Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Ενδοοικογενειακή βία: Το καλοκαίρι τα περισσότερα κρούσματα

Ελλάδα – Ενδοοικογενειακή βία: Το καλοκαίρι τα περισσότερα κρούσματα

|

Ενδοοικογενειακή βία – Τρομακτικοί αριθμοί: 28 περιστατικά την ημέρα και άλλα τόσα “κρυφά” [πίνακες] 

Σχεδόν… 28 δικογραφίες την ημέρα, σχηματίζονταν κατά μέσο όρο, για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, απειλών και σωματικών βλαβών, τους πρώτους έξι μήνες του 2022. Σε 5.139 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων του “μισού” 2022, την ώρα που όλο το 2021, ο σχετικός αριθμός ήταν 8.776, με τον μέσο όρο να ανέρχεται στις 24 καταγγελίες την ημέρα, και 5.413 το 2020, δηλαδή 15 δικογραφίες βίας το 24ωρο. Υποθέσεις άγριου ξύλου, ψυχολογικής και σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα γυναίκες, άνδρες και παιδιά, έχουν διπλασιαστεί από το 2020 μέχρι σήμερα.

Οκτώ “κρυφές” ή καταγγελμένες, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας κατέληξαν στις δολοφονίες γυναικών, το πρώτο επτάμηνο του 2022, με τις 3 από αυτές σε χρονικό διάστημα… 36 ωρών, την περασμένη Κυριακή, σε Ρέθυμνο, Ζάκυνθο και Περιστέρι. Η 56χρονη Γεωργία, η 41χρονη Ελεονώρα και η 17χρονη Νικολέτα, τα τελευταία θύματα. Το 2021, 17 γυναίκες είχαν χάσει τη ζωή τους από τα χέρια των συντρόφων τους.

Μία καταγγέλλει, δύο “αόρατες”
Για κάθε θύμα που επικοινωνεί με τις αρχές, υπάρχουν 1-2 ακόμα, “αόρατα”, που δεν αποκαλύπτει ποτέ τη φρίκη που βιώνει, με ανυπολόγιστο αριθμό περιστατικών να μην καταγράφονται σε επίσημες στατιστικές. Την… “καραντίνα” ενδοοικογενειακή βίας, που έζησαν μέσα στο 2020, χιλιάδες γυναίκες στα χέρια πρώην και νυν συντρόφων τους, έχει διαδεχτεί ένα τεράστιο “κύμα” νέων βίαιων συμβάντων.

Οι παραπάνω τρομακτικοί αριθμοί του πρώτου 6μήνου του 2022, δεν αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, καθώς ο “γολγοθάς” που περνάνε αρκετά θύματα, μένει “άγνωστος”. Γυναίκες που δεν καταγράφονται ούτε στις στατιστικές, ούτε στις γραμμές τηλεφωνικής στήριξης, ούτε στα συμβουλευτικά κέντρα κι όμως ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται.

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 48%, ενώ ο αριθμός των γυναικών που έπεσαν θύματα κατά 57%, όταν μάλιστα οι 6 στις 10 γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δεν απευθύνονται ποτέ στις αρχές.

Βία το καλοκαίρι και φθινόπωρο
Η Αττική και η Θεσσαλονίκη εύλογα παρουσιάζουν τα περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας-απειλών και σωματικών βλαβών, λόγω πληθυσμού. Η ηλικία δραστών και θυμάτων είναι κατά πλειοψηφία μεταξύ 35 και 60 χρόνων. Οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως βία ανάμεσα σε συζύγους, συντρόφους και ζευγάρια, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που αφορά εκδήλωση βίας γονέων προς τα παιδιά τους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν τον Μάιο, με τον αριθμό να ανέρχεται στις 995 υποθέσεις, περίπου 32 την ημέρα κατά μέσο όρο, και ακολουθούν ο Ιούνιος με 895, ο Ιανουάριος με 827, ο Απρίλιος με 822, ο Φεβρουάριος με 802 και 798 τον Μάρτιο.

Αυτά τα δυόμιση χρόνια, θλιβερός “πρωταθλητής” σε αριθμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας είναι ο Αύγουστος του 2021 με 1.369, δηλαδή περίπου 44 δικογραφίες την ημέρα, και ακολουθεί ο Σεπτέμβριος του ίδιου χρόνου με 1.124, περίπου 37 υποθέσεις και καταγγελίες την ημέρα.

Πλειοψηφία οι βίαιοι άνδρες
Αυτά τα 2,5 χρόνια, έχουν καταγραφεί συνολικά 20.578 δράστες υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας και 21.937 θύματα αυτής. Από τον συνολικό αριθμό των δραστών, το ίδιο χρονικό διάστημα, οι 16.762 ήταν άνδρες και οι 3.816 γυναίκες. Από το σύνολο των θυμάτων οι 16.224 ήταν γυναίκες και οι 5.713 άνδρες.

Το πρώτο 6μηνο του 2022, οι 4.558 δράστες ήταν άνδρες και οι 1.097 ήταν γυναίκες, ενώ 4.606 ήταν τα θύματα γυναίκες και 1.580 άνδρες. Το 2020 οι άνδρες δράστες ανέρχονταν στους 4.633 και 987 οι γυναίκες, ενώ 4.243 ήταν τα θύματα γυναίκες και 1.566 οι άνδρες. Το 2021 αυτοί οι αριθμοί εκτινάχθηκαν κάτι που αναμένεται να γίνει και το 2022, καθώς οι άνδρες δράστες ήταν 7.571 και 1.732 οι γυναίκες, ενώ τα θύματα ήταν 7.375 γυναίκες και 2.567 άνδρες.

Πηγή thetoc.gr


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες