Ανοιξαν οι πύλες της ...κόλασης: 12 νεκροί σε ναυάγιο στο Αιγαίο

Ο Ερντογάν το είπε και το έκανε… Οι απειλές έγιναν πράξη καθότι από τη Δευτέρα έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος των μεταναστών που περνούν το Αιγαίο προς αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης.. Όμως, αυτό έχει και το ρίσκο της θάλασσας. Και σήμερα είχαμε πολύνεκρο ναυάγιο… Τουλάχιστον, δώδεκα (12) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν φουσκωτό σκάφος που μετέφερε 22 μετανάστες βυθίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα ανοιχτά του Κουσάντασι.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, τέσσερις ακόμα άνθρωποι αγνοούνται ενώ το τουρκικό πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι έχουν ήδη διασωθεί επτά μετανάστες. Στις εικόνες που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση διακρίνονται πτώματα που έχουν ξεβραστεί σε μια παραλία, κοντά στην πόλη. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και πέντε παιδιά, με τους μετανάστες που βρίσκονταν στο φουσκωτό να προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί οι εθνικότητες η πλειονότητα είναι πρόσφυγες από την Συρία. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, οι αρχές έχουνσυλλάβει δύο Τούρκους διακινητές που κατάφεραν να κολυμπήσουν και να φτάσουν σώοι στην ακτή.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρσι μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης βοήθησε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Πολλοί όμως είναι εκείνοι που προσπαθούν ακόμη να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι για να φτάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από τις αρχές του έτους έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα 3.629 πρόσφυγες και μετανάστες και περίπου 60 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά. Το 2016 πέρασαν 173.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε πρόσφατα ότι η χώρα του θα αναθεωρήσει όλους τους πολιτικούς και διοικητικούς δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Ο Ερντογάν έχει οργιστεί κυρίως με τη Γερμανία και την Ολλανδία, τις χώρες όπου ακυρώθηκαν προγραμματισμένες προεκλογικές συγκεντρώσεις των Τούρκων που ζουν σε αυτές υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. 

με πληροφρίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο - Φωτογραφία thetoc.gr