Ανοιχτά ακόμη και σχολεία με ένα μαθητή

Η μεγαλύτερη αγωνία όλων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου είναι εάν τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολικά ιδρύματα της χώρας θα έχουν καλυφθεί με το πρώτο χτύπημα στο κουδούνι για τη νέα χρονιά. Όπως επίσης κι εάν τα οικήματα είναι σε καλή κατάσταση και βέβαια εάν υπάρχουν βιβλία για να δοθούν τους μαθητές. Και όπως επιβεβαιώνει στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, όλα σχεδόν βαίνουν καλώς. Και μάλιστα επιμένει ότι ακόμη και σχολεία με έναν μαθητή θα είναι ανοιχτά την φετινή περίοδο… Βέβαια δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα αλλά όπως σημειώνει η πρωινή ζώνη θα έχει καλυφθεί σχεδόν στο σύνολό της…

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες προσλήψεις έφτασαν τις 5179 όσον αφορά τους αναπληρωτές στις ειδικότητες δασκάλων και νηπιαγωγών για την Πρωτοβάθμια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση, με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, να επιλέγει, έπειτα από περίπου 15 περίπου χρόνια, να δώσει προτεραιότητα στις προσλήψεις της Πρωτοβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της έμπρακτης απόδειξης της βαρύτητας, που επιχειρεί να δώσει στον ευαίσθητο αυτό χώρο.  Απ΄ αυτούς οι 1335 είναι αναπληρωτές νηπιαγωγοί, 2.360 είναι δάσκαλοι και 1261 αναπληρωτές δάσκαλοι ειδικής αγωγής αλλά και 223 αναπληρωτές νηπιαγωγών ειδικής αγωγής. Το τι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια; Ας το βρει η υπηρεσία..

Και στις Κυκλάδες; Ο λόγος στη κα. Παραμυθιώτου που σημειώνει ότι «Όσα χρόνια θυμάμαι, προσωπικά, θεωρώ, ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που έχει γίνει αυτό, τόσο ο μεγάλος αριθμός προσλήψεων, που έχει γίνει γενικότερα, όσο και η έγκαιρη ανακοίνωσή τους». Και σε επίπεδο Κυκλάδων;  «Ζητήσαμε 110 δασκάλους για 4θέσια και άνω καθώς και 25 δασκάλους για ολιγοθέσια και όπως βλέπουμε, μας τους έδωσαν. Το ίδιο ισχύει και για τους νηπιαγωγούς. Είναι ανακουφιστικό. Για πρώτη φορά θα υπάρχουν τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία με εκπαιδευτικούς στον αγιασμό, όπως βέβαια και σε αυτά της γενικής αγωγής. Συνήθως ερχόντουσαν Οκτώβριο-Νοέμβριο και αργότερα». Και το καλύτερο; «Φέτος, πρώτη φορά επίσης δεν έφυγαν με αποσπάσεις μόνιμοι εκπαιδευτικοί από τις Κυκλάδες, έφυγε ένας πολύ μικρός αριθμός, ενώ ήρθε ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Είχαμε 95 περίπου αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από άλλες περιοχές, που ήρθαν στα νησιά μας, κάτι που σημαίνει, πως έχουμε μόνιμο προσωπικό πολύ μεγαλύτερο, το οποίο είναι επίσης πολύ θετικό».

Και αυτό που σημειώνει είναι ότι δεν θα υπάρχουν πολλά κενά στα σχολεία… «Κάθε τμήμα, κάθε τάξη, θα έχει το δάσκαλό της. Δεν θα υπάρχει νησί που το σχολείο του δεν θα ανοίξει και θα “τρέχουμε” στον αγιασμό να βρούμε άτομο να ανοίξει τις πόρτες. Αναμένουμε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, όπως δασκάλους πληροφορικής, φυσικής αγωγής, θεατρικής αγωγής, εικαστικών κλπ. Κάποιους, όχι μεγάλο αριθμό, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των αναγκών έχει ικανοποιηθεί από τους αποσπασμένους. Στο σύνολο των Κυκλάδων, αυτοί που περιμένουμε, είναι περίπου 50-60 άτομα. Δεν είναι μεγάλος αριθμός. Από το Υπουργείο έχουν υποσχεθεί, ότι οι θέσεις θα καλυφθούν άμεσα»

Ωστόσο, «οι πρωινές ζώνες, δηλαδή το πρωινό ωράριο, έως τις 13:15, που λειτουργούν τα δημοτικά σχολεία, θα λειτουργεί κανονικά, όπως επίσης και η ζώνη του ολοήμερου, με μικρά κενά σε κάποια σχολεία». Η νέα αυτή κατάσταση, έρχεται σε αντίθεση με την περσινή, όπου «πολλά ολοήμερα είτε υπολειτουργούσαν είτε δεν λειτούργησαν καθόλου. Υπήρχαν σε νησιά ολοήμερα που δε λειτούργησαν ποτέ».

