκόρ. Ιδού τι έγραψε για το γοφάρι:

"Γοφάρι! Ένα ψάρι που αλωνίζει τους ωκεανούς όλου του κόσμου σε τεράστιους αριθμούς αλλά παρ όλ' αυτά,για εμάς που ζούμε στην Αθήνα, παραμένει ένα από τα ψάρια φαντάσματα! Το επιστημονικό του όνομα, το έχει πάρει από την χαρακτηριστική του συμπεριφορά όταν αγκιστρωθεί. Κατευθείαν ξεκινάει να κάνει ''σάλτα'' εκτός νερού, για να πετάξει από πάνω του το αγκίστρι ή το καμάκι. Έτσι πήρε το απόλυτα περιγραφικό όνομα, '' Πωματόμος η χορεύτρια ή Τεμνόδος ο πηδηκτής'' (Pomatomus saltatrix)!

Το σώμα του είναι είναι στενό, μακρύ και μυώδες με έντονο ασημί χρώμα. Έχει πιο σκούρα γαλαζοπράσινη ράχη, ολόλευκη κοιλιά και μια τρομερά μεγάλη και δυνατή ουρά που του δίνει την τρομερή του επιτάχυνση! Είναι ένα τρομερά κυριαρχικό ψάρι και πραγματικά ο φόβος και ο τρόμος, κάθε ψαριού της ακτογραμμής! Τα σαγόνια του θυμίζουν τα σαγόνια των πιράνχας του γλυκού νερού και δεν είναι λίγες οι αναφορές ψαροντουφεκάδων, για άσχημα δαγκώματα από αυτά τα ψάρια!

Στην Εύβοια στις 26/1/20 ψάρευα με ένα φίλο μου επί δυόμιση ώρες σε 13 βαθμούς νερό. Πέρασαν λαβράκια και γοφάρια μικρότερα περιμένοντας κάτι καλύτερο. Στο τέλος εμφανίστηκε ένα κοπάδι με μεγάλα γοφάρια σε ενάμιση μέτρο βάθος. Διάλεξα ένα από τα πιο μεγάλα και το χτύπησα. Έδωσε μια μάχη για λίγα λεπτά. Στο τέλος τα κατάφερα και το έβγαλα. Όταν το ζύγισα είδα ότι ήταν πολύ μεγάλο ψάρι. Έστειλα τα στοιχεία. Και μετά λίγες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός το κατοχύρωσε ως παγκόσμιο ρεκόρ!"    

 

 Το παγκόσμιο ρεκόρ στην συναγρίδα 12,7 κιλά με ψαροντούφεκο το 14/4/2018: International Underwater Spearfishing Association - World Record - 12.7 kg., 28.0 lbs.

 

Το παγκόσμιο ρεκόρ στο λαβράκι με 5,1 κιλά με καμάκι το 31/12/2018: International Underwater Spearfishing Association - World Record - 5.1 kg, 11.2 lbs. - Seabass, European,  Dicentrarchus labrax

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News