Αττική - Μάτι: Εμπρησμός από αμέλεια η αιτία της τραγωδίας

Ολοκληρώνεται η προανάκριση που διενεργεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς σε Νέο Βουτζά και Μάτι, στις 23 Ιουλίου. Από την έως τώρα έρευνα επιβεβαιώνονται πληροφορίες ότι η φωτιά που κόστισε τη ζωή σε 92 άτομα οφείλεται σε εμπρησμό από αμέλεια, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή».

Οι ερευνητές της Πυροσβεστικής φέρεται να ολοκληρώνουν τον κύκλο καταθέσεων και το επόμενο διάστημα πρόκειται να υποβάλουν τη σχετική δικογραφία στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων. Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού φέρεται να επιβεβαιώνεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από σωρό με ξύλα και κλαδιά που είχε προσπαθήσει να κάψει κάτοικος του Νταού Πεντέλης.

Στον φάκελο της υπόθεσης, μάλιστα, υπάρχουν καταθέσεις περιοίκων οι οποίοι αναφέρουν ότι το πρωί της 23ης Ιουλίου είδαν τον ύποπτο να βάζει φωτιά στα ξύλα, καθώς επίσης και πυροσβεστών που επισημαίνουν ότι τη στιγμή της άφιξής τους στο σημείο εκδήλωσης της φωτιάς εντόπισαν σωρό με ξύλα και υπολείμματα καύσης.

Μάλιστα, όπως είναι ήδη γνωστό, ο ύποπτος, αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχε προσπαθήσει να καλύψει τα ίχνη του ρίχνοντας νερό και κρύβοντας με πλάκες την εστία της φωτιάς, ενώ από μαρτυρίες περιοίκων αποκαλύπτεται ακόμα ότι ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή διέδιδε ότι εκείνος εντόπισε κομμένο καλώδιο από στύλο της ΔΕΗ, το οποίο πέταγε σπινθήρες με συνέπεια να ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Πόσοι είναι οι τραυματίες - Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ 

Στους 35 ανέρχονται οι ενήλικοι εγκαυματίες που νοσηλεύονταν –τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα– για 16η ημέρα σε νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας, επτά εκ των εγκαυματιών νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, ενώ διασωληνωμένοι ήταν έξι εξ αυτών. Επιπλέον, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύεται ένα παιδί, το οποίο δεν διατρέχει κίνδυνο. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81, ενώ υπάρχουν και δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα. Στον αριθμό των νεκρών προστίθενται και εννέα άτομα που κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Εν τω μεταξύ, για «σοβαρά λάθη και παραλείψεις» στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης κατηγορεί το υπουργείο Υγείας η Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι το υπουργείο παίζει «κρυφτούλι με τους νοσηλευόμενους εγκαυματίες στις ΜΕΘ για να κρύψει το μέγεθος της καταστροφής» (σ.σ. η Ομοσπονδία μετρά οκτώ νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, έναντι των επτά), καθώς και ότι εξαφανίστηκαν τα βιβλία καταγραφής συμβάντων εκείνη η νύχτα από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει ένα «χρονολόγιο» διακομιδών τραυματιών σε μονάδες υγείας, ενώ επαναλαμβάνει ότι είχαν μεταφερθεί τρεις νεκροί σε νοσοκομεία πριν από τις 23.45 –και άρα την έναρξη του συντονιστικού– το βράδυ της πυρκαγιάς.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί το υπουργείο ότι δεν συντόνισε τις διακομιδές των εγκαυματιών ώστε να μοιραστούν σε όλα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και να ανοίξουν την εφημερία και σε άλλα, αλλά διοχέτευσαν τα περιστατικά σε Σισμανόγλειο και «Ευαγγελισμό». Σημειώνουν ότι δεν διακομίστηκε εγκαυματίας στο Αττικό παρότι εφημέρευε και διαθέτει ειδική κλινική. Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου, το Αττικόν είχε τεθεί σε ετοιμότητα για την πυρκαγιά στην Κινέτα, ενώ σημείωναν ότι το Σισμανόγλειο και ο «Ευαγγελισμός» ήταν τα νοσοκομεία «υποδοχής» των τραυματιών, οι οποίοι αφού σταθεροποιούνταν διακομίζονταν –το ίδιο βράδυ– και σε άλλα νοσοκομεία όπως το «Γεννηματάς», το ΚΑΤ και το Θριάσιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News