Δύο αγγελούδια στο βυθό του Αιγαίου

Η αλήθεια είναι ότι η είδηση μας εξέπληξε γιατί είχαμε … ξεσυνηθίσει. Όμως, η σκληρή πραγματικότητα χτυπάει το στομάχι και πονάει… Τέσσερις πρόσφυγες (ένας άντρας, μια γυναίκα, ένα ανήλικο αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας 5 ετών περίπου) έχασαν τη ζωή τους νωρίς το πρωί της Τετάρτης μετά την ανατροπή της λέμβου στην οποία επέβαιναν, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου. Οι έρευνες στο σημείο συνεχίζονται για τον εντοπισμό τριών τουλάχιστον προσφύγων των οποίων η τύχη αγνοείται ενώ έχουν διασωθεί έξι (πέντε άντρες και μια γυναίκα) πρόσφυγες. Οι διασωθέντες και οι σοροί βρίσκονται στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Αρχικά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού περισυνέλεξε περίπου μισό μίλι από τις ακτές της Μυτιλήνης δυο πρόσφυγες οι οποίοι ανέφεραν ότι επέβαιναν σε βάρκα που ανετράπη μαζί με άλλα εννέα περίπου άτομα.  Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες στις οποίες συμμετέχουν δυο πλωτά του Λιμενικού Σώματος, δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τρία πλοία του Frontex, ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο του Frontex και ένα ρυμουλκό. Επίσης όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια τελικά επέβαιναν 13 πρόσφυγες σε πολυεστερική μηχανοκίνητη βάρκα η οποία ανετράπη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, λόγω υψηλού κυματισμού.

Οι δεκατρείς πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια με στόχο να περάσουν στη Λέσβο. Κάτω από συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, η βάρκα τους άρχισε να βάζει νερά και όλοι βρέθηκαν στη θάλασσα. Το νεαρό κοριτσάκι ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε νεκρό. Οι προσπάθειες να το επαναφέρουν στη ζωή δεν απέφεραν καρπούς. Σημειώνεται ότι από το πρωί έχουν εντοπισθεί μέσα στη θάλασσα άλλες δυο πλαστικές βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες. Περίπου 90 άτομα έχουν διασωθεί και μεταφέρθηκαν στην ακτή...

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού «συγκεκριμένα, πολυεστερική μηχανοκίνητη λέμβος, στην οποία επέβαινε ικανός αριθμός αλλοδαπών, βυθίστηκε στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν έλαβαν κανένα σήμα κινδύνου και ενεργοποιήθηκαν μετά τον εντοπισμό ανθρώπων στη θάλασσα»

Μεταναστευτικές ροές

Ένας μόλις μετανάστης πέρασε στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο, από χθες έως και σήμερα στις 6 το πρωί, ο οποίος πέρασε στη Χίο. Σημειώνεται ότι η κατάσταση αυτή έχει ανατραπεί από σήμερα το πρωί όταν, περίπου στις 8, στη βόρεια Λέσβο, εντοπίστηκαν δυο πλαστικές βάρκες με 90 περίπου επιβαίνοντες. Σήμερα, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 2.842 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2.425 και στη Σάμο 1.064. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6.331 άτομα τα οποία, στο σύνολό τους, έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

Με πληροφορίες από Tovima.gr και Newsit.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News