Εκοιμήθη ο Νάξιος Αρχιμανδρίτης Μονής Λειμώνος Νικόδημος Παυλόπουλος

Η είδηση έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία στο χώρο της Εκκλησίας ενώ ο απόηχος της άγγιξε και τη Νάξο από τη στιγμή που ο εκλιπών ήταν άμεσα συνδεδεμένος με την ορεινή Νάξο… Ο λόγος για τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Παυλόπουλο, Ηγούμενο της Μονής Λειμώνος στην Λέσβο ο οποίος σήμερα το πρωί βρέθηκε νεκρός από τους υπόλοιπους μοναχούς της μονής… Ο Αρχιμανδρίτης χαρακτηρίστηκε ως μία από τις

δυναμικές προσωπικότητες της Εκκλησίας στη Λέσβο, ήταν διαχειριστής της μεγαλύτερης Μονής του νησιού και θεματοφύλακας μίας πλούσιας πνευματικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής δράσης της στην Καλλονή και όχι μόνο, για πάρα πολλά χρόνια. Το κενό που αφήνει πίσω του, θεωρείται ήδη στους κόλπους της Μητρόπολης Μηθύμνης, δυσαναπλήρωτο. Και καθιστά και δύσκολη την υπόθεση διαδοχής του για την επόμενη ημέρα.

Η σχέση του με τη Νάξο; Μα πολύ απλά ο κατά κόσμο Εμμανουήλ Παυλόπουλος του Πέτρου (του δασκάλου του Παυλόπουλου και της Άννας του Παραμυθά) γεννήθηκε  στη Κόρωνο το 1942, Εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα και ακολούθησε την ιεροσύνη και κυρίως τα βήματα του παππού πατήρ Παναγιώτη Παυλόπουλου . Αποφάσισε να γίνει μοναχός στη Μυτιλήνη όπου ‘’ανέστησε’’ τη μονή Λειμώνος αλλά δεν ξέχασε την ιδιαίτερη πατρίδα του, πάρα πολλές φορές βρέθηκε και λειτούργησε στην Παναγία την Αργοκοιλιώτισσα , όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες από το αρχείο του Μανώλη Δ. Μανωλά (πρώην προέδρου και ξαδέρφου του εκλειπόντος ) αλλά η τελευταία του επίσκεψη ήταν πριν από πολλά χρόνια και συνδέθηκε με το θάνατο του πατέρα του…

Όμως το μεγάλο του έργο έχει να κάνει με την Μονή Λειμώνος

Και όπως διαβάζουμε μέσα από την εφημερίδα LesvosPost «Τα τελευταία χρόνια η Μονή άρχισε να αναστηλώνεται και να φυσάει άνεμος δημιουργίας. Ο σημερινός ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Παυλόπουλος χάρις στις άοκνες και με πολύ ζήλο προσπάθειές του, κατάφερε να ξαναφέρει τη Μονή στη θέση που της αξίζει. Τα τελευταία τριάντα χρόνια με πολύ δουλειά αναστήλωσε την παλαιά πτέρυγα των κελιών, το Καθολικό καθώς και άλλα κτίσματα.

Δημιούργησε νέα συγκροτήματα που στεγάζουν σήμερα:

@ το Γηροκομείο όπου μπορούν να βρουν φιλοξενία οι ηλικιωμένοι απόμαχοι της ζωής.

@ Ξενώνα δυναμικότητας 200 ατόμων τουλάχιστον όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, διαθέτοντας μάλιστα και ιδιαίτερα εντυπωσιακή τραπεζαρία δυναμικότητας 500 ατόμων.

@ Ίδρυσε και λειτούργησε το μεγαλύτερο Μουσείο που μπορεί να δει επισκέπτης σε μοναστηριακό χώρο σε όλη την Ελλάδα, όπου στις πάμπολλες αίθουσες τους εκτίθενται κειμήλια ανεκτίμητου αξίας και περιλαμβάνει:

Ισόγειο - Κυρίως πτέρυγα

Ιεροφυλάκιο των Ιερών εικόνων και Λειψάνων

Βιβλιοθήκη χειρογράφων: με 516 χειρόγραφα από τα οποία 59 είναι σε μεμβράνες. Τ’ αλλά είναι μετάξινα ή χάρτινα. Τα χειρόγραφα χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα έως και σήμερα.

Σκευοφυλάκιο

Λαϊκό Μουσείο: με ένα εντυπωσιακό πλούτο αντικειμένων. Ανάμεσα σ’ αυτά βρίσκεται μια πολυθρόνα του Αγίου Ιγνατίου, κασέλες με ποικιλόμορφες, ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις, εικόνες με επίχρυσες παραστάσεις και αγίους ζωγραφισμένους με τη βυζαντινή λαϊκή τεχνοτροπία, γυάλινα καντήλια με διάφορους χρωματισμούς και διακοσμήσεις.

Παράρτημα Λαϊκού Μουσείου

Το Ιεροφυλάκιο του Μητροπολίτη Μηθύμνης Ιακώβου (+ 1984)

Το Λεσβιακό σπίτι

Το Λαογραφικό Μουσείο

Βιβλιοθήκη εντύπων με 20.000 περίπου βιβλία από το 1498, πολλά δε από αυτά είναι σπανιότατα. Το αρχαιότερο βιβλίο είναι ένα Ευαγγέλιο του Θ’ αιώνα, καλλιτεχνικά γραμμένο με μελάνι χρυσόξανθο.

Γεωλογικό μουσείο (Μουσείο Πετρωμάτων)

Σε νέα πτέρυγα που κατασκευάζεται προβλέπεται να εκτεθούν τα επόμενα χρόνια πίνακες, νομίσματα, αντιμίσια κ.ά.

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν καταστήσει τα τελευταία χρόνια την Ιερά Μόνη Λειμώνος σημαντικό πόλο έλξης προσκυνητών και επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Η παράδοση διατηρείται σε όλο της το μεγαλείο, τονίζοντας τη διαχρονικότητά της, έτσι ώστε μια επίσκεψη στη Μονή να ζωντανεύει θρησκευτικές, ιστορικές και εθνικές μνήμες της Λέσβου και της Ελλάδος. Η Μονή δικαιολογεί απόλυτα το όνομά της, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι ένας πραγματικός και πνευματικός ΛΕΙΜΩΝΑΣ.

Με πληροφορίες από τον Ορεινό Αξώτη και τη LesvosPost.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News