Δωρόθεος Β' «Εμείς δεν φοράμε τήβεννο, φοράμε το ωμοφόριο της συγγνώμης»

Μεγάλη συζήτηση γίνεται αυτό το διάστημα για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το όριο ηλικίας όπου μπορεί κάποιος να προσδιορίσει το φύλο του.. Η Κυβέρνηση προωθεί το όριο αυτό να είναι στα 15 χρόνια, κάτι που προκάλεσε την οργή της Εκκλησίας, αλλά και αρκετών ακόμη φορέων.. Αποτέλεσμα; Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προεδρεύων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο Δημήτρης Γάκης να μιλήσει σε ραδιοφωνική εκπομπή (του Realfm 97,8) για «διορθωτικές κινήσεις στο νομοσχέδιο»…. Μάλιστα τόνισε ότι έπαιξε ρόλο στην οριοθέτηση της αλλαγής στα 15 χρόνια η παρουσίαση του προβλήματος από τους ίδιους τους γονείς γιατί «Ήταν μία συγκλονιστική παρουσίαση, επηρεαστήκαμε πάρα πολύ, κάναμε αποδεκτό το αίτημα του γονιού να προστατεύσει το παιδί του από διάφορες κοινωνικές αντιδράσεις»..

Και χθες, στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κκ Δωρόθεος Β’ παρουσίασε το σκεπτικό της Εκκλησίας με βάση την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, σχετικά με το επίμαχο  νομοσχέδιο. Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα syrostoday.gr Το νομοσχέδιο λέει ότι το φύλο δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του κάθε ανθρώπου, είναι ένα αντιεπιστημονικό ιδεολόγημα αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα στους ίδιους και τις οικογένειας του».

Ο κ.κ. Δωρόθεος επισήμανε ότι «είναι καινοφανές ότι μπορείς να κάνεις αλλαγή φύλου πάνω από μία φορές», όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι το φύλο είναι δική μας επιλογή. Οι συνάνθρωποι μας θεωρούν ότι άλλο είναι κι άλλο φαίνονται. Σε αυτούς ως σήμερα η Εκκλησία δεν εμπόδισε να αυτοπροσδιορίζονται», υπογράμμισε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σύρου σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να μην αντιδράσει η Εκκλησία σε όσα επιχειρούνται αναφέροντας ότι υπάρχει προβληματισμός και αντιδράσεις και εντός του Κοινοβουλίου.

Αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του πρώην δημάρχου Πάρου κου Γιάννη Ραγκούση σημειώνοντας «Εμείς δεν φοράμε τήβεννο, φοράμε το ωμοφόριο της συγγνώμης, δεν θα δικάσουμε τον κ.  Ραγκούση, τον καλέσαμε να αποδείξει όσα είπε και ζητούμε να αποκατασταθεί στα μάτια του κόσμου η Εκκλησία για όσα ο κ.  Ραγκούσης είπε στις δηλώσεις τους».

 Και κατέληγε λέγοντας «Για λόγους πνευματικούς και ανθρωπολογικούς η Εκκλησία δεν μπορεί να μείνει άπραγη, γι΄ αυτό και παρακαλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Η Εκκλησία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, όλους όσοι ζητούν την βοήθεια της».