Δωδεκάνησα: Σεισμός 5,2 R κοντά στην Νίσυρο

σεισμός

Πρωτομηνιά και ... Σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια είχαμε αλλαγή και επικαιροποίηση προς τα .. επάνω  Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 32 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά της Νισύρου, ανοιχτά της Κω.

Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης, η οποία σημειώθηκε στις 14.05, εκτιμάται στα 150 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς. 

 


Χωρίς πανικό

 

Απολύτως καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Νίσυρο.

Όπως είπε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:05 και η εστία του εντοπίζεται σε μεγάλο βάθος, στα 150 χιλιόμετρα, στην περιοχή βορειοδυτικά της Νισύρου, στα Δωδεκάνησα. Το μέγεθος ήταν 5,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Από τα χαρακτηριστικά του σεισμού, δηλαδή κυρίως από το μεγάλο εστιακό βάθος, συμπεραίνω ότι δεν θα υπάρξει αξιόλογη συνέχεια, δεν θα έχουμε πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς. Αυτό δεν προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να έχουμε λίγους σεισμούς με μικρά μεγέθη. Οπότε νομίζω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας από αυτή τη δόνηση και την ενδεχόμενη συνέχειά της».

Ερωτηθείς, ειδικότερα, αν η συγκεκριμένη περιοχή είχε δώσει κατά το παρελθόν ισχυρούς σεισμούς, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος απάντησε: «Πράγματι, η περιοχή των Δωδεκανήσων έχει δώσει κατά το παρελθόν μεγάλους σεισμούς και για να δώσω μια εικόνα από το πρόσφατο παρελθόν: λίγο προς τα βορειοανατολικά, το 2017, στις 20 Ιουλίου είχαμε πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 Ρίχτερ στην περιοχή της Κω, με αρκετές βλάβες και δύο θύματα θυμίζω. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα πολύ ισχυρού σεισμού στην περιοχή».
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News