Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Ευβοια (Ροβιές): Η φωτιά έφτασε έως τη θάλασσα (video)

Ελλάδα – Ευβοια (Ροβιές): Η φωτιά έφτασε έως τη θάλασσα (video)

|

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών με σκάφη του Λιμενικού στις Ροβιές Εύβοιας. Αρκετοί πολίτες για να αποφύγουν τη φωτιά κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής. (video)

Κάτοικοι και παραθεριστές στις Ροβιές καθώς, πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν την γραμμή άμυνας την οποία δημιουργούσαν οι πυροσβέστες για να μπορέσουν να αποτρέψουν την καταστροφή στα σπίτια τους, είδαν τις φλόγες να ξεπερνούν το δρόμο, να μπαίνουν μέσα στον οικισμό και να «τρέχουν» με τέτοια ταχύτητα σπέρνοντας πανικό μέχρι να φτάσουν και να σταματήσουν στη θάλασσα. 

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλάνε για δεκάδες καμένα σπίτια και φλόγες να βγαίνουν από παντού και τους πυροσβέστες να τρέχουν ανάμεσα στις φλόγες να σώσουν κυρίως τους ανθρώπους. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μαντουδίου, Αργύρης Λιάσκος, είπε στον ΣΚΑΪ για τη φωτιά ότι, «φοβάμαι πως θα περάσει τις Ροβιές και θα φτάσει μέχρι Ιστιαία».

 

Επιχείρηση απομάκρυνσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς εγκλωβισμένων πολιτών από τις Ροβιές Εύβοιας με σκάφη του Λιμενικού.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νίκος Κοκκάλας τόνισε πως «έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των πολιτών αφού κύριος γνώμονας είναι η ασφάλειά τους».  

Συγκεκριμένα η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ροβιές όπου αρκετοί πολίτες για να αποφύγουν τις φλόγες κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής. Επειδή όμως η πύρινη λαίλαπα πλησιάζει με γρήγορη ταχύτητα αποφασίστηκε η απομάκρυνση τους. 

Στην επιχείρηση συμμετέχουν πέντε σκάφη του Λιμενικού, παραπλεοντα ιδιωτικά σκάφη και η “παντόφλα” Πάραλος, που βρίσκονται στην περιοχή.  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλοι οι πολίτες που επιβιβάζονται αυτή την ώρα στο “Πάραλος” είναι καλά στην υγεία τους.  

Οι εκκλήσεις

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έρχεται από τη βόρεια πλευρά με φλόγες που ξεπερνούν και τα 20 μέτρα μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε αρκετά σημεία. Οι φλόγες κάλυψαν τον δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Οι πυροσβέστες κυνηγούν τις φλόγες μέσα σε αυλές σπιτιών. Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο στις Ροβιές δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας για τα σπίτια.

Εκτός από τις Ροβιές η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί και κατευθύνεται πλέον προς Σκεπαστή, ενώ το άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ. Άλλο μέτωπο είναι στη Δαμιά, ενώ υπάρχει ένα ακόμη μέτωπο στο Καλαμούδι, κάτω από τη Μονή Οσίου Δαυΐδ.

Έκκληση δημάρχου

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τόνισε σε δραματικούς τόνους ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες Παλαιοχώρι και Δάμια δοκιμάζονται ιδιαίτερα καθώς οι φλόγες περνούν μέσα στα χωριά, ενώ την ίδια στιγμή εκτός από τους τραυματισμούς των 3 πυροσβεστών και τη μεταφορά τους με ελαφρά εγκαύματα στο ΚΥ Μαντουδίου, οι πυκνοί καπνοί έχουν προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους του χωριού Κουρκουλοί και ορισμένοι από αυτούς ήδη έχουν καταφύγει στο κέντρο υγείας Μαντουδίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, -που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- «τη χθεσινή μέρα μεταφέρθηκαν 6 άτομα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου και φιλοξενήθηκαν εκεί μέχρι σήμερα το πρωί μόνο για κοινωνικούς λόγους χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα -απλώς ήθελα να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια». Ο ίδιος συμπληρώνει πως «ήδη έχουν ενισχυθεί οι υγειονομικές δυνάμεις στην περιοχή, υπάρχει συνεχής παρουσία ασθενοφόρων και τα πληρώματά τους, αν χρειαστεί, αντιμετωπίζουν τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε κάποια σοβαρά προβλήματα».


 

Εκκενώσεις οικισμών

Για την ασφάλεια των κατοίκων οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση περισσότερων από δέκα οικισμών. Πρόκειται για τους οικισμούς: Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές, Παλαιοχώρι.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, το μεσημέρι εστάλη μήνυμα μέσω του «112» προς τους κατοίκους των οικισμών Κούλουρος και Μαρούλι να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση προς την Ιστιαία. Λίγο αργότερα, με νέο μήνυμα από το «112», ζητήθηκε από τους κατοίκους να εκκενώσουν τους οικισμούς Ροβιές και Παλαιοχώρι, μεταβαίνοντας προς την Αιδηψό.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο