Δεν άντεξε το χιονιά ο «Σήφης»

Δεν άντεξε στις απανωτές χιονιές ο «Σήφης», ο Κρητικός κροκόδειλος που είχε «ξεγλιστρήσει» σε καταδίωξη δέκα φορές από τα χέρια του διάσημου... κροκοδειλάκια Ολιβιέ Μπερά και άλλων ερπετολόγων, παραμένοντας «αντάρτης», στο φράγμα των ποταμών στο Ρέθυμνο.

Ο «Σήφης», που πέρασε «νικητής» στους δύο χιονιάδες του χειμώνα αλλά δεν άντεξε τον πρόσφατο τρίτο, είχε χαρακτηριστεί παγκόσμιο φαινόμενο, αφού κατάφερνε να επιβιώνει σε ακραία, για το είδος του, καιρικά φαινόμενα

Ο «Σήφης» εντοπίστηκε νεκρός από τον φύλακα μέσα στο φράγμα και σύμφωνα με τους ειδικούς που έσπευσαν επιτόπου, διαγνώστηκε ότι ο θάνατός του επήλθε από το δριμύ, παρατεταμένο κρύο. Ο κτηνίατρος που εξέτασε το πτώμα διαπίστωσε ότι ο κροκόδειλος δεν έφερε τραύματα ή κακώσεις για να υπάρχουν υπόνοιες ατυχήματος άλλης ενέργειας.

Μάλιστα χθες (30/03), με εντολή των ειδικών, ο «Σήφης» τάφηκε δίπλα στο φράγμα, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνει εκταφή και ο σκελετός του θα μεταφερθεί - εκτεθεί στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Ο «Σήφης», που πέρασε «νικητής» στους δύο χιονιάδες του χειμώνα αλλά δεν άντεξε τον πρόσφατο τρίτο, είχε χαρακτηριστεί παγκόσμιο φαινόμενο, αφού κατάφερνε να επιβιώνει σε ακραία, για το είδος του, καιρικά φαινόμενα.

Τον «Σήφη» εντόπισε να επιπλέει άψυχος στο Φράγμα ο φύλακάς του Σταύρος Κοτσίφης, ο οποίος και ενημέρωσε αμέσως των διευθυντή του οργανισμού διαχείρισης του φράγματος Β. Μαμαγκάκη και κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς (Δ/νση Δασών, Κτηνιατρική Υπηρεσία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας). Ακολούθησαν περισυλλογή και έρευνα του πτώματος.

«Δυστυχώς ο κροκόδειλος δεν άντεξε στις συνεχιζόμενες χαμηλές θερμοκρασίες, στο κρύο», είπε στους υπευθύνους του φράγματος ο κτηνίατρος που εξέτασε το πτώμα του «Σήφη». «Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη γιατί ο "Σήφης" θα είχε σωθεί αν είχε πιαστεί στις συνεχιζόμενες προσπάθειες εγκλωβισμού που κάναμε. Παράλληλα στόχος ήταν το ζώο να μεταφερθεί σε κατάλληλο περιβάλλον-ενυδρείο με την έγκριση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ώστε να αποτελεί χαρά για μικρούς και μεγάλους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο διευθυντης Διαχείρισης του Φράγματος των Ποταμών Ρεθύμνου Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

«Είδα νεκρό τον "Σήφη" και πόνεσε η καρδιά μου. Τον είχα χάσει τώρα και δεκαπέντε - είκοσι μέρες και το μυαλό μου είχε πάει στο κακό», δήλωσε στο «Εθνος» ο Σταύρος Κοτσίφης, που από πέρυσι ήταν παρέα με τον «Σήφη» στο Φράγμα των Ποταμών.

Από την πλευρά του ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης, ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες εγκλωβισμού του «Σήφη», εκτίμησε ότι ο κροκόδειλος πέθανε από τις χαμηλές θερμοκρασίες και ότι δεν έφερε τραύματα. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι αργότερα ο σκελετός του ερπετού θα μεταφερθεί στο Μουσείο.

Το πτώμα του «Σήφη», αν και ήταν σε σήψη, στη μέτρηση που έγινε από τους ειδικούς έδειξε να έχει μήκος 1,80 περίπου και βάρος 60 κιλών. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι ο «Σήφης» ανήκει στην οικογένεια των κροκοδείλων που διαβιούν στον Νείλο ποταμό.

Θλίψη στην Κρήτη

Οι κάτοικοι των γύρω χωριών στο «άγγελμα» της δυσάρεστης είδησης χθες το πρωί πήγαν στο φράγμα για να δουν τον «Σήφη» αλλά δεν πρόλαβαν καθώς ήδη είχε ταφεί από τους υπευθύνους του φράγματος και τους ειδικούς που τον εξέτασαν για τα αίτια του θανάτου.

Οι κάτοικοι τον θεωρούσαν ως «θείο» δώρο για την περιοχή τους καθώς η φήμη του έφερνε επισκέπτες-τουρίστες στα χωριά και είχαν «ανοίξει» δουλειές, ταβέρνες κ.ά. Πολλοί κάτοικοι μέχρι πρόσφατα γύρω από το χιονισμένο φράγμα έπαιζαν χιονοπόλεμο και όλοι καρτερούσαν να περάσει ο δύσκολος χειμώνας ώστε τώρα την άνοιξη και το καλοκαίρι να αποτελέσει τη χαρά σε μικρούς και μεγάλους. «Πραγματικά υπάρχει μεγάλη θλίψη σε όλη την περιοχή για τον θάνατο του Σήφη και σκεφτόμαστε να του κάνουμε κόλλυβα όπως του πήγαμε δώρα το προηγούμενο διάστημα γιατί τον θεωρούσαμε ως δικό μας και ως "θείο" δώρο για την περιοχή μας», δήλωσε στο «Εθνος» η Ασημένια Ιερωνυμάκη, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βολιώνων.

Ανήκε στην οικογένεια του Νείλου

Ο «Σήφης» ανήκε στην οικογένεια των κροκοδείλων του Νείλου και ρίχτηκε στο Φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο από κάποιον πολίτη που ήθελε προφανώς να τον ξεφορτωθεί και τον διατηρούσε σε ενυδρείο. Ο κροκόδειλος του Νείλου, σύμφωνα με τον ερπετολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Π. Λυμπεράκη, εξαπλώνεται ως κατανομή σε όλη την Αφρική σε μεγάλους πληθυσμούς και ζει πλέον των 70 χρόνων! Είναι ερπετά με αμφίβιες συνήθειες και με χαρακτηρίστηκα τους τα δυνατά σαγόνια, ότι κολυμπούν πολύ γρήγορα και ότι μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους έως 2 ώρες!

Οι κροκόδειλοι του Νείλου όταν ενηλικιωθούν μπορούν να φτάσουν στο μήκος τα 5 μέτρα και σε βάρος τα 225 κιλά. Είναι κυνηγημένο είδος για το εκλεκτό δέρμα και κρέας τους και σε περιοχές όπου αναπτύσσεται ανθρώπινη δραστηριότητα. Ωστόσο, ο κ. Λυμπεράκης παρατηρεί ότι σε πολλές χώρες όπως και στην Ελλάδα παρά τις διεθνείς απαγορεύσεις ανθεί το εμπόριο των άγριων ζώων και εν προκειμένω των κροκοδείλων.

Πηγή: Εθνος