Ελλάδα: Φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας στα Δυτικά, κατσιφόρας στη Νάξο

Ενας 35χρονος εργάτης γης από το Πακιστάν και ένας 56χρονος από τη Βουλγαρία που αναζητούσε ρούχα και αντικείμενα σε παράνομη χωματερή ήταν τα θύματα της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε χθες πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Και οι δύο κεραυνοβολήθηκαν τη στιγμή που προσπαθούσαν για ακόμη μία ημέρα να βγάλουν τα προς το ζην.

Εκτός όμως από τους δύο νεκρούς, το φονικό κύμα κακοκαιρίας άφησε πίσω του ζημιές στην Ηλεία και στη Μεσσηνία και παρ’ ολίγον να κάψει το προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐα, αφού άλλος ένας κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική.

Περίπου στις 9 χθες το πρωί η κακοκαιρία άρχισε να πλήττει πρώτα την Ηλεία με κεραυνούς, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Ομάδα αλλοδαπών εργατών γης, που βρισκόταν κοντά στην περιοχή της Μυρσίνης, αναζήτησε καταφύγιο σε παλιό σπίτι. Κάποια στιγμή ο 35χρονος βγήκε έξω για να προφυλάξει, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια είδη πρώτης ανάγκης, αφού το νερό έμπαινε μέσα στο σπίτι. Τότε τον χτύπησε ο κεραυνός. Αμέσως οι υπόλοιποι αλλοδαποί ειδοποίησαν την αστυνομία και έπειτα από λίγη ώρα ο 25χρονος διακομίστηκε στο κέντρο υγείας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Και ενώ το κύμα κακοκαιρίας έχει «κατεβεί» στη Μεσσηνία, καταγράφεται ο δεύτερος θάνατος από κεραυνό. Στην περιοχή Αλιμάκι της Τριφυλίας, κοντά στο Καλό Νερό, έχει δημιουργηθεί παράνομη χωματερή, αφού κάποιοι πετούν απορρίμματα και άχρηστα αντικείμενα.

Εκεί είχε πάει ο 56χρονος, μαζί με άλλους τρεις ομοεθνείς του, αναζητώντας ρουχισμό και αντικείμενα που να είναι προς πώληση. Οταν άρχισε να βρέχει, ο 56χρονος βρισκόταν πάνω σε «λόφο» απορριμμάτων και κοντά σε κάποια μεταλλικά αντικείμενα. Τότε έπεσε ο κεραυνός και ο άνδρας έχασε επιτόπου τη ζωή του.

Η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές σε όλη τη Δυτική Πελοπόννησο. Στον Πύργο οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου δεν μπορούσαν να βγουν από τις αίθουσες, διότι είχαν συσσωρευθεί ύδατα στο προαύλιο. Ετσι, χρειάστηκε η επέμβαση των υπαλλήλων της πολιτικής προστασίας του δήμου για να απομακρυνθούν τα παιδιά από το σχολείο.

Νοσοκομείο Πύργου

Εισροή υδάτων σημειώθηκε στο τμήμα της αιμοδοσίας του νοσοκομείου του Πύργου, ενώ για ακόμη μία φορά πλημμύρισαν υπόγεια στην περιοχή Λάπατο του Πύργου, με την Πυροσβεστική να επεμβαίνει σε τουλάχιστον 35 περιπτώσεις για απάντληση υδάτων. Από το κύμα κακοκαιρίας επλήγη και η περιοχή της Αμαλιάδας. Εκεί η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές, μικρής όμως έκτασης, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν προβλήματα σε τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης, η αποκατάσταση των οποίων ξεκίνησε άμεσα.

Το επόμενο χτύπημα του κύματος κακοκαιρίας έπληξε την πόλη της Καλαμάτας. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και κλαδιών σε δρόμους και χρειάστηκε η επέμβαση των συνεργείων του δήμου προκειμένου να απομακρυνθούν και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Από το κύμα της κακοκαιρίας επλήγη στο νησί της Κεφαλονιάς η περιοχή της Αγίας Ευφημίας, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες και οι δρόμοι γέμισαν με λάσπες.  

Κυκλάδες

Τι έγινε εδώ στις Κυκλάδες; Αν και υπήρχε η πρόγνωση για βροχόπτωση, η αλήθεια είναι ότι έβρεξε λίγο και κυρίως σε Κέα, Κύθνο ή και Μήλο. Κοινώς; Στα Δυτικά του Νομού. Στα δικά μας; Ενα μικρό ψιλόβροχο που απλά δείχνει ότι έχουμε περάσει σιγά σιγά στο Φθινόπωρο (σ.σ. παραδοσιακά οι πρώτες βροχές στη Νάξο πέφτουν το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και μετά από τρεις τουλάχιστον άβροχους μήνες) αλλά πολύ κατσιφόρα. Τι είναι αυτό; Μα η ομίχλη που βλέπουμε όταν ανεβαίνουμε στα ορεινά.. Χθες, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου τον είδαμε έως την Τραγαία και μάλιστα οι παλαιότεροι ανέφερεαν ότι κάτι τέτοιο, είχαμε να το δούμε τουλάχιστον 20 χρόνια. Οπότε, υπομονή για την επόμενη εμφάνιση της βροχής. 

Φωτογραφία: Skanias Naxos - Απείρανθος απόγευμα 24ης Σεπτεμβρίου