Δεκατέσσερις μαθητές λύγισαν από το άγχος

«Κρίση πανικού» κυρίευσε σήμερα – 3η μέρα των Πανελληνίων εξετάσεων - αρκετούς μαθητές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας που κλήθηκαν να εξεταστούν σε απαιτητικά, όπως σχολιάζουν καθηγητές και φροντιστές, θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Τα περιστατικά σημειώθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα, αλλά και την Καρδίτσα με τους μαθητές να μεταφέρονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Οι μαθητές εξετάστηκαν σε Λογοτεχνία, Βιολογία, Χημεία-Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης.

Η δυσκολία των θεμάτων σχολιάστηκε κατά κόρον και στα social media από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Από το πρωί το ΕΚΑΒ έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές περιπτώσεις μαθητών που έπαθαν κρίσεις πανικού κατά τις Πανελλήνιες εξετάσεις. «Μόλις ακούμε "σχολείο" καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για υποψήφιο και σπεύδουν τα ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν τα παιδιά» αναφέρουν οι υπεύθυνοι του τηλεφωνικού Κέντρου του ΕΚΑΒ. Μόνο στη Λάρισα έπαθαν κρίση 6 μαθητές, σύμφωνα με τις κλήσεις στο ΕΚΑΒ της πόλης, που κλήθηκε για να μεταφέρει τα παιδιά στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, χωρίς ευτυχώς να παρατηρηθεί κάτι σοβαρό με την υγεία τους. Άλλες τέσσερις περιπτώσεις μαθητών που αισθάνθηκαν αδιαθεσία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών καταγράφηκαν σήμερα και στο Βόλο, σύμφωνα με το onlarissa.gr. Συναγερμός σήμανε, σήμερα το πρωί και σε δύο σχολεία του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Δύο μαθήτριες δεν άντεξαν την πίεση των πανελλήνιων και λιποθύμισαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια μαθητών και καθηγητών, σύμφωνα με το cretalive.gr. Οι καθηγητές ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Και στα δύο κορίτσια δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και σε Κέντρο Υγείας αντίστοιχα. Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους και όπως διαπιστώθηκε το στρες των πανελληνίων εξετάσεων ήταν η αιτία της λιποθυμίας. Και οι δύο δήλωσαν ότι επιθυμούν να επανεξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για κρίσεις πανικού και η συμπτωματολογία που εκδηλώνεται ανησυχεί τους καθηγητές οι οποίοι σπεύδουν να καλέσουν σε βοήθεια, ενώ σημειώθηκαν και ορισμένα λιποθυμικά επεισόδια. Να σημειωθεί ότι πριν από δύο ημέρες άλλα δύο περιστατικά σημειώθηκαν στο Βόλο. Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις.

Παρότι στο σύνολο των χιλιάδων παιδιών που δίνουν εξετάσεις, στην Θεσσαλία ο αριθμός δεν μπορεί να θεωρηθεί υψηλός, ωστόσο, όπως λένε από το ΕΚΑΒ, το σημερινό «φαινόμενο» των 12 κλήσεων –οι περισσότερες αναλογικά έγιναν από την Λάρισα– είναι πρωτοφανές. Διότι συνήθως, τις προηγούμενες χρόνιες κατά τις αντίστοιχες περιόδους σημειώνονται μία-δυο κλήσεις σε κάποιες ημέρες εξετάσεων, ενώ ο ανώτερος αριθμός κλήσεων που έχει σημειωθεί είναι περί τις έξι ημερησίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News