Κοινό πρόγραμμα

Η διαφορά με φέτος είναι ότι σε όλα τα σχολεία των Κυκλάδων θα υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα και δη στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση «όλα τα σχολεία θα είναι το ίδιο. Το Υπουργείο άλλαξε αυτή την κατάσταση και εισήγαγε ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου, όπου όλα τα σχολειά της χώρας, από την Ανάφη, μέχρι την Κυψέλη και τον Έβρο, θα σχολούν 13:15, για την πρωινή ζώνη και υπάρχει και η προαιρετική, από τις 13:15 έως τις 16:00, όπου αυξάνονται οι ώρες στις ειδικότητες, τόσο στην πρωινή, όσο και στην απογευματινή, ενώ επίσης καθιερώνει σε όλα τα σχολειά στην πρώτη ώρα τη σίτιση, στη δεύτερη ώρα τη μελέτη, από δάσκαλο, ώστε τα παιδιά να κάνουν τα μαθήματά τους και να φύγουν έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα για την επόμενη μέρα και στην τρίτη ώρα του ολοήμερου, αφιερώνεται σε ειδικότητα, όπου τα παιδιά μπορούν, ανάλογα με το τι ειδικότητες έχει το σχολείο, να κάνουν εικαστικά, πληροφορική, μουσική κλπ. Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό, σε ένα πολύ μικρό νησί, δεν μπορούν να πάνε όλες οι ειδικότητες, αλλά και για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, έγινε πάλι κάτι, που δεν είχε ξαναγίνει. Για πρώτη φορά, φέτος, τα δύο υπηρεσιακά συμβούλια, το ΠΥΣΠΕ και το ΠΥΣΔΕ, της Δ/νσης Α’βάθμιας και Δ/νσης Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων αντίστοιχα, με όλα τα αιρετά μέλη, κάθισαν σε κοινό τραπέζι και αποφασίστηκε, ότι όπου υπάρχουν υπόλοιπα ωρών, για εκπαιδευτικούς ειδικότητας της Β’βάθμιας σε μικρά νησιά, να διατεθούν στα δημοτικά σχολεία. Νόμιμα και θεσμικά και όχι άτυπα και αποσπασματικά. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε κι από κει, συμπλήρωμα ωρών, οργανωμένα».

Και βέβαια αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πλήρωσης των θέσεων σε σχολεία των Κυκλάδων με τη Νάξο να έχει σημαντικά ζητήματα λόγω των μεγάλων αποστάσεων … «Η Νάξος, εκτός της ιδιαιτερότητας λόγω νησιωτικότητας, έχει και την ιδιαιτερότητα της ορεινότητας. Η ιδιαιτερότητα αυτή, δημιουργεί πάρα πολλά ζητήματα και εκεί, καταφέραμε να ανοίξουμε όλα τα δημοτικά σχολεία, σε όλα τα ορεινά χωριά της Νάξου, ακόμη και με ένα παιδί, όπως το σχολείο του Απόλλωνα, με ένα παιδί, του Δανακού, με δύο παιδιά, της Κορώνου, όπου θα υπάρχει δάσκαλος, να ανοίξει το σχολείο στον αγιασμό. Οι αποστάσεις εκεί είναι τραγικά μεγάλες, 15-17 χιλιόμετρα σε ορεινή ζώνη. Δεν προχωρήσαμε σε καμία συγχώνευση, σε κανένα κλείσιμο σχολείου, εκτός από μία περίπτωση ενός νηπιαγωγείου στην Πάρο και συγκεκριμένα στα Μάρμαρα, όπου θα γίνει μεν αναστολή, διότι υπήρχαν μόνο τρία παιδιά, ωστόσο, σε απόσταση 800 μέτρων, υπάρχουν δύο άλλα νηπιαγωγεία».

Και τέλος αναφέρθηκε στο θέμα με τα …μαθήματα κολύμβησης και τα οποία δεν αφορούν κανένα νησί των Κυκλάδων ούτε και τη Σύρο που έχει κολυμβητήριο. «Για το θέμα της κολύμβησης, αναρτήθηκε μία λίστα από το Υπουργείο, όσον αφορά στα κολυμβητήρια που είναι πιστοποιημένα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα. Οι Κυκλάδες, δεν διαθέτουν κανένα πιστοποιημένο κολυμβητήριο, μέχρι στιγμής». Πρόσθεσε ότι έστειλε μέσω υπηρεσίας αίτημα σε όλους τους δήμους για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν καθώς «όλοι θέλουμε να κάνουμε κι εμείς στα νησιά μαθήματα, όπως θα γίνονται στην υπόλοιπη χώρα».

Όπως επίσης και στο θέμα της συντήρησης των σχολικών κτηρίων… «Υπάρχουν θέματα στα κτίρια των σχολείων. Εκεί θα πρέπει οι Δήμοι να μην τρέχουν πανικόβλητοι τις τελευταίες μέρες, για να διευθετήσουν ζητήματα, που έχουν να κάνουν, με γκρεμίσματα, με σοβάδες, ελαιοχρωματισμούς και ούτω καθεξής. Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν δοθεί χρήματα. Συγκεκριμένα, από τα 4 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν στην Περιφέρεια, τα 2 εκατομμύρια διατίθεται για τα σχολεία των Κυκλάδων. Οι όποιες εργασίες, θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή»

Με πληροφορίες από τη έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη»