Εκτός Αιγαίου τα νέα κέντρα φιλοξενίας

Οι Αυστριακοί από το πρωί διαρρέουν ότι πάμε σε «κλειστή βαλκανική διόδο» ενώ οι Γερμανοί δεν θέλουν ούτε να το ακούν από τη στιγμή που στο τέλος της εβδομάδας έχουν εκλογές. Οπότε η μάχη θα είναι μεγάλη παρά τις διαρροές. Όμως, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι η Ελλάδα θα γίνει ένα πάρκινγκ ψυχών… Και βέβαια σ’ αυτό συντελεί και το γεγονός ότι ακόμη και τώρα σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή όπου θα πρέπει να υπάρχει έστω κι ένα απλό δείγμα σοβαρότητας, η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί… Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μιλάει για 50.000 πρόσφυγες, αριθμό που λένε και οι Ευρωπαίοι, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση μιλάει μόλις για 30.000. και η διαφορά δεν είναι μικρή. Την ίδια ώρα πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφέρεται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων ενόψει καλοκαιρινής περιόδου, ενώ ήδη ετοιμάζονται 15 νέοι χώροι φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, όχι όμως και στο Αιγαίο βάζοντας για την ώρα τέλος στη φημολογία…

Νέοι χώροι

Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται ήδη 15 νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων, οι οποίοι ενδέχεται να είναι έτοιμοι και εντός της εβδομάδας. Τέσσερις εξ' αυτών θα κατασκευαστούν στην Αττική, και συγκεκριμένα σε:

​Μαλακάσα - Χωρητικότητα 4.000 ατόμων

Αφίδνες - Χωρητικότητα 3.000 ατόμων

Αγιος Ανδρέας - Χωρητικότητα 500 ατόμων

Ελαιώνας (νέος καταυλισμός) - Χωρητικότητας 700 ατόμων

Οι υπόλοιποι 11 θα κατασκευαστούν στις εξής περιοχές:

Δράμα - Χωρητικότητας 800 ατόμων

Θερμοπύλες (νέος καταυλισμός) - Χωρητικότητας 400 ατόμων

Ηπειρος (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) - Χωρητικότητας 2.000 ατόμων

Θεσσαλία (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) - Χωρητικότητας 2.000 ατόμων

Λιτόχωρο (θα είναι έτοιμο μετά τις 15/3) - Χωρητικότητας 4.000 ατόμων

Ακόμη η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα ετοιμάσει δομές για 20.000 ακόμη πρόσφυγες και μετανάστες.

50.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες λέει ο Ερυθρός Σταυρός

Εντωμεταξύ, διαφορετικά νούμερα ως προς τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται αυτή την ώρα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα δίνουν Ερυθρός Σταυρός και κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο Ερυθρός Σταυρός, η οργάνωση, δηλαδή, που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει αναλάβει μαζί με τις υπόλοιπες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους εθελοντές να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος εν τη απουσία του κράτους, εκτιμά ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων προσεγγίζει ήδη τις 50.000. «Είναι μία καθαρά ανθρωπιστική κρίση, ίσως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη διαχρονικά, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία» είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός, ο οποίος και ήταν αυτός που το πρωί της Κυριακής στο MEGA μίλησε για 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο η Θεανώ Φωτίου, μια από τις υπουργούς που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση της κατάστασης, επέμεινε λίγη ώρα αργότερα ότι ο αριθμός είναι 32.000. Αργά το βράδυ της Κυριακής, το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι σε ολόκληρη την επικράτεια υπάρχουν 33.320 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 27.109 στην ηπειρωτική χώρα.

Καταμερισμός

Σήμερα το πρωί οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν στους 36.419, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά βρίσκονται 7.418 άτομα, εκ των οποίων οι 2.293 είναι νέες αφίξεις. Συγκεκριμένα πρόσφυγες βρίσκονται στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μεγίστη, την Κω, τη Λέρο και την Κάλυμνο.

Στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν 29.001 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.700 άτομα στο Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 1.120 στο γήπεδο μπέιζμπολ στο Ελληνικό, 1.530 στο γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, 1.500 στην αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου, 2.063 στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, 3.567 στον Χέρσο Κιλκίς, 3.400 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 3.228 στο λιμάνι του Πειραιά, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 393 στην Κοζάνη, 230 στη Φθιώτιδα και 121 στο Λαύριο.

Επίσης, 8.550 είναι οι πρόσφυγες εντός του camp στην Ειδομένη, ενώ από τις 6 χτες το πρωί μέχρι τις 6 σήμερα το πρωί επιτράπηκε η διέλευση από την ουδέτερη ζώνη με την ΠΓΔΜ σε μόλις 337 άτομα.

Παραδοχή Μουζάλα: Θα εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες

Εντωμεταξύ, στην παραδοχή ότι  «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας» προχώρησε από το βήμα της κεντρικής επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στην παρούσα φάση, την οποία χαρακτήρισε ως «καινούργια κατάσταση», «το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία».

Στην Ειδομένη δεν θα ανοίξει ο δρόμος, προειδοποίησε, διαμηνύοντας ότι «Θέλουμε να κατέβουν προς τα κάτω, δεν θέλουμε να φτιάξουμε καταυλισμούς». «Πρέπει να πεισθούν (σ.σ. οι πρόσφυγες) πως αυτός ο δρόμος είναι κλειστός», συνέχισε ο κ. Μουζάλας.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