Ανδρος: σώθηκε ο "πράσινος" Αγιος Πέτρος. "μαύρα" όλα γύρω του

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και στην Άνδρο σημάνει συναγερμός… Η φωτιά από την περιοχή του Αγίου Πέτρου αρχίζει να γίνεται αισθητή σε όλο σχεδόν το νησί… Όχι κυριολεκτικά αλλά μέσα από την ενημέρωση. Και το χειρότερο είναι ότι άμεσα απειλεί τον οικισμό του «πράσινου» χωριού στο νησί των Βορείων Κυκλάδων και μάλιστα ζητήθηκε η εκκένωσή του. Από τη πρώτη στιγμή οι άνδρες της Πυροσβεστικής και του ΣΕΔΑ έδωσαν μάχη από σπίτι σε σπίτι ώστε να σώσουν το χωριό. Και όλη η δύναμη του νησιού και των εθελοντών με δέκα οχήματα ήταν εκεί… Το χειρότερο; Είχαν απέναντί τους και τις καιρικές συνθήκες. Με τα 9 μποφόρ να λυσσομανάνε ήταν λογικό ότι το πρόβλημα θα ήταν μεγάλο… Η μάχη σε τρία μέτωπα: Το ένα μέρος πήγαινε προς Άνω Γαύριο. Το άλλο προς Κυπρί. Και το τρίτο προς τον Κάτω Άγιο Πέτρο.

Με δεδομένο ότι λόγω καιρικών συνθηκών δεν θα μπορούσαν να έρθουν εναέρια μέσα, η μάχη έγινε στη …στεριά με πεζοπόρα τμήματα που συν τοις άλλοις είχαν να αντιμετωπίσουν και το δύσβατο της περιοχής. Τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ήρθαν κι έφυγαν άπραγα. Οι ενισχύσεις κλήθηκαν άμεσα τόσο από την Σύρο όσο και από την Αθήνα. Όλες οι Κυκλάδες προσπάθησαν να βοηθήσουν. Ακόμη και με ελικόπτερα ήρθαν από τη Σύρο και η περιοχή του Αγίου Πέτρου δέχτηκε όλη τη πίεση. Λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα άρχισε να φαίνεται η …νίκη επί της φωτιάς. Και εκεί βοήθησε και το γεγονός ότι έπεσε λίγο ο άνεμος. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ εμφανίστηκε η κύρια ενίσχυση από την Αθήνα. Μέσω του SuperFerry το παρών έδωσαν 11 πυροσβεστικά οχήματα και 50 άνδρες. Μέχρι τότε τα πεζοπόρα τμήματα έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους. Ακόμη και μέσα από τα σπίτια έβγαζαν τους κατοίκους ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα. Και η μάχη ολοκληρώθηκε νωρίς τα ξημερώματα… Ο έλεγχος ήρθε μέσω της ισχυρής δύναμης και πλέον μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες γίνεται προσπάθεια κατάσβεσης και του πράσινου που έχει απομείνει … Κυρίως ελιές.

Και ο απολογισμός; Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα enandro.gr “Μια περιοχή από το Λιόπεσι μέχρι κάπου πιο πέρα από το Άνω Γαύριο και από τις παρυφές του Άνω Αγίου Πέτρου (λίγο πιο κάτω από τον Πύργο όπου ξεκίνησε η φωτιά) μέχρι τις παρυφές των οικιστικών συγκροτημάτων του Κάτω Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια μέχρι την κορυφογραμμή πάνω από του ξενοδοχείου Περάκη που βλέπει στο Κυπρί μια απέραντη μαυρίλα πλακώνει την ψυχή». Δεν είναι και λίγο ε; 

Πηγή: