Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Covid 19: Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ανταποκρίνονται θετικά

Ελλάδα – Covid 19: Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ανταποκρίνονται θετικά

|

Σταθερός ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt σε όλη τη χώρα – Σε ποιους νομούς και Περιφέρειες έπεσε και σε ποιους ανέβηκε – Από τους 51 Νομούς, οι 25 βελτιώθηκαν, οι 21 χειροτέρεψαν, ενώ σε 5 η κατάσταση ήταν ακριβώς η ίδια – Τι συμβαίνει με το Νότιο Αιγαίο

Σταθερή πορεία καταγράφουν οι δείκτες Rt σε νομούς και Περιφέρειες όλης της χώρας ενώ ισορροπημένο είναι το ισοζύγιο μεταξύ αυτών που παρατηρείται μείωση και αυτών που παρατηρείται αύξηση. Μάλιστα, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα εμφανίζονται να έχουν καλή αντίδραση στα μέτρα (στο 70%) και έχουν βελτιωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση… Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό από τη στιγμή που από αύριο είναι σε ισχύ ο Υγειονομικός Χάρτης Ασφάλειας και οι Κυκλάδες έχουν δήμους από το ένα έως το τρία….

Στην παρούσα μελέτη – την διαβάζουμε στην ιστοσελίδα ethnos.gr – που επιμελήθηκε ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α. Νίκος Καρδούλας αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορωνοϊού στη χώρα μας, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου και χρησιμοποιώντας το λογισμικό EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ γίνεται και σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.

Συγκεκριμένα αποτυπώνονται σε πίνακες για το 30ημερο από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου, ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt του κορωνοϊού και η διακύμανση των τιμών του, ο αριθμός Rt στις 9 Οκτωβρίου και τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών μέτρων ανά Περιφέρεια και Νομό της χώρας μας. Γίνεται επίσης σύγκριση του μέσου όρου του αριθμού Rt του τελευταίου 30ημερου με τον αντίστοιχο του προηγούμενου 30ημερου.

Από τον παρακάτω Πίνακα 1 προκύπτει ότι σε σχέση με το προηγούμενο 30ημερο, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η ίδια και η επιδημία διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ σύμφωνα με κρατούντα η πορεία του κορονοϊού θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα για όλο το μήνα Οκτώβριο.

Ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt του κορoνοϊού στην Ελλάδα στο χρονικό διάστημα από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου είναι 1,10, ενώ το προηγούμενο αντίστοιχο 30ημερο από 10 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου ήταν 1,11.

Η διακύμανση τιμών του Rt ήταν από 0,97 έως 1,24, η τιμή του στις 9 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι είναι 1,01 και ο βαθμός αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών μέτρων πανελλαδικά ήταν 67%.

ΠΙΝΑΚΑΣ-1

neo_kardoylas_nomoi_10_sep-9_okt.jpg

Τα συμπεράσματα του πίνακα-1

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον Πίνακα 1 για τους Νομούς της χώρας μας το τελευταίο 30ημερο είναι:

· Τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1) έχουν οι Νομοί Ημαθίας, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης και Πιερίας, ενώ τον χειρότερο μέσο όρο (μεγαλύτερο από 1,25) έχουν οι Νομοί Πέλλας, Σάμου, Εύβοιας, Λακωνίας, Αχαΐας και Τρικάλων.

Οι γειτονικοί δήμοι που έχουν τα ρεκόρ

· Τον καλύτερο Rt στις 9 Οκτωβρίου και τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν η Πέλλα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Σάμος, η Πιερία και η Λακωνία, ενώ τον χειρότερο Rt (μεγαλύτερο του 2) και τα χαμηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν το Κιλκίς, η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία, η Κορινθία, η Κοζάνη και η Εύβοια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πέλλα και η Ημαθία που έχουν την χειρότερη και την καλύτερη επίδοση στο δείκτη Rt είναι γειτoνικοί δήμοι.

Ποιοι Δήμοι έπιασαν τα όρια

· Από τη διακύμανση των τιμών του Rt προκύπτει ότι τις χαμηλότερες τιμές (κάτω από 0,50) σε κάποια χρονική στιγμή του τελευταίου 30ημερου εμφάνισαν η Λέσβος, η Λακωνία, η Πέλλα, το Κιλκίς, οι Σέρρες, η Καστοριά, η Κορινθία και η Ζάκυνθος, ενώ τις υψηλότερες τιμές (μεγαλύτερες από 2,50) εμφάνισαν η Πέλλα, η Λακωνία, η Λέσβος, η Σάμος, το Κιλκίς, η Καστοριά και η Ηλεία.

· Ενώ κάποιοι Νομοί εμφανίζουν πάρα πολλά ημερήσια κρούσματα, οι Νομοί αυτοί έχουν καλές επιδόσεις όσον αφορά το αριθμό Rt. Έτσι παρατηρούμε ότι η Αττική που έχει τα πιο πολλά ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα, έχει μέσο όρο Rt 1.13, αριθμό Rt στις 9 Οκτωβρίου 0.90 και ποσοστό αποτελεσματικότητας των μέτρων 70%, πολύ καλύτερα από κάποιους άλλους Νομούς με πολύ λιγότερα ημερήσια κρούσματα.

Που ανέβηκε και που έπεσε ο δείκτης Rt

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο 30ημερο (10/8 – 9/9):

Από τους 51 Νομούς, οι 25 βελτιώθηκαν, οι 21 χειροτέρεψαν, ενώ σε 5 η κατάσταση ήταν ακριβώς η ίδια.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι Νομοί Ηρακλείου, Ημαθίας, Ζακύνθου, Πιερίας και Σερρών, ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε αρκετά στους Νομούς Κέρκυρας, Σάμου, Έβρου, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λάρισας, Πέλλας και Ροδόπης.

Ο Πίνακας-2 με τις Περιφέρειες

Στον παρακάτω Πίνακα 2 αποτυπώνεται η εξέλιξη του κορωνοϊού το τελευταίο 30ημερο στις 13 Περιφέρειες της χώρας μας και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

neo_kardoylas_perifereies_10_sep-9_okt.jpg

Κρήτη και Νότιο Αιγαίο βελτιώνονται, δύσκολα στη Στερεά Ελλάδα

Τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1) έχουν οι Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, ενώ τον χειρότερο μέσο όρο (μεγαλύτερο από 1,20) έχουν οι Περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

· Οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζουν στις 9 Οκτωβρίου αριθμό Rt μικρότερο του 1 και ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων μεγαλύτερα του 69%, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 8 Περιφέρειες.

· Από τη διακύμανση των τιμών του Rt προκύπτει ότι τις χαμηλότερες τιμές (κάτω από 0,50) σε κάποια χρονική στιγμή του τελευταίου 30ημερου εμφάνισαν το Βόρειο Αιγαίο και η Ανατολική Μακεδονία, ενώ τις υψηλότερες τιμές (μεγαλύτερες από 2) εμφάνισαν το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και η Ανατολική Μακεδονία.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο 30ημερο (10/8 – 9/9):

· Από τις 13 Περιφέρειες, οι 6 βελτιώθηκαν και οι 7 χειροτέρεψαν.

· Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε αρκετά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

* Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.