Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔωδεκάνησα - Ρόδος: Την Δευτέρα στον Εισαγγελέα οι 17 συλληφθέντες που εξαπατούσαν...

Δωδεκάνησα – Ρόδος: Την Δευτέρα στον Εισαγγελέα οι 17 συλληφθέντες που εξαπατούσαν πολίτες και στις Κυκλάδες

|

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε απάτες πανελλαδικά (και στις Κυκλάδες)– Συνελήφθησαν 17 άτομα στην Ρόδο η “μάχη” με την Εισαγγελέα να έχει πολύ δουλειά από την Δευτέρα

Ενώπιον της Εισαγγελέως Υπηρεσίας θα παρουσιαστούν, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά, οι 17 συλληφθέντες στο πλαίσιο των ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου για την εξάρθρωση 54μελούς, τουλάχιστον, σπείρας που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες τηλεφωνικώς, κυρίως ηλικιωμένους και που απέσπασε τουλάχιστον 380.000 ευρώ.

Το θέμα, που έφερε στην δημοσιότητα η «δημοκρατική», προκάλεσε αίσθηση ενώ σχετικά εκδόθηκε ενημερωτικό δελτίο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου.   Για την υπόθεση συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Κρήτη, την Αττική, την Αχαΐα, την Ηλεία και τις Κυκλάδες συνολικά 17 άτομα, κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για συγκρότηση – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απάτης (κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα) και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση που διαπράττει απάτες, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση, κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για άμεση και απλή συνέργεια σε απάτες και ο επικεφαλής επιπρόσθετα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», αρχηγός της σπείρας φέρεται να είναι ένας 43χρονος ημεδαπός “μετρ” στις απάτες που συντόνιζε την σπείρα από τις φυλακές των Χανίων. Βασικά μέλη της σπείρας φέρονται μια 36χρονη κάτοικος Πειραιά, ένας 20χρονος κάτοικος Αγίας Βαρβάρας Αττικής κι ένας ημεδαπός με το παρατσούκλι «Παράξενος»!! Παράλληλα αναζητούνται ακόμη 37 άτομα (!!!) που έχουν ταυτοποιηθεί και είναι θέμα χρόνου πλέον η σύλλυψή τους

Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση διέπραξε τουλάχιστον 41 τετελεσμένες απάτες και το αποκτηθέν παράνομο περιουσιακό όφελος υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 380.623 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποκομίσουν επιπρόσθετο περιουσιακό όφελος διαπράττοντας 29 απόπειρες απάτης τουλάχιστον 223.640 ευρώ. Τα συγκεκριμένα χρήματα, τα μέλη της οργάνωσης τα επένδυσαν κυρίως στη δημιουργία εμπορικών επιχειρήσεων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επίσης με τα χρήματα αυτά τα μέλη της αγόρασαν καινούργια οχήματα, κινητά τηλέφωνα μεγάλης αξίας και πραγματοποιούν ταξίδια στην Ελληνική Επικράτεια.

Στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρονται τα εξής:

«Εξαρθρώθηκε, έπειτα από πολύμηνη εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται στην συστηματική τέλεση απατών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (16 Ιουλίου 2020) στην Κρήτη, την Αττική, την Αχαΐα, την Ηλεία και τις Κυκλάδες συνολικά δεκαεπτά άτομα κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για συγκρότηση – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απάτης (κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα) και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Πρόκειται για το αρχηγικό μέλος του κυκλώματος ημεδαπό ηλικίας 43 ετών, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης για παρόμοιες υποθέσεις, δυο βασικά στελέχη της οργάνωσης (άνδρα και γυναίκα) ηλικίας 20 και 25 ετών και δεκατέσσερις συνεργούς τους – περιφερειακά μέλη.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η εμπλοκή ακόμη τριάντα επτά μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και τρίτο βασικό στέλεχος.
Η σύλληψή των δραστών είναι απότοκος εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε χθες ταυτόχρονα, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με τη συνδρομή των κατά τόπους αρμοδίων Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διεξήχθη κατά το τελευταίο 9μηνο, τη μεθοδική συγκέντρωση προανακριτικού υλικού, την ενδελεχή ανάλυση στοιχείων, προέκυψαν σημαντικά ευρήματα για το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα:
• διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης,
• διευκρινίστηκε ο ρόλος τους, η ιεραρχική τους σχέση και η δομή της οργάνωσης,
• διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες και διασυνδέσεις,
• ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τους (profile)
• εξακριβώθηκε ο τρόπος – μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi),
• προσδιορίστηκαν οι επιμέρους παράνομες ενέργειες των μελών της οργάνωσης
• χαρτογραφικέ το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας
• προσδιορίστηκε το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν

Αναλυτικότερα, η εγκληματική οργάνωση ήταν ιεραρχικά δομημένη με τη μορφή πυραμίδας, την κεντρική διεύθυνση της οποίας είχε ο 43χρονος, ως αρχηγικό μέλος με βασικά στελέχη – συνεργάτες δυο άνδρες και μια γυναίκα. Παράλληλα στη οργάνωση συμμετείχαν 50 περιφερειακά μέλη.

Ως προς τη μέθοδο απάτης που χρησιμοποιούσαν, ο αρχηγός της οργάνωσης προέβαινε σε πληθώρα τηλεφωνημάτων προς ανυποψίαστους πολίτες, κυρίως πρωινές ώρες που λειτουργούν τα Τραπεζικά Ιδρύματα, τους συστηνόταν ως διευθυντής ή υπάλληλος Τράπεζας, είτε ως ανιψιός Δημάρχου είτε ως υιός Ιερέα και με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων, τα οποία ισχυρίζονταν ότι δικαιούνταν ως αναδρομικά λόγω κρατήσεων παρελθόντων ετών, συνήθως σε συντάξεις, ή από ασφαλιστικούς φορείς, τους έπειθε να καταθέσουν σε διάφορους λογαριασμούς τραπεζών αντίτιμο ίσο με τον Φ.Π.Α. του χρηματικού ποσού που δικαιούνται.

Μάλιστα για να γίνει πιο πειστικός, τους ανέφερε ότι έχει εκδοθεί τραπεζική επιταγή στο όνομά τους, πλην όμως έχει λήξει προ μίας ημέρας ή λήγει την ίδια μέρα και ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εντός της αυτής ημέρας, δίνοντάς τους ελάχιστο χρόνο επαλήθευσης των ισχυρισμών του, εκμεταλλευόμενος την πίεση χρόνου με την οποία τους είχε φέρει αντιμέτωπους προς όφελός του και με στόχο να τους εξαπατήσει και να αποκομίσει όσο δυνατόν μεγαλύτερο περιουσιακό όφελος.

Τα βασικά στελέχη είχαν αναλάβει την στρατολόγηση και ένταξη των περιφερειακών μελών στην οργάνωση, την αυτοπρόσωπη παρουσία κατά την είσπραξη – ανάληψη των χρημάτων και τη διανομή των κερδών. Ενώ τα περιφερειακά – δευτερεύοντα μέλη προσέφεραν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στη διάθεση της οργάνωσης και βρίσκονταν σε εγρήγορση ως προς την άμεση ανάληψη των χρημάτων που κατέθεταν τα θύματα.

Η δράση της οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 70 περιπτώσεις απατών (41 τετελεσμένες και 29 σε απόπειρα) κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά 380.600 ευρώ, ενώ συνολικά αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν περισσότερες από 604.260 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάσθηκαν απάτες σε βάρος πολιτών, που διαπράχθηκαν σε βάθος χρόνου από το Δεκέμβριο του 2018 στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Αιτωλοακαρνανία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Αττική, την Αχαΐα, την Βοιωτία, τη Δράμα, την Ηλεία, την Καρδίτσα, την Κέρκυρα, την Κεφαλληνία, τη Λέσβο, τη Λευκάδα, τη Μεσσηνία, την Πέλλα, την Πιερία, την Πρέβεζα, τη Σάμο και τα Τρίκαλα.
Σημειώνεται ότι, τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις για να μην εντοπιστούν από τις Αρχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περιφερειακά μέλη δεν γνώριζαν τα στοιχεία και φυσικά χαρακτηριστικά του αρχηγικού μέλους.

Στην κατοχή των δραστών και σε έρευνες που έγιναν στις κατοικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές συνδέσεις και βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, που χρησιμοποιούσαν στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητάς τους».

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της