Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Αυτοτελές ποινικό αδίκημα η βία, η σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακούς χώρους

Ελλάδα: Αυτοτελές ποινικό αδίκημα η βία, η σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακούς χώρους

|

Ανοίγει ο φάκελος “Θέατρο”… Ερχεται Νομοθετική ρύθμιση που είχε ανακοινώσει εδώ και μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός…

Σε άμεση κύρωση, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στα μέσα Ιανουαρίου, της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία σε χώρους εργασίας, προχωρεί η κυβέρνηση, την ώρα που η Δικαιοσύνη μπαίνει πλέον ενεργά στη μάχη της διαλεύκανσης των σχετικών καταγγελιών στο χώρο του θεάτρου.

Την ανακοίνωση είχε κάνει κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εργασίας ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άμεσα θα ενσωματωθεί η σχετική οδηγία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως είχε γράψει το Capital.gr, πως η βία και η παρενόχληση σε εργασιακούς χώρους, θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα αυτοτελές ποινικό αδίκημα, σε ξεχωριστό άρθρο του Ποινικού Κώδικα και κυρίως με- ενδεχομένως- αυξημένη ποινή .

Τι σημαίνει αυτό:

Αυτή τη στιγμή η τυχόν βία, φραστική ή σωματική, σε εργασιακούς χώρους, δηλαδή σε αδικήματα που διαπράττονται από πρόσωπα τα οποία έχουν εξουσία πάνω σε εργαζόμενους, καλύπτεται από τα κοινά αδίκημα του Ποινικού Κώδικα όπως είναι η έργω και λόγω εξύβριση και η απειλή. Μάλιστα υπάρχει επιβαρυντική περίσταση αν το θύμα έχει εργασιακή σχέση με τον δράση, είτε στην απειλή, είτε σε σεξουαλικά αδικήματα. Τώρα με βάση την οδηγία προφανώς θα υπάρξει αυτοτελής διάταξη που θα καλύπτει αυτά τα περιστατικά , είτε βίας είτε παρενόχλησης και βέβαια αυξημένες ποινές.

Τι ισχύει

Σήμερα στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, δεν υφίσταται αυτοτελές αδίκημα. Όμως στο άρθρο 337 παράγραφος 4 του νέου Ποινικού Κώδικα, η σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακό χώρο αποτελεί επιβαρυντική περίσταση: “…όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για τέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός προσώπου να εργαστεί, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση”, αναφέρει.

Φάκελος Θέατρο

Από χθες πάντως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μπήκε επίσημα στην έρευνα για τον ποινικό έλεγχο καταγγελιών για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος νεαρών προσώπων στο χώρο του θεάτρου.

Η πρώτη μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση στο χώρο του θεάτρου κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη από τον χώρο του θεάτρου. Ο μηνυτής καταγγέλλει αποπλάνηση και βιασμό σε ηλικία 15 ετών. Ο μηνυτής δεν είναι από το χώρο του θεάτρου. Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως – σύμφωνα με πληροφορίες- το αδίκημα είναι παραγεγραμμένο, αφού έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε.

Ανάλογα δηλαδή με την καταγγελία Μπεκατώρου, που χθες τέθηκε στο αρχείο καθώς είχαν περάσει 23 χρόνια από το περιστατικό. Όμως πέτυχε το στόχο της να ανοίξει τα στόματα.

Αντίθετα είναι ζωντανό νομικά το ζήτημα της καταγγελίας που έκανε δημόσια ένα πρόσωπο που την εποχή κατα την οποία προσπαθούσε να γίνει ηθοποιός σε ηλικία 19 ετών, κακοποιήθηκε σεξουαλικά από γνωστό σκηνοθέτη.

Το πρόβλημα είναι πως ο δικηγόρος του πρώην ηθοποιού Γιάννης Βλάχος, είπε χθες ότι θα περιμένει να κινηθεί η Δικαιοσύνη αυτεπάγγελτα και να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα που θα έχει ως βάση τις σοβαρότατες καταγγελίες του, και δε θα προβεί ο ίδιος σε καταγγελία. Κάτι βέβαια που δεν αποκλείεται να γίνει σύντομα και να κληθεί το συγκεκριμένο πρόσωπο από τον εισαγγελέα.

Πάντως ο δικηγόρος του πρώην ηθοποιού ξεκαθάρισε πως αν δεν υπάρξει αυτεπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας, ο ίδιος θα κινηθεί νομικά σε βάρος του σκηνοθέτη και θα τον κατονομάσει στις αρμόδιες αρχές.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν