Διαρκής Ιερά Σύνοδος: "Ουδετερότητα ναι, αλλά με βάση το Γερμανικό μοντέλο"

Το γερμανικό μοντέλο θρησκευτικής ουδετερότητας, σύμφωνα με το οποίο οι μισθοί των ιερέων καταβάλλονται από τον κρατικό μηχανισμό, θεωρεί δεδομένο ως βάση συζήτησης με την Πολιτεία η Εκκλησία της Ελλάδος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της τριήμερης τακτικής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ). Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι η Εκκλησία είναι ανοικτή σε διάλογο, ωστόσο επέκρινε την κυβέρνηση για πρόχειρη πρόταση σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση. «Το ιδανικό για εμάς είναι να είναι ο καθένας στο σπίτι του, αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλοι, πρέπει να μάθουμε να συνεργαστούμε», τόνισε.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, και εύλογα επί του άρθρου 3 που αφορά κυρίως την Εκκλησία, «είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολλή αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολλή προχειρότητα». Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για συνταγματική καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας στην Ελλάδα. «Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε “θρησκευτικά ουδέτερος”», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, λέγοντας ότι «δεν ξέρω τι εννοεί ο πρωθυπουργός, θα μας πει». «Εχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα την πρόχειρη σκέψη με πρόχειρα πράγματα. Εμάς πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο όλους, και την Πολιτεία και την Εκκλησία η Ελλάδα ως Έθνος όχι ο ελλαδισμός αλλα ο Ελληνισμός κι αυτό το ξεχνάμε», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Πάντως, ο κ. Ιερώνυμος και η Εκκλησία της Ελλάδος είναι υπέρ του γερμανικού μοντέλου. «Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το γερμανικό κράτος. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Το γερμανικό σύστημα, όπου τη μισθοδοσία των ιερέων καταβάλλει το κράτος, έρχεται σε αντιδιαστολή με το γαλλικό, όπου η Εκκλησία έχει αναλάβει με ίδιους πόρους τη μισθοδοσία. και προχώρησε σε διευκρίνηση λέγοντας «Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις δεν θα μ' άρεσε. Το Βέλγιο είναι θρησκευτικά ουδέτερο, αλλά τους μισθούς τους θρησκευτικών λειτουργών τους καλύπτει το κράτος» 

Παράλληλα, στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψαν σύμφωνο συντονισμού και συνεργασίας. Πρόκειται για κίνηση που στέλνει το μήνυμα για επίσπευση της διαδικασίας για την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην ενιαία Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα για τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ουκρανία, ενώ για τη συμφωνία σημείωσε ότι «θα επισπεύσει την έκδοση του τόμου αναγνωρίσεως της αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την Ουκρανία».

Μάλιστα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του Πατριαρχείου Μόσχας κατά της εκχώρησης αυτοκεφαλίας, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «τη στιγμή που οι εκ Βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη». 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Καθημερινή" 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News