Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑυτογκόλ... Μπαλτά με Ακρόπολη

Αυτογκόλ… Μπαλτά με Ακρόπολη

|

«Ακριβή μου Ακρόπολη», λέει ο Μπαλτάς αντί του ΦΠΑ στην Παιδεία

Αυξήσεις και στα εισιτήρια για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς με το επιχείρημα ότι το σημερινό αντίτιμο είναι απαράδεκτο χαμηλό, αλλά και ως ισοδύναμο για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ωστόσο ο πρώην Παιδείας και νυν Πολιτισμού συνελήφθη αδιάβαστος στα οικονομικά. Και αυτό διότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας οι εισπράξεις για το 2014 έφτασαν τα 54,6  εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2013 τα συνολικά έσοδα  από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους έφτασαν τα 47 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με την επιβολή 23% ΦΠΑ στην Παιδεία στοχεύει σε ένα έσοδο της τάξης των 160 εκατ. ευρώ για το 2015 και τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ για το 2016.
Μια απλή αριθμητική πράξη λοιπόν αρκεί για να δείξει πως ακόμη και αν διπλασιαστούν τα εισιτήρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους πάλι δεν βγαίνει ο στόχος του ισοδύναμου. 

Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάς είπε στη Βούλη πως «Το Υπουργείο Πολιτισμού ήδη έχει δρομολογήσει την αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου αυτήν τη στιγμή είναι απαράδεκτα χαμηλές. Επίσης, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, βάσει του οποίου τα έσοδα αυτά αυξάνουν και συστηματοποιούνται και μέσα από εκεί μπορεί να βρεθούν ακόμη και ισοδύναμα -γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ταυτόχρονα και παραγωγός πλούτου με τη στενή έννοια σε αυτήν τη χώρα- ως συμβολή στην οικονομία και κυρίως ως συμβολή στο παράλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας με το περίφημο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Κατά τα λοιπά ο κ. Μπαλτάς παρουσίασε τις  βασικές κατευθύνσεις του υπουργείο Πολιτισμού, προτάσσοντας μεταξύ άλλων την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και τον καταδυτικό τουρισμό. Υπογράμμισε ότι κάποιοι εποπτευόμενοι φορείς ίσως πρέπει να «συρρικνωθούν ή και να εξαφανιστούν». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο μέτρο αύξησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία, εκφράζοντας την άποψη ότι «μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα από το υπουργείο» για αποφευχθεί το 23%.

Ο κ. Μπαλτάς τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει δρομολογήσει την αύξηση των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων που είναι απαράδεκτα χαμηλό. Έδωσε έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση και πως αυτή συνδέεται με τον αποκλεισμό ευπαθών ομάδων από τον πολιτισμό, τονίζοντας ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας, όχι μόνο οι πρόσφυγες, που δεν έχουν τα βασικά. Πρέπει να δοθούν παροχές, όπως είπε, σε ανθρώπους που δεν έχουν, ώστε να μην αποκοπούν από τον πολιτισμό. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το υπουργείο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, τον καταδυτικό τουρισμό, την πραγματική συνεργασία με όλες τις περιφέρειες της χώρας που έχουν τα χρήματα να συμβάλλουν στον πολιτισμό. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα πρέπει να λυθούν και τα θέματα κάποιων εποπτευόμενων φορέων που, όπως είπε, ίσως θα πρέπει να συρρικνωθούν ή και κάποιοι να εξαφανιστούν.

«Εχουμε πολλή δουλειά, είναι ένα υπουργείο ανοιχτό, δεν είναι ένας γυάλινος πύργος», τόνισε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το υπουργείο δεν είναι εκείνος ο φορέας που φτιάχνει γούστο, είναι το υπουργείο που έχει τον τρόπο, τη μέθοδο και τα μέσα – όσο έχουμε υλικά μέσα – ώστε η καλλιτεχνική δημιουργία  να μπορεί να εκφράζεται απρόσκοπτα, να υπάρχει παραγωγή πολιτισμού». 

Εξέφρασε την άποψη ότι «η δική μας παραγωγή πολιτισμού μπορεί να διαπρέψει έξω από τα σύνορα της χώρας». Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που κληρονομεί, που μπορεί να αξιοποιήσει την κληρονομιά, που έχει μνήμη, τονίζοντας παράλληλα την καταστροφή που γίνεται στη Συρία. «Η προστασία της κληρονομιάς είναι η προστασία μνήμης», τόνισε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα