Ελλάδα - Covid 19: Μάσκα τέλος στους εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας

maskes

Μάσκα τέλος στους εξωτερικούς χώρους από αύριο Πέμπτη 24 Ιουνίου.. Αλλά και τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας από την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουνίου... ...Τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός, καθώς και την κατάργηση των self tests στους πλήρως εμβολιασμένους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιά, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, από την Δευτέρα 28 Ιουνίου, στις 5 το πρωί, αίρεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ καταργείται και η διενέργεια self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους και σε όσους πάνε σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού.

Ειδικότερα, μετά από εισήγηση της Επιτροπής η κυβέρνηση αποφάσισε:

# Καταργείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Το μέτρο αυτό τίθεται σε ισχύ από αύριο Πέμπτη στις 5 το πρωί.

# Από την Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew).

# Εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων). 

# Στην εστίαση ανεβαίνει το ανώτατο όριο παρουσίας σε ένα τραπέζι σε 10 άτομα.

# Ανεβαίνει το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις θα φτάνει μέχρι και τους 300 καλεσμένους.

# Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο. 

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα: 

# Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

# Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

# Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν. 

# Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές. 

Βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι σαφής και ευχάριστη, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως τόνισε, η Επιτροπή αποφάσισε να μην γίνονται self test υποχρεωτικά για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ εισηγήθηκε επίσης τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνασπισμός. Θα παραμείνει υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει από αύριο. 

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 32 έτη, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές είναι ακόμη μικρότερη, φτάνοντας ακόμη και τα 21 έτη.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη θετικότητας έχει μειωθεί στο 1,3%.

Μαζί με τον εμβολιασμό, τα self test έχουν συμβάλει καθοριστικά κατά του τρίτου κύματος, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τόνισε, επίσης, ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας είναι 4.100, ενώ 1.000 ασθενείς νοσηλεύονται. Οι εισαγωγές ανά ημέρα έχουν μειωθεί στις 55 κατά μέσο όρο. Επίσης μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων.

Ο δείκτης μετάδοσης είναι λίγο πάνω από το 0,8%.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε και πάλι κάλεσμα για τον εμβολιασμό όσων δεν το έχουν κάνει ακόμη και είπε πως όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνεται ο κίνδυνος μεταλλάξεων.

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως συρρικνώνεται η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. 40 % λιγότερες είναι αυτή την εβδομάδα οι νέες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη.

Για το ινδικό στέλεχος Δέλτα είπε πως έχει συνδεθεί με την αύξηση των κρουσμάτων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία και Ισραήλ και καταγράφεται στους μη εμβολιασμένους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News