Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια

Ορισμένα πράγματα τελικά δεν αλλάζουν. Ενδεχομένως να γίνονται και …χειρότερα χρόνο με το χρόνο με τον κρατικό μηχανισμό να θέλει τον δικό του …θεσμό αίματος για να λειτουργήσει. Κάποτε είχαμε τους …κουμπάρους της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια ήρθαν οι …κηπουροί του Γιώργου Παπανδρέου και επειδή έχουμε …πρώτη φορά Αριστερά (με ολίγη από Δεξιά) είπαμε να το κάνουμε πιο …οικογενειακό το υπουργικό συμβούλιο.

Εν αρχή, το ζεύγος Θοδωρή Δρίτσα και Τασίας Χριστοδουλοπούλου με τον πρώτο να είναι αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και η δεύτερη υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης έχουμε το ζεύγος που υπηρετεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάνννου ορίστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο γενικός γραμματέας Διαφάνειας. Η σύζυγος του αντιπρόεδρου της Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Κλειώ Παπαπαντολέων διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης. Τη σύντροφο του τελευταίου (Παρασκευόπουλου), Ιφιγένεια Καμτσίδου, τοποθέτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη θέση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Στην κατηγορία των συνυπηρετούντων συζύγων ανήκει και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Διευθυντής του γραφείου της (είναι θέση εμπιστοσύνης και εξ αυτού του λόγου δικαιολογείται) ορίστηκε ο σύντροφός της στη ζωή, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μπενίσης. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, τοποθέτησε ως σύμβουλό του τον αδερφό της Ρένας Δούρου, Πέτρο Δούρο.

Ανεξάρτάτη κατηγορία είναι αυτή των ξάδελφων και αδελφών. Ο Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε στο γραφείο του υπουργού κύριου Κοτζιά και ο Νίκος Κουντουράς, αδελφός της υπουργού, ο οποίος ανέλαβε το κομμάτι της επικοινωνίας της Ελενας Κουντουρά.

Υπάρχουν όμως και τα ανίψια… Ητοι τα αδέλφια Καλπαδάκη. Ο διπλωμάτης Βαγγέλης Καλπαδάκης, με θητεία σε ξένες χώρες με σημασία για τα εθνικά μας συμφέροντα και ανιψιός του Νίκου Βούτση, είναι υιός της αδελφής του υπουργού Εσωτερικών. Ορίστηκε σύμβουλος του κυρίου Τσίπρα έπειτα από την αποχώρηση του Γιώργου Αυφαντή από το επιτελείο του, μετά την περιπέτεια με την υποψηφιότητα της Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν στη Θράκη.  Ο αδελφός του Βαγγέλη, Γιώργος (καθηγητής-διεθνολόγος, ο οποίος έχει γράψει ένα εξαίρετο βιβλίο για τη δυνατότητα προσφυγής της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την ανθρωπιστική κρίση), αξιοποιείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Και περνάμε στους …γαμπρούς, όπου ανήκει ο νέος υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θόδωρος Μητράκος, ο οποίος είναι μνηστήρας της κόρης του κυρίου Κοτζιά. Ο αδελφός του κυρίου Μητράκου αξιοποιείται στο επικοινωνιακό επιτελείο του υπουργείου Εξωτερικών και ήδη διατυπώνονται γκρίνιες για τις διαρροές που κάνει σε πρωινή καθημερινή εφημερίδα. Και βέβαια έχουμε τον επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος είναι όμως γαμπρός εκτός... κυβέρνησης, μια και έχει νυμφευτεί την αδελφή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μόσιαλου.

Ακούγεται ότι τουλάχιστον 43 κομματικά στελέχη και συγγενείς έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες επιτελικές θέσεις του κράτους, ενώ μένουν ακόμα δεκάδες «καρέκλες» για να βολευτούν ακόμα περισσότερα. Να σημειώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η τοποθέτηση των νέων διοικητών στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ). Από τα συνολικά 21 μέλη των νέων διοικήσεων τουλάχιστον 14 έχουν εμφανείς κομματικές περγαμηνές καθώς υπήρξαν υποψήφιοι βουλευτές, περιφερειάρχες ή δημοτικοί σύμβουλοι με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών μάλιστα, εντοπίζεται και ο κ. Γιώργος Κίρκος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, γνωστός από την υπόθεση Πάχτα καθώς ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν συνυπογράψει τη σκανδαλώδη τροπολογία. Και η λίστα δεν έχει ..τέλος