Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔύο δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι τον Ιούλιο

Δύο δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι τον Ιούλιο

|

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την απόδοση της φορολογικής διοίκησης τον Ιούλιο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή αυτό που συσσωρεύθηκε εντός του 2017, ανήλθε στα 7,483 δισ. ευρώ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι φόροι που αφήνουν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την απόδοση της φορολογικής διοίκησης τον Ιούλιο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή αυτό που συσσωρεύθηκε εντός του 2017, ανήλθε στα 7,483 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πολλοί άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, προκειμένου να τη ρυθμίσουν σε 12 δόσεις με την πάγια ρύθμιση, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Με βάση τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθε τον Ιούλιο στα 97,355 δισ. ευρώ, απέχοντας έτσι μια ανάσα από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προβληματισμό δημιουργεί για το υπουργείο Οικονομικών το γεγονός ότι από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ νέες οφειλές, πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι φορολογικές οφειλές, δηλαδή αφορούν σε απλήρωτους φόρους και όχι άλλου είδους οφειλές (π.χ. καταπτώσεις εγγυήσεων, τροχαίες παραβάσεις, πολεοδομικά πρόστιμα κλπ).

Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι άλμα 173 χιλιάδων έκανε και ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Συγκεκριμένα ο αριθμός των οφειλετών ανήλθε στα 3,97 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, ήδη οι 971.429 ζουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών. Αξίξει να σημειωθεί, επίσης,  ότι μόνο τον Ιούλιο επιβλήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε επιπλέον 20.000 φορολογούμενους, δηλαδή ο ρυθμός των κατασχέσεων τρέχει με περίπου 1.000 ανά εργάσιμη ημέρα. 

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων θα τεθούν στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη του κυρίως “μενού” της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Από την πορεία των φορολογικών εσόδων και την κάλυψη ή μη των σχετικών στόχων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και αν θα απαιτηθούν πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό του 2018, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου. 

Τι λέει η ΑΑΔΕ

 

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές Ιουλίου προς το Δημόσιο, προέβη η ΑΑΔΕ, σημειώνοντας ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως σε 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, όπως αναφέρει, το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά 695 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε τα εξής:

“Όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα που αναρτήθηκε σήμερα, οι φορολογικές υποχρεώσεις, που δεν καταβλήθηκαν εμπροθέσμως, ανέρχονται στο ποσό των 1,441 δισ. ευρώ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά 695 εκατομμύρια ευρώ. 
 
Σημειώνεται ότι, στατιστικά, οι εν λόγω υποθέσεις αποτελούν ακραίες τιμές και δεν αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη πορεία του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, το οποίο αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις ακραίες τιμές, η εισπραξιμότητα του νέου φορολογικού ληξιπρόθεσμου χρέους βελτιώθηκε, καθώς αυξήθηκε στο 16,4% από 15,8% τον Ιούλιο του 2016. 

Η αύξηση του συνολικού νέου ληξιπρόθεσμου χρέους κατά επιπλέον 567 εκατομ. ευρώ οφείλεται σε μη φορολογικές κατηγορίες εσόδων, όπως δάνεια, λοιπές εισφορές, μη φορολογικά πρόστιμα”.

Σημειωτέον ότι νωρίτερα, σε τηλεγράφημά του, το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικαλούμενο πηγές της ΑΑΔΕ, υποστήριζε ότι οι οφειλές πέντε πτωχευμένων επιχειρήσεων συνέβαλαν σημαντικά στο να αυξηθούν τον Ιούλιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, όπως είπαν αρμόδιες πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο ΑΠΕ, από το 1,5 δισ. ευρώ που ήταν η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο από φορολογικές οφειλές τον Ιούλιο, τα 700 εκατομμύρια ευρώ αφορούν οφειλές πέντε πτωχευμένων επιχειρήσεων που για συγκυριακούς λόγους έγιναν ληξιπρόθεσμες τον ίδιο μήνα. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κινήθηκε στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα