Ελλάδα: Είσαι γονιός με παιδιά στο σχολείο; Ερχεται άδεια 15 ημερών

Ο κοροναϊός φέρνει σε δυσχερή θέση τους εργαζόμενους γονείς από τη στιγμή που τα σχολεία για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα είναι κλειστά... Και δεν αποκλείεται να πάμε σε άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, όπως προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με πρόταση που συζητεί αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Και η συζήτηση γίνεται καθότι υπάρχει δημοσιονομικό κόστος και δεν αποκλείεται αύριο, Τετάρτη 11 Μαρτίου να έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η ιστοσελίδα ethnos.gr στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για άδεια 15 + 15 ημέρων, δηλαδή έως 15 ημερών στη μητέρα και έως 15 ημερών στον πατέρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς μετά το λουκέτο σε όλα τα σχολεία, φροντιστήρια αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις στο σύνολο της χώρας λόγω κορωνοϊού.. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος με “τριμερή χρηματοδότηση” με βάση το οποίο η “ειδική άδεια” θα αποζημιώνεται από τον εργοδότη και το κράτος, το οποίο θα κληθεί να επιδοτήσει ένα τμήμα του κόστους των αποδοχών της άδειας.

Στο μέτρο αναμένεται να συνεισφέρει και ο εργαζόμενος καθώς στο επικρατέστερο σενάριο θα αφαιρείται ένα μέρος της κανονικής του άδειας αναψυχής. Δηλαδή ένα τμήμα από τις 15 ημέρες θα προέρχεται από την κανονική άδεια αναψυχής που δικαιούται ο εργαζόμενος.  

Δεν αποκλείεται να τεθεί και ηλικιακό όριο για τα τέκνα που έχουν οι εργαζόμενοι και θα χρειαστεί να τα επιβλέπουν αυτές τις δύο εβδομάδες.

Να σημειωθεί τέλος ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο καταβολής επιδόματος σε εργαζομένους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή. Πρόκειται για ένα ειδικό επίδομα, ειδικού σκοπού, που ισχύει για 40 ημέρες, ύψους 718 ευρώ το οποίο είχε χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα.