Απεργία πλοίων: Δεμένα έως και Πέμπτη

Τα νέα δεν είναι καλά… Η συνάντηση που έληξε πριν από λίγο ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ της ΠΝΟ και του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε να λήξει η απεργία που κρατάει δεμένα τα πλοία στα λιμάνια δεν έφερε την επιθυμητή λύση. Μπορεί να ήθελαν αλλά τελικά τα πλοία παραμένουν δεμένα για ακόμη 48 ώρες, έως το πρωί της Πέμπτης… Όμως μην ξεχνάμε ότι την Πέμπτη υπάρχει η Πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ που σημαίνει ότι θα πάμε έως … Παρασκευή. Η μήπως θα πάνε ενάντια στην ΓΣΕΕ? Αυτό θα το δούμε…

Το πρωί της Δευτέρας τα 13 συνδικαλιστικά σωματεία της ΠΝΟ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον Αγ. Διονύσιο και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν την έναρξη της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή. «Καμία διαφοροποίηση και αύξηση στη φορολογία των ναυτικών είναι η βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου και η ΠΝΟ γνωρίζει ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια που καταβάλλεται, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παν. Κουρουμπλής, στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Μετά τη συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, «έχω την έντονη αίσθηση αισιοδοξίας ότι θα λήξει η απεργία», εκτίμησε ο κ.Κουρουμπλής.

Το Σάββατο προηγήθηκε νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όπου αποφασίστηκε νέα 48ωρη πανελλαδική απεργίας από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 6 το πρωί της Τρίτης.

Σχολιάζοντας τα όσα κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για απαιτήσεις νέων επιβαρύνσεων στους ναυτικούς από τους Θεσμούς, ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι οι ναυτικοί έχουν ειδικό καθεστώς φορολογίας, που μέχρι το 2005-2006 προέβλεπε επιβάρυνση 1% για τα κατώτερα πληρώματα και 3% για τις ανώτερες βαθμίδες και τους αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού.

 «Μέσα σε λίγα χρόνια και ειδικά από το 2010 και μετά, έφτασε το 10% και 15% αντίστοιχα», όπως υπογράμμισε, καθώς οι θεσμοί αναζητούν χρήματα και πόρους και δεν τους απασχολούν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

 «Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε καμίας μορφής εξομοίωση, όπως ζητείτο, η συζήτηση περιοριζόταν σε πολύ μικρό ποσοστό και η διαπραγμάτευση εξακολουθεί, η βούλησή μας είναι να μην υπάρξει καμία διαφοροποίηση και αύξηση», ξεκαθάρισε ο κ.Κουρουμπλής. «Αυτό το γνωρίζει η ΠΝΟ, ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια το κυρίου Τσακαλώτου, του κυρίου Χουλιαράκη και του υπουργείου».

Κατά τον κύριο Κουρουμπλή, «χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης, αν η ΠΝΟ διαπιστώσει κάτι αρνητικό ως τις 18-19 Δεκεμβρίου που θα κλείσει η αξιολόγηση, τότε να αποφασίσει τι θα κάνει».

Πάντως, ήδη η παράταση των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε νησιά τουλάχιστον 3.000 μαθητές-εκδρομείς. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, 1.250 μαθητές βρίσκονται στα Χανιά, ενώ για το Ηράκλειο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία. Και βέβαια περιμένουμε τις αντιδράσεις των αγροτών ειδικά από την Κρήτη που βλέπουν τα προϊόντα τους να …σαπίζουν στο λιμάνι… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News