Ανδρος: Μεγάλη φωτιά χθες στη Βουρκωτή

Μία ακόμη φωτιά στην Ανδρο και δη στη περιοχή Βουρκωτή.. Με μνήμες από τις μεγάλες φωτιές του 2014… Και με υποψίες για εμπρησμό λόγω των συνθηκών (ομίχλη – υγρασία) και εύρος μετώπου…  Όμως, η άμεση και δυναμική αντίδραση των μελών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ανδρου με 12 άνδρες και ισάριθμους εθελοντές δασοπυροσβέστες έφερε το ποθούμενο το αποτέλεσμα, τον έλεγχό της μετά από τέσσερις περίπου ώρες μάχης με τις φλόγες…

Ας δούμε τι αναφέρει η ιστοσελίδα enandro.gr  «Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σήμερα Σάββατο 25/1 αργά το απόγευμα ψηλά πάνω από τον Βουρκωτή. Το μέτωπο έφτασε τα 1000 μέτρα κι έσπασε στα τρία κι άνοιξε με τρεις εστίες η μια μακρυά από την άλλη φτάνοντας στα 1500 μέτρα. Το ένα μέτωπο πάει προς Βουρκωτή, το άλλο προς Αποίκια και τα τρίτο ανεβαίνει την κορυφογραμμή προς την Κουβάρα. Και τα τρια μέτωπα είναι μακριά από τα χωριά και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ώρα.

Στο σημείο είναι 12 πυροσβέστες, 12 εθελοντές δασοπυροσβέστες και 20 οχήματα. Για να φτάσουν στην δύσβατη κορυφογραμμή οι πυροσβέστες και οι δασοπυροσβέστες χρειάστηκε να περπατήσουν αποστάσεις 6000 μέτρων!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θυμίζει τις μεγάλες φωτιές του 2014. Με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες (υγρασία και ομίχλη) και το εύρος του μετώπου οι πρώτες πιθανολογήσεις μιλάνε για εμπρησμό που μάλλον έχει σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις του 2014.

Το δύσβατο του εδάφους, η νύχτα και η διασπορά της φωτιάς ακυρώνει τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών. Υπάρχει για την ώρα αποχώρηση για ανασύνταξη στα οχήματα που είναι αρκετά μακριά με σκοπό να κατέβουν χαμηλότερα μην πλησιάσει η φωτιά την Βουρκωτή. Κάτι που έγινε γύρω στις 21.30. Ενώ ένα πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων ανέκοψε την φωτιά στην κορυφογραμμή προς Παλαιόπολη...

Η μεγάλη φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 21:30 από την πυροσβεστική και τους Εθελοντές

# Να σημειωθεί ότι νέα υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανδρου είναι η Ιωάννα Σαραβάνου, δασοπυροσβέστρια".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News